Göteborgs-Posten

”Hammerfall­s nya platta motiverar mer än väl bandets position”

- Johan Lindqvist johan.lindqvist@gp.se

Metal Hammerfall Dominion (Napalm/Warner)

Göteborgar­na, som en gång tiden drog hjältesvär­det ur stenen, och räddade sin klassiska metal ur dödsrikets dal, är tillbaka med sitt elfte album. 2019 är uppdraget egentligen sedan länge slutfört, numera handlar det snarare om att bevaka erövrad mark.

”Dominion”, herravälde, är alltså ett helt logiskt namn på nya plattan. Hammerfall-herrarna, med Joacim Cans och Oscar Dronjak i spetsen, står bredbent svingande sina strängade vapen mot alla som får för sig att komma med några invändning­ar.

Varför nu någon skulle göra det. Hammerfall­s nya platta motiverar mer än väl bandets position. Musiken förvaltar arvet samtidigt som den tydligt signalerar ett uppenbart engagemang och hög ambitionsn­ivå. Det är riffglädje, bastant sväng, åsksmällar till trummor och en Joacim Cans i både fysisk och psykisk fin form. Det hörs att han är pepp på att sjunga, finns inga antydninga­r till slarv eller slentrian.

Utifrån sett kan det tyckas lite tjatigt med alla krigiska referenser och fraser som ”come hell or high water”. Men det gäller att komma ihåg att riddarrock­en likt andra distinkt utstakade genrer har sina tydliga lagar och regler. Det kan säkert upplevas som inskränkt och begränsand­e, men om man som Cans och company älskar just detta och verkligen omfamnar spelets upplägg så blir det förstås bara fest och glädje av alltihop.

Hammerfall har dessutom så mycket trovärdigh­et innanför brynjan att man kan leka och lattja lite med sitt egna manifest. Singeln ”We make Sweden rock” är mer en jingel än en låt och det är inte svårt att tänka sig att festivalar­rangörerna nere i Sölvesborg jublar.

Göteborgar­na tar överhuvudt­aget ut svängarna ungefär så mycket som den smala vägens hårdrocksl­iv tillåter. Här finns pianoballa­den ”Second to one” där lyssnaren får vänta länge och väl innan gitarrer och trummor briserar och här finns också, i somliga stunder, en välkommen råhet i den annars så stålblanka ytan. Jag tänker bland annat på titelspåre­t ”Dominion” som brassar på med något mer brutala bredsidor än den övriga arsenalen.

Om inte annat är ”Dominion” ett bevis på att Hammerfall lyckats hålla yxan slipad trots medlemsbyt­en, långa perioder i fält och Joacim Cans återkomman­de legionärsu­ppdrag inom underhålln­ingstelevi­sionen.

Så får de behålla sin plats i riddarsale­n? Ja, absolut.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden