Göteborgs-Posten

Hoppas toppa fjolårets succé: ”Tror det är möjligt”

Fjolårets Europatour­tävling på Hills Golfklubb summerades som en succé – nu vill arrangören, den här gången med svenska storstjärn­orna Henrik Stenson och Alexander Norén i startfälte­t, göra allting ännu bättre. – Att Stenson kommer hit betyder inte allt,

- Philip Trollér philip.troller@gp.se

2018 kom Scandinavi­an Invitation, då under namnet Nordea Masters, till Mölndal och Hills Golfklubb. Det var första gången sedan Forsgården­s Golfklubb 1996 som en klubb i Göteborgsr­egionen stod som värd för Europatour­tävlingen.

Förväntnin­garna motsvarade­s och någon längre väntan på att få tillbaka tävlingen blev det inte tal om. Strax efter att fjolårets turnering avslutats kommunicer­ades det att Hills även 2019 skulle få ha hand om arrangeman­get.

Nu, ett år senare, är det dags igen. Då är mycket sig likt – men en del är också annorlunda.

Europatour­en har tagit

över ägandet av tävlingen, startfälte­t med svenska stjärnorna Alexander Norén och Henrik Stenson är starkare än i fjol och utöver det har några justeringa­r gjorts kring det arrangörsm­ässiga.

Med det sagt är också målsättnin­gen glasklar: 2019 års tävling ska inte bara nå upp till samma nivå som i fjol – den ska bli bättre än 2018.

– Det känns väldigt bra. Golfbanan är i otroligt bra skick. Det är grönt här nu, i fjol hade det varit väldigt torrt. Nu har vi en snygg, grön park och en schysst anläggning. Jag tror det här blir helt magiskt, säger Claes Nilsson, som är kommersiel­l chef för tävlingen.

Han har varit

med och arrangerat tävlingen flera gånger tidigare.

Förra året var första gången han fick vara med och göra det utan att ha Henrik Stenson i startfälte­t. Men i år är Stenson alltså med igen.

– Det ska bli jäkligt häftigt att ha honom här, och även Norén som ju faktiskt har vunnit tävlingen.

Stenson med Göteborgsk­oppling och den stjärnstat­us han har, vad betyder det för er att få hit honom?

– Jag kan inte säga att det betyder allt, men otroligt mycket. Intresset ökade markant efter att han blev klar.

En knapp vecka innan tävlingsst­art har cirka 30 000 biljetter sålts. Det är enligt Nilsson bättre än vid samma tidpunkt innan tävlingen 2018.

Förhoppnin­gen är naturligtv­is att toppa fjolårets siffra som landade på strax över 67 000 åskådare.

– Det tror jag är möjligt. Sedan är det många som inväntar hur vädret blir och avvaktar för att se vilka spelare som klarar cutten. Han tillägger:

– Hade du frågat mig för några veckor sedan hade det inte sett lika ljust ut med intresset, men det

har som sagt ökat efter att vi gjorde klart med Stenson och Norén. I år har vi, både på sponsor- och biljettsid­an, kunnat sälja väldigt mycket på vårt starka startfält, säger Nilsson.

I det startfälte­t

fanns från början också Thorbjörn Olesen, men den danske storstjärn­an kommer inte komma till spel. Anledninge­n? Han står åtalad för sexuella övergrepp och har blivit avstängd från Europatour­en.

Skriverier­na och turbulense­n runt ett av era stora affischnam­n, hur har det påverkat er?

– Det är inget som vi väljer att kommentera. Det är ett polisärend­e som får ha sin gång. Jag har inget mer att säga där, säger Nilsson som i fjol var belåten när han summerade tävlingen men som i år alltså hoppas vara ännu mer nöjd när sista tävlingsda­gen är avklarad och en vinnare har korats.

Vad tycker du talar för att ni gör det ännu bättre i år?

– Jag tycker exempelvis att vi har mycket bättre matställen i år, förra året hade vi för få ställen utmed banan. Och i fjol misslyckad­es vi lite med kommunikat­ionen med åskådarna, som exempelvis att man kunde sitta på flera olika ställen, vid de olika hålen. Där har vi varit tydligare i år. Nu kan du sitta på tolvan, det blir ett magiskt hål att kolla på. Där har vi en läktare. Hål 17 är samma sak. Och på 18:e har vi en jätteläkta­re. Det blir totalt sett en bättre inramning i år.

Det känns väldigt bra. Golfbanan är i otroligt bra skick. Det är grönt här nu, i fjol hade det varit väldigt torrt. Claes nilsson Kommersiel­l chef

Och med bara

några dagar kvar till dess att startskott­et går känner han sig lugn. Förra året våndades han för hur det skulle gå med att transporte­ra tusentals åskådare från Åbytravets parkering och Mölndals station till golfbanan.

Den biten, där upplägget blir detsamma, är inget som bekymrar i år.

– Det var femstjärni­gt rakt igenom, så det är jag inte orolig för alls.

Finns det någon farhåga då?

– Jag brukar aldrig titta på vädret. Det är helt meningslös­t. Men nu när tävlingen börjar komma lite närmare så kikar man. Och nu ser det lovande ut, men det är klart att det är alltid en liten oro. I år har vi vatten så det räcker, vi har en bra bana, infrastruk­tur och ett starkt startfält. Det här blir en riktig golffest!

Scandinavi­an Invitation avgörs 22–25 augusti.

 ?? Bild: Nicklas Elmrin ?? En knapp vecka innan Europatour­tävlingen på Hills golfklubb har cirka 30 000 biljetter sålts. det är enligt Claes nilsson, kommersiel­l chef för tävlingen, bättre än vid samma tidpunkt förra året. Förhoppnin­gen är att toppa fjolårets siffra som landade på strax över 67 000 åskådare.
Bild: Nicklas Elmrin En knapp vecka innan Europatour­tävlingen på Hills golfklubb har cirka 30 000 biljetter sålts. det är enligt Claes nilsson, kommersiel­l chef för tävlingen, bättre än vid samma tidpunkt förra året. Förhoppnin­gen är att toppa fjolårets siffra som landade på strax över 67 000 åskådare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden