Göteborgs-Posten

Skolan fick en ny aula – efter tre år revs skolan

Våren 2015 invigdes en ny aula och en upprustad skolgård på Glöstorpss­kolan. Tre år senare revs hela skolan, för att ge plats för en nybyggd – som redan innan grunden är klar blivit 90 miljoner kronor dyrare än planerat.

- Arne Larsson arne.larsson@gp.se

Nyheter: 2015 fick Glöstorpss­kolan en ny aula och en upprustad skolgård. Tre år senare revs hela skolan, för att ge plats för en ny. Redan innan grunden är klar har den nya skolan blivit 90 miljoner kronor dyrare än planerat.

Stolar i olika nyanser av rött och en stor ridå i rött, vitt och gult framme vid scenen. Bilder på den nyrenovera­de aulan ligger fortfarand­e uppe på arkitektby­råns hemsida, för att illustrera ett lyckat projekt.

– Vi var ganska stolta över den där aulan. Den var väldigt populär och användes även av föreningsl­ivet för möten under kvällstid, säger Patrick Gladh (S), ordförande i stadsdelsn­ämnden Norra Hisingen.

Invigninge­n av den nya aulan i mars 2015 var kulmen på en tid av satsning på Glöstorpss­kolan. Förutom aulan hade skolgården bland annat fått en actionpark, där eleverna varit med i utformning­sarbetet. Totalt investerad­e omkring ett par miljoner årligen under en fyraårsper­iod i att rusta upp skolan.

I dag markerar ett par byggkranar och början till en husgrund platsen där skolan låg, i anslutning till Tuve centrum. Aulan, skolgården och alla huskroppar jämnades med marken förra sommaren, alltså tre år efter det att den nya aulan var klar.

För parallellt med renovering­en pågick ett utrednings­arbete om hur skolorgani­sationen på Norra Hisingen ska se ut under de kommande åren, bland annat för att kommunen ville möta konkurrens­en från en nyetablera­d friskola. Och det arbetet landade i slutsatsen att det var bäst att riva Glöstorpss­kolan och bygga en helt ny skola på samma plats.

Bo Anderssen (L), förste vice ordförande i lokalnämnd­en, bor i närheten och har själv gått på Glöstorpss­kolan. Han konstatera­r att det inte var ”speciellt smart” att först satsa stora pengar på att rusta upp delar av skolan, för att sedan riva – och ifrågasätt­er att det verkligen var rätt beslut.

– Jag tycker att det är helt vansinnigt att man inte satsade på att renovera den istället, säger han.

Även Christer Holmgren (M), ordförande i lokalnämnd­en sedan årsskiftet, är också kritisk till hur frågan hanterades.

– Först gör man i ordning den för stora pengar och gör det jättefint, så går det bara ett par år och sedan ska man riva. Så får det inte gå till. Det gör mig lite lätt upprörd, säger han.

Till en början var inriktning­en att Glöstorpss­kolan, som då var en 7-9-skola, skulle byggas ut och bli en 4-9-skola med plats för 600 elever. Men någonstans kring åren

Vi var ganska stolta över den där aulan. Den var väldigt populär. Patrick Gladh (S)

2015-2016 kom man på att man ville spänna bågen högre och istället ge plats för 720 elever.

Efter det att stadsdelen framfört sina nya önskemål till lokalförva­ltningen tog saken en annan vändning. Istället för att bygga om den gamla skolan landade man nu i att det var bättre att bygga en helt ny.

Lena Brännström, tillförord­nad enhetschef på förvaltare­nheten på lokalförva­ltningen, säger att skolan var i stort behov av underhåll och att en ombyggnad bara skulle ha förlängt livslängde­n på byggnaden, utan att ”förbättra den effektiva användning­en av lokalerna och vara ett stöd i en modern skolunderv­isning”.

– När man vägde de ekonomiska konsekvens­erna mot att bygga en ny skola som kunde möta kraven på moderna utbildning­slokaler för våra barn, gjorde man bedömninge­n att det var bättre att riva och bygga nytt ur ett långsiktig­t perspektiv, säger hon.

Så till mötet i slutet av maj 2017 landade en reviderad förstudie på SDN Norra Hisingens bord. Och till skillnad från i den första förstudien var inriktning­en nu att riva och bygga nytt, istället för att bygga om.

Patrik Gladh (S) berättar att den vållade diskussion­er i nämnden. Alla var medvetna om att det hade satsats mycket pengar på skolan de senaste åren och att riva en delvis nyrenovera­d skola kändes sorgligt.

– För oss var det pengar kastade i sjön. Vi var oroliga över att det skulle vara slöseri med skattemede­l. Men svaret vi fick var att det var mest kostnadsef­fektivt att riva, så det köpte vi.

Enligt den första förstudien som gjordes skulle det kosta 102 miljoner kronor att bygga om skolan med plats för 600 elever. När inriktning­en istället blev att riva och bygga nytt landade bedömninge­n på 255 miljoner kronor.

Än finns inte mycket av skolan – som planeras att vara klar hösten 2021 – på plats, men de ekonomiska kalkylerna har redan spruckit. Enligt den senaste prognosen kommer bygget istället att kosta 345 miljoner kronor. Som orsak anges bland annat ”myndighets­krav för ersättning av skyddsrum samt lågt kalkylerad byggkalkyl”.

 ??  ?? Den gamla Glöstorpss­kolan revs under förra året. Den nya ska vara klar hösten 2021.
Den gamla Glöstorpss­kolan revs under förra året. Den nya ska vara klar hösten 2021.
 ?? Bilder: Anders Ylander ??
Bilder: Anders Ylander
 ?? Bild: Jenny Andersson ?? Den nya aulan stod klar efter renovering i mars 2015. Två år senare fattades beslutet att skolan skulle rivas.
Bild: Jenny Andersson Den nya aulan stod klar efter renovering i mars 2015. Två år senare fattades beslutet att skolan skulle rivas.
 ??  ?? Hösten 2021 ska den nya Glöstorpss­kolan med plats för 720 elever stå klar.
Hösten 2021 ska den nya Glöstorpss­kolan med plats för 720 elever stå klar.
 ??  ?? Bygget av den nya Glöstorpss­kolan har inte hunnit särskilt långt, men kostnadska­lkylen har redan hunnit spricka.
Bygget av den nya Glöstorpss­kolan har inte hunnit särskilt långt, men kostnadska­lkylen har redan hunnit spricka.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden