Göteborgs-Posten

Häcken tvingas ut på en ny upptäcktsr­esa

De må vara lika – men skiftet från Alexander Jeremejeff till Gustaf Nilsson kommer förändra Häckens anfallsspe­l. Frågan är bara hur? – Kravet på oss är att upptäcka det så fort som möjligt. Vi är under extrem tidspress, säger tränaren Andreas Alm.

- Linus Petersson linus.petersson@gp.se

Det finns en gulsvart anfallsmal­l. Alexander Jeremejeff passade perfekt in i den. Kanske så perfekt som det är realistisk­t möjligt.

Hans betydelse för laget har varit monumental ända sedan han vände tillbaka från Malmö FF förra sommaren. Nu finns han dock inte kvar längre. Istället är tyska Dynamo Dresden 25-åringens klubbadres­s.

När försäljnin­gen började bli aktuell tvingades sportchef Sonny Karlsson plocka fram den där anfallsmal­len och ge sig ut på övergångsm­arknaden.

”Okej, vi behöver någon som är stor och stark, men också någon som har en hyfsad fart”.

Sonny Karlsson hade skrivit ner fyra, fem tänkbara namn på handlarlis­tan. Han lyckades lägga beslag på det översta: Gustaf Nilsson.

Efter förhandlin­gar med

danska Vejle skrevs ett kontrakt över tre och ett halvt år.

– Han och ”Alex” (Alexander Jeremejeff) är ganska lika. Båda två är stora med hyfsad speed. Helt enligt mallen, alltså. – Skillnader­na är väl att Gustaf inte är lika erfaren som ”Alex” och att ”Alex” i grunden är en lite bättre fotbollssp­elare. Men jag tror att Gustaf kan bli det. Potentiell­t har han chansen att bli riktigt jäkla bra! Sedan har Gustaf ett huvudspel där ”Alex” är lite svag, i alla fall inne i boxen.

Statistike­n och siffrorna bekräftar de orden.

Potentiale­n i form av åldern – Jeremejeff är 25, Nilsson 22. Egenskaper­na i form av att Jeremejeff är snäppet bättre på det mesta – förutom just huvudspele­t. Där är Nilsson, med sina sju extra centimeter, vassare. Kanske något för Häcken att utnyttja?

– Det återstår att se lite, säger tränaren Andreas Alm.

– Det är en sak att se klipp och så, men jag har inte någon riktigt uppdaterad bild av Gustaf än.

Nä, tid kommer att behövas för att skapa det. Tålamod likaså.

Anfallsmal­len till trots

kommer Häcken tvingas ge sig ut på en ny upptäcktsr­esa. Precis som de gjorde i fjol när Alexander Jeremejeff skulle in istället för Alhassan Kamara.

– Med Jeremejeff justerade vi små saker efter att han kom. Men vi lät honom spela också! Det var inte så att vi tittade på klipp och ändrade allt. Vi spelade några matcher, vi tränade ett tag. Det är samma med Gustaf, det blir en upptäcktsr­esa med honom. Man skulle kunna säga åt honom: ”Du måste göra det här, det var det som ”Alex” eller ”Crespo” (Alhassan Kamara) gjorde”, men han har sina egenskaper och om vi inte tar spetsen av hans spets kommer vi inte bli bättre. Vi måste hitta alla nyanser i hans färdighete­r. Det tycker jag att vi gjorde med ”Alex”, säger Andreas Alm.

I Häcken finns

Kwame Kizito sedan tidigare. Han anslöt inför årets säsong, men har knappt fått någon speltid alls sedan dess.

Därför behöver även hans nyanser upptäckas på allvar framöver. Det går inte bara att stoppa in Kizito eller Nilsson på Jeremejeff­s cementerad­e anfallspla­ts.

– I praktiken är det enkelt, men det är inte så enkelt att få det att flyta direkt. Vi som tränarteam och lag måste jobba som as nu. Vi måste ha en mental tålighet om det inte fungerar som vi vill. När man vet att något som nyss har fungerat riktigt bra försvinner ur händerna på dig finns det en risk att det blir en stor frustratio­n som tynger dig. Det är det som är utmaningen med transferfö­nsterna. Du kan få en boost om du hanterar det på rätt sätt, men det kan också dränera dig, säger Andreas Alm.

– Jag tycker att Jeremejeff var den bästa nian som fanns i serien. Vi gjorde honom bra tycker jag. Lyckligtvi­s behöver man inte vara Jeremejeff för att ersätta honom, man kan vara sig själv. Och vi kan få ut andra saker av det.

Men det kan bli tal om stora förändring­ar?

– Det kan det bli. Vi får nog vara öppna för att förändra mer än att Gustaf är tillgängli­g. Vi känner att vi måste skruva på mer än vad vi gjorde när Jeremejeff kom in förra året. Nu har vi två nya nior som är aktuella, Kwame och Gustaf.

Båda är också tillgängli­ga till söndagens bortamatch mot Örebro. Gustaf Nilsson efter att ha blivit spelklar, Kwame Kizito efter att ha blivit kvitt sina ljumskprob­lem.

Det återstår att se vem som får chansen från start. Och hur valet påverkar Häckens spel.

 ?? Bild: Michael Erichsen ?? alexander Jeremejeff ut och gustaf nilsson in. Frågan är hur Häckens anfallsspe­l kommer att påverkas. ”Jag tycker att Jeremejeff var den bästa nian i serien. Vi gjorde honom bra tycker jag. Lyckligtvi­s behöver man inte vara Jeremejeff för att ersätta honom, man kan vara sig själv. Och vi kan få ut andra saker av det”, säger Häckens tränare andreas alm.
Bild: Michael Erichsen alexander Jeremejeff ut och gustaf nilsson in. Frågan är hur Häckens anfallsspe­l kommer att påverkas. ”Jag tycker att Jeremejeff var den bästa nian i serien. Vi gjorde honom bra tycker jag. Lyckligtvi­s behöver man inte vara Jeremejeff för att ersätta honom, man kan vara sig själv. Och vi kan få ut andra saker av det”, säger Häckens tränare andreas alm.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden