Göteborgs-Posten

Johanna tvingades betala sin operation själv

Johanna Ehrenborgs magmuskler återhämtad­e sig inte efter graviditet­erna. När hon till slut varken kunde arbeta eller leva som hon ville bekostade hon själv sin operation. – Det var det värt, men samtidigt känns det orättvist: varför ska jag behöva betala

- Maria Backman livsstil@gp.se

När vi träffar Johanna Ehrenborg i behandling­srummet i Kungsbacka där hon arbetar som naprapat, är det svårt att tro sig att hon förra våren gjort en omfattande diastasope­ration.

Hon berättar hur hon efter sina förlossnin­gar till en början kunde kompensera för svagheten i bålen eftersom hon var stark och vältränad. Men efterhand ökade besvären i andra delar av kroppen, som rygg och nacke. Symptom på diskbråck började visa sig.

– Dessutom hade jag ofta en brännande, svidande känsla i magen efter mat och träning. På kvällarna kunde jag både se och känna mina tarmar eftersom bukhinnan var så tunn mitt på magen. Det var obehagligt att ens röra magen.

Hon försökte förändra sin träning, men det blev inte bättre.

– När jag dessutom upplevde det som kramp i andningsmu­sklerna vid långvarig uthållighe­tsträning fick det vara nog.

Till slut blev hon uppsatt för en operation liknande den man gör vid navelbråck – men med en väntetid på ett par år och utan rehab.

Samtidigt hade Johanna anmält sig till en fördjupnin­gskurs inom kvinnohäls­a för att vidareutbi­lda sig. Här hade hon turen att bli ett patientfal­l, där hon blev undersökt och bedömd av en expert.

– Det visade sig att de djupare magmuskler­na låg betydligt längre ut åt sidan än de borde göra, vilket gjorde att jag inte kunde skapa tillräckli­g kontroll, styrka och stabilitet i bålen, berättar hon.

På plats fanns även den kirurg på Stockholm Hernia Center som hon beslutade sig för att anlita i privat regi. En månad senare var hon opererad.

– Jag hade turen att träffa rätt personer. Jag valde någon som har erfarenhet och kunskap om vilken operation och eftervård som lämpar sig bäst för mig.

Även om Johanna fick bekosta hela operatione­n själv tycker hon att det var värt det.

– Jag fick all stöttning och hjälp jag behövde, och det är jag otroligt nöjd med. Jag ville inte vänta längre, utan leva det liv jag ville ha. Samtidigt känns det orättvist: varför skulle jag behöva betala för det här? Man ska inte behöva betala för något som är självklar vård. Ändå är jag så glad att jag gjorde det.

Hon fick rehabilite­ra sig i lugn och ro och var inställd på att låta det ta tid.

– Inte göra för mycket eller träna för hårt och för fort, som jag kanske gjort tidigare på grund av både egen och vårdens okunskap. Det gäller att lära sig aktivera rätt muskler i rätt ordning, för att skapa en stark hållning. Därefter kommer uthållighe­ten och sedan ökad belastning, säger Johanna, som i dag själv är certifiera­d mammamaget­ränare och bland annat ordnar återtränin­gsgrupper för mammor.

Hon hoppas att vården ändrar synen på kvinnorela­terade skador och besvär, särskilt i samband med graviditet.

– Vi som lider av dessa besvär har i de allra flesta fall kämpat och försökt på alla möjliga sätt, men vi kommer inte i mål. Vi behöver mer hjälp, rätt hjälp. Smärtan, oförmågan att använda bålen, skapar fler och fler besvär som hindrar oss från att röra oss. Vi blir inte starkare och många kan inte gå ner i vikt om vi inte kan röra oss på rätt sätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden