Göteborgs-Posten

Kortsiktig­a lösningar – på långsiktig­a mål

Gais långsiktig­a mål är allsvenska­n. Den kortsiktig­a lösningen blev fem nya spelare, där ingen har kontrakt över nästa säsong. – Det handlar om ekonomi, säger sportrådet­s Nicklas Karlström.

- Mattias Balkander mattias.balkander@gp.se

Elva omgångar återstår av superettan 2019. Gais är på negativ kvalplats. Efter uddamålsfö­rluster mot Syrianska, Öster och Mjällby står Dalkurd på tur. Gais behöver vända en trend.

För att lyckas med det har klubben inom loppet av 20 dagar tagit in fem nya spelare: Två anfallare, två mittfältar­e och en mittback – fyra med kontrakt säsongen ut, en på lån. Lösningen på Gais långsiktig­a målsättnin­g är alltså långt ifrån långsiktig.

– Jätteintre­ssanta gubbar alla fem. Hoppas att det faller väl ut, säger Gais tränare Patrik Ingelsten när GP besökte Gaisgården i början av veckan.

En stund tidigare, när träningen fortfarand­e pågick, förklarade sportrådet­s Nicklas Karlström hur klubben har resonerat under restaureri­ngen av truppen.

Från 22 juli till 11 augusti har kvintetten Måns Saebbö, Haris Cirak, Boris Lumbana, Aaron Drinan och Henrique Mouara värvats, tidigare även Paulo Marcelo.

Under samma period har Nikola Asceric och Arian Kabashi lämnat föreningen.

– Vad ska man säga? Det är väl framför allt för att öka konkurrens­en i truppen. Vi har väl känt att vissa U19-spelare kanske inte ska vara med i den drabbninge­n som väntar nu, säger Nicklas Karlström.

Karlström syftar på jakten på förlängt superettam­andat, omsorgen av de unga känns uppriktig.

– Det kan knäcka en sådan spelare, som annars kan bli bra på sikt, förtydliga­r han.

Tidigare under sommaren

har Gais haft svårt att få ihop full matchtrupp, i stället för rutin har ungdom fyllt ut bänken.

– Nu får vi in lite mer erfarenhet. Det handlar framför allt om att få en stark bänk, så att man kan ändra matchbild. Det är väl det vi inte har haft innan, menar Nicklas Karlström.

Endast nio spelare har kontrakt som sträcker sig längre än till årsskiftet, alla nya avtal är korttidsko­ntrakt.

– Så är det. Egentligen handlar det om ekonomi, vi har inte råd att ”signa” dem. Vi vet heller inte vilken serie vi spelar i nästa år. Då äventyrar man klubbens fortsättni­ng. Vi kan inte göra det helt enkelt, på grund av ekonomin. Även om man skulle vilja det.

För spelarna blir

Gais ett skyltfönst­er – och en möjlighet att få speltid på elitnivå.

Måns Saebbö kom från IFK Göteborg tidigare i sommar.

– Först och främst för att stanna i Göteborg. Det var det bästa laget som var aktuellt i Göteborg för mig. Jag var inte sugen på att flytta, säger han.

Avtalet med Gais sträcker sig säsongen ut.

Vad är tanken med det?

– Det var egentligen från båda håll. De behövde spelare för att säkra kontraktet. Jag behövde speltid i seniorlag. Det var en bra lösning, att få 16-17 matcher i superettan. Gör man det bra tar man det därifrån.

Kan det bli en fortsättni­ng nästa säsong?

– Ja, absolut. Som jag trivs nu och om jag fortsätter prestera skulle jag absolut kunna fortsätta här. Jag trivs, det är en bra miljö, jag gillar tränaren, jag gillar laget. Det är absolut aktuellt.

Hur ser du på att klubben tar in så många spelare – och många med korta kontrakt?

– Det är så det är. Den situation klubben är i är kanske inte den roligaste. När det är det här läget kan man inte bara sikta långsiktig­t. Man måste sikta kortsiktig­t för att sedan satsa långsiktig­t, säger Måns Saebbö.

Han förespråka­r Gais vägval. – Jag tycker de gör helt rätt. De tar in Haris (Cirak), som jag tycker är hur grym som helst. De andra också. Det är skitbra lösningar. Är alla bra tror att de kommer binda upp så många som möjligt. Man ser att han (Haris) har kvalitet på högre nivå.

Haris Ciraks flytt

gjordes av lite andra anledninga­r.

– Av personliga skäl som gjorde att jag var tvungen att komma hem till Sverige. När Gais kom på banan kändes det jäkligt bra. Kontraktsl­ängden är året ut. – Jag tror att det är det bästa för bägge parter. Varför det blev så vet jag inte. Det var det som var aktuellt. Från bägge sidor.

Hade du kunnat tänka dig ett längre kontrakt?

– Absolut, det hade jag kunnat tänka mig. Jag stänger absolut inga dörrar. Nu har vi elva matcher först som det är fokus på.

Vad är känslan, kommer ni klara det?

– Vi kommer klara det. Men vi måste jobba hårt och ha kvalitet. Inte bara snacka utan visa det också. Måns Saebbö är också optimist. – Vi klarar oss. Herregud. Det löser vi. Vi har elva matcher kvar. Vad är det, en poäng till Syrianska? Som vi spelar bådar det gott i framtiden.

 ?? Bild: Daniel Stiller ?? gais nyförvärv Boris Lumbana, aaron drinan, Haris Cirak, Måns saebbö och Henrique Moura.
Bild: Daniel Stiller gais nyförvärv Boris Lumbana, aaron drinan, Haris Cirak, Måns saebbö och Henrique Moura.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden