Göteborgs-Posten

Dubbla svenska stafettgul­d i orienterin­gs-VM

De svenska orienterin­gsdamerna sprang hem VM-guldet i stafett efter en rafflande avslutning. Herrarna gjorde det efter en mäktig uppvisning på sistasträc­kan.

- Emma Tonnvik och TT emma.tonnvik@gp.se

Det blev en rafflande kamp mellan Sverige och Schweiz om VM-guldet i damernas stafett i hällregnet i norska Østfold.

Göteborg Majorna OK:s Lina Strand inledde stafetten för Sverige och hon gjorde det felfritt och växlade över till Tove Alexanders­son i ledning.

– Det var nästintill perfekt. Jag har drömt om att springa precis som jag gjorde, säger Strand till SVT.

Alexanders­son hade en

tung dag och fick släppa förbi sig den schweizisk­an Simona Aebersold.

– Jag var illamående från start. Jag försökte bara ta mig igenom loppet och försöka koncentrer­a mig på orienterin­gen och inte göra bort mig, säger Alexanders­son till SVT.

Aebersold sprang in det 44 sekunder stora försprånge­t till Alexanders­son och skickade ut Julia Jakob på den sista sträckan i sex sekunders ledning.

Karolin Ohlsson gick en tight kamp med schweizisk­an genom hela sistasträc­kan och på upploppet satte svenskan in en mäktig spurt. Ohlsson korsade mållinjen först och säkrade det svenska guldet med fyra sekunders marginal.

– Så jäkla skönt. Jag har haft ett så dåligt VM. Det är en sak att göra sig själv besviken, men vad jag än gjorde tänkte jag att jag inte skulle göra mina lagkamrate­r besvikna. Jag kände att jag kan dö på kuppen, säger Ohlsson till SVT.

För Lina Strand betyder det den andra medaljen i VM, den första var ett silver i den inledande långdistan­sen.

Efter damernas guld

tog även de svenska herrarna guld i stafetten sedan suveräne ledaren Norge bommat i ledning.

Gustav Bergman följde upp sin silvermeda­lj i fredagens medeldista­ns med att föra Sverige till seger tillsamman­s med Emil Svensk och Johan Runesson.

Segern kom sedan den norske löparen Magne Daehli gått bort sig helt och tappat ledningen.

Sverige låg nästan en och en halv minut efter Norge när Gustav Bergman gav sig ut på den sista sträckan.

Bergman sprang inte bara snabbast av alla utan var även den bästa orienterar­en och valde den bästa vägen medan konkurrent­erna tog fel.

– Jag förstod redan efter varvning att jag skulle ta det här. Det känns härligt, det var alldeles för längesedan sist så det känns skönt, säger Bergman till SVT.

Stafettseg­ern är den fjärde svenska guldmedalj­en på de sex tävlingar som sprungits i mästerskap­et. Den första på herrsidan.

Jag förstod redan efter varvning att jag skulle ta det här. Det känns härligt, det var alldeles för längesedan sist så det känns skönt. gustav Bergman

 ?? Bild: Audun Braastad ?? sveriges Karin Ohlsson, tove alexanders­son och Lina strand firar guldet i stafett i VM i orienterin­g 2019.
Bild: Audun Braastad sveriges Karin Ohlsson, tove alexanders­son och Lina strand firar guldet i stafett i VM i orienterin­g 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden