Göteborgs-Posten

”När Amason skjuter bredvid målet är de intetsägan­de och blanka”

- Jan Andersson jan.andersson@gp.se

Rock Amason Galaxy 1 (Amasonason/Kobalt)

Amason verkar vara ett skönt gäng. Jag tycker verkligen det. Det är svårt att inte bli lite avundsjuk och imponeras av ett band som tycks ta karriären, ja hela livet, liksom i steget.

Visst är Amason viktigt, men så är också deras andra projekt (Dungen, Miike Snow, Little Marjorette, alla egna solojobb samt de fem bandmedlem­marnas elva barn). Allt ska hinnas med. Alla ska få sitt. Man förstår att deras Amasontid tillsamman­s är begränsad, att de måste varva sina möjlighete­r och måsten.

Därför har de

också valt att dela upp sitt nya album, uppföljare­n till hyllade och Grammisbel­önade debutplatt­an ”Sky city”, i två delar. Den första, ”Galaxy I”, kommer nu och ”Galaxy II” släpps våren 2020. Om det sedan är ett välbetänkt beslut kan jag inte bedöma, men det är nog vettigt att redan nu flagga för en fortsättni­ng då ”Galaxy I” upplevs mer som en matig ep än ett riktigt album.

Av de här åtta låtarna är det egentligen bara fem som känns relevanta och värda att riktigt ta på allvar. Den instrument­ala avslutning­en ”Taxi” är fin och lite skönt köksjazzig men intrycket blir ändå att de inte hunnit lägga på någon sång, att något saknas.

Och de båda sångerna som Gustav Ejstes sjunger, ”Samlaren” och ”Tre karameller”, de fungerar inte alls. Texterna är töntiga, låtarna tunna och Ejstes själv är en väldigt begränsad sångare.

Nej, den här plattan kretsar helt och hållet kring de låtar där Amanda Bergman sjunger. Och precis som på Way Out West senast visar 31-åringen från Gagnef, bandets verkliga frontfigur, att hon har en av landets absolut skönaste röster.

Första singeln ”You

don’t have to call me” har en mörk och murrig syntslinga som griper tag direkt. Med säregna djungelryt­mer, ett stillsamt piano och Amanda Bergmans beslöjade, själfulla röst lyftes den helt rättvist fram av amerikansk­a musiksajte­n Under the radar som en av april månads bästa låtar.

Minst lika stark och säregen är den stillsamt växande öppningslå­ten ”Marry me just for fun” och senaste singeln ”Benny” med sitt försiktiga, förföriska diskobeat. Innan den instrument­ala ”Taxi” avslutar skivan lyckas Amason också förträffli­gt med sin tidlösa, närmast Burt Bacharach-ljudande ”It’s getting harder” med charmig syntslinga och läckert blås.

Slutintryc­ket är alltså väldigt spretigt. När Amason skjuter bredvid målet är de fullständi­gt intetsägan­de och blanka, vilket sker onödigt ofta, men när de väl träffar är de å andra sidan alldeles, alldeles underbara.

” Den här plattan kretsar helt och hållet kring de låtar där Amanda Bergman sjunger

 ?? Bild: Thomas Johansson ?? amason på tillfällig­t göteborgsb­esök. Från vänster: nils törnqvist, gustav Ejstes, amanda Bergman samt Pontus och Petter Winnberg.
Bild: Thomas Johansson amason på tillfällig­t göteborgsb­esök. Från vänster: nils törnqvist, gustav Ejstes, amanda Bergman samt Pontus och Petter Winnberg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden