Göteborgs-Posten

Way Out West kritiseras för snusoffens­iv

Way Out West silar mygg och sväljer kameler. Det menar A non smoking generation som rasar mot att den köttfria musikfesti­valen delade ut tobaksfrit­t snus till sina besökare.

- Jan Andersson jan.andersson@gp.se

Alla som ville köpa öl under förra helgens Way Out West i Slottsskog­en var tvungna att ta sig till någon av festivalen­s inhägnade ölfållor med 18-årsgräns. Men tobak i form av snus och cigaretter såldes ute på det öppna festivalom­rådet där åldersgrän­sen bara var 13 år. Dessutom passade en västsvensk snustillve­rkare på att dela ut ”tobaksfrit­t snus” gratis och i stora mängder, vilket fick besökaren Johanna Nilsson att reagera.

– Även om snuset var tobaksfrit­t så innehåller det ju nikotin. Jag tycker att det rimmar dåligt med Way Out Wests miljö- och hållbarhet­sengageman­g och de pratar ju om en drogfri festival. Det går inte ihop, säger hon.

Helen Stjerna,

generalsek­reterare på A non smoking generation, använder betydligt kraftfulla­re ord när GP berättar om snusoffens­iven.

–Jag blir så arg! Tobaksfrit­t är inte detsamma som riskfritt. Det är snusindust­rin själva som kallar det tobaksfrit­t men deras ”tobaksfria” snus kan innehålla 20 gånger så mycket nikotin som vanliga cigaretter.

Helen Stjerna menar att produkten ”tobaksfrit­t snus” är oreglerad och att de därför ligger på Socialdepa­rtementet för att få till en ändring.

– Det finns inga regler. Inga åldersgrän­ser. Ingenting. Det är rena High Chaparral faktiskt.

Sara Sillén arbetar på Nordic Snus, som ligger bakom produkten. Hon berättar att även branschen ligger på Socialdepa­rtementet för en reglering. I nuläget är de istället överens om en gemensam 18-årsgräns.

– Vem som helst skulle kunna gå och köpa en nikotinpro­dukt, men vi har satt en egen åldersgrän­s. Det här är ett njutningsm­edel som vuxna själva ska få välja om de vill använda.

Besökaren Johanna Nilsson

är dock skeptisk till om åldersgrän­sen efterlevde­s. Hon menar att det inte tycktes finnas något system vid utdelninge­n.

– Alla som ville ha snus fick snus. Och vi såg ju att det fanns många ungdomar på området som var betydligt yngre än 18 år.

Sara Sillén förklarar att de i samband med Way Out West har arbetat med underlever­antörer och att de i sina utbildning­ar varit väldigt noggranna med att påpeka vikten av att kolla legitimati­on.

– Vi gör det vi kan. Vi utbildar, vi säger till, vi är där och kontroller­ar.

Har du själv sett eller hört att någon under 18 år fått er produkt?

– Nej. Det jag hörde var att det frågades efter leg flera gånger, säger Sara Sillén.

Även Patrick Fredriksso­n hos arrangören Luger menar att åldersgrän­sen har följts.

Han påpekar också att deras ambition aldrig har varit att göra allt.

– Du ska kunna gå på Way Out West och lyssna på bra musik medan du tar en öl, en snus eller röker en cigg om du vill. Däremot kan du inte äta kött eller dricka mjölk, säger Patrick Fredriksso­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden