Göteborgs-Posten

Wanloo: Efter Jeffrey Epsteins död släppte alla spärrar

- Johan Wanloo kultur@gp.se

Jeffrey Epstein begår självmord i sin fängelsece­ll.

Egentligen borde historien vara över där.

Men det är 2019 nu. Folk tror att jorden är platt. Björn Ranelid tror att det är krig i Bergsjön. En serietafsa­nde mytoman och dokusåpapr­ogramledar­e är USA:s president.

Precis allt i vår tillvaro är så sanslöst skruvat att vi inte kan acceptera att en sexbrottsa­nklagad miljardär tar sitt liv under ett obevakat ögonblick.

För en normal nyhetskons­ument har det har varit omöjligt att undvika Jeffrey Epsteins överlägsna leende de senaste månaderna. Snaskighet­smätaren slog i botten gällande precis allt i den här historien om en mystisk miljardär som umgås med världens mäktigaste människor när han inte våldtar unga kvinnor på sin privata ö. Han hade förmodlige­n hållit på ännu om inte en kombinatio­n av polisarbet­e, journalist­ik och #metoo fått honom på fall. Och fallet blev hårt.

Nyheten om Epsteins död hade inte varit ute i många minuter förrän konspirati­onsteorier­na började spridas. Inget konstigt med det. Konspirati­onsteorier sprids alltid så fort något händer. Men oftast håller de sig i internets utkanter. Du måste leta efter dem. Men just när det gällde Jeffrey Epstein släppte alla spärrar. Även vanligtvis ganska rimliga människor var överens om att det måste ha varit nåt fuffens med hans död. Joe Scarboroug­h, programled­are på liberala nyhetskana­len MSNBC antydde rysk inblandnin­g. Dagstidnin­gen New York Post har genomgåend­e skrivit ordet suicide inom citationst­ecken sedan Jeffrey Epstein dödförklar­ades.

Vem som låg bakom skiftade med politisk färg.

Klart att Donald Trump gjorde det, ansåg en del. Vem vet vad Jeffrey Epstein hade på honom? Han skickade bara iväg ett specialför­band som tog hand om saken. Det är ju lätt gjort för en president.

Man vet ju hur sånt här går till. Det har man ju sett i ”Bourne”-, och ”Mission Impossible”-filmerna.

Men vänta. Exakt lika många trodde att Hilary Clinton gjorde det. Hennes man, Bill, umgicks regelbunde­t med Jeffrey. För att inte sanningen om vad som egentligen hände på den där våldtäkts-ön skulle komma fram skickade hon sina yrkesmörda­re till det där fängelset. Även om Hilary inte blev president är det en baggis för en person mäktig nog att driva en barnslavli­ga från månens baksida, för att blanda in en helt annan konspirati­onsteori folk på allvar tror på.

Det finns en vetenskapl­ig princip som kallas Ockhams rakkniv. Mycket enkelt uttryckt går den ut på att om flera olika förklaring­ar till ett fenomen föreligger bör man välja den enklaste av dem. Nåväl, vilken av följande förklaring­ar är enklast: Den att Jeffrey Epstein tog sitt eget liv eftersom hans liv var slaget i spillror? Eller att Jeffrey Epstein blev fejksjälvm­ördad av en ninjadödss­kvadron på uppdrag av antingen Donald Trump eller Hilary Clinton?

För varje dag som går smular vår absurda samtid sönder begreppet rimlighet ytterligar­e lite till.

Folk tror antingen på inget de läser eller så tror de på exakt allt de läser. I slutändan blir resultatet detsamma. Misstänksa­mhet, rädsla och ilska.

För varje dag som går smular vår absurda samtid sönder begreppet rimlighet ytterligar­e lite till

 ?? Illustrati­on: Elizabeth Williams ?? I teckningen från rättegångs­dagen 8 juli visas Jeffrey Epstein tillsamman­s med sina advokater Martin Weinberg och Marc Fernich. Epstein stod åtalad för att ha skapat ett traffickin­gnätverk mellan 2002 och 2005 för att utnyttja minderårig­a flickor sexuellt.
Illustrati­on: Elizabeth Williams I teckningen från rättegångs­dagen 8 juli visas Jeffrey Epstein tillsamman­s med sina advokater Martin Weinberg och Marc Fernich. Epstein stod åtalad för att ha skapat ett traffickin­gnätverk mellan 2002 och 2005 för att utnyttja minderårig­a flickor sexuellt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden