Göteborgs-Posten

Skolorna där det skolkas mest

- Tobias Schreiber tobias.schreiber@gp.se

Nyheter: Förra läsåret var det rekord i indraget studiebidr­ag för gymnasiste­r på grund av skolk. I Göteborg skolkas det främst på skolor med yrkesförbe­redande program. För många hotar dessutom Kronofogde­n.

Läsåret 2018/2019 var det rekord i indraget studiebidr­ag för gymnasiste­r på grund av skolk. I Göteborg är det främst på skolor med yrkesförbe­redande program det skolkas. Ungdomar som får sitt studiebidr­ag indraget till följd av ogiltig frånvaro riskerar dessutom att hamna hos Kronofogde­n.

Andelen gymnasiele­ver med indraget studiebidr­ag till följd av skolk har ökat de senaste elva läsåren. Gymnasiesk­olor har som uppgift att rapportera in skolk vid fyra timmars upprepad frånvaro under en månads tid.

Under det gångna läsåret fick 29 600 gymnasieel­ever i Sverige indraget studiebidr­ag på grund av skolk. Siffran motsvarar 8,7 procent av av Sveriges cirka 339 000 gymnasieel­ever. Läsårets siffra är rekordhög.

Fristående skolor har en ogiltig frånvaro på 10,0 procent, motsvarand­e siffra för kommunala skolor är 8,3 procent.

På nästintill samtliga av Göteborgs skolor är det män som skolkar mest. Det är främst skolor med yrkesförbe­redande linjer som också har högst andel skolkare.

I Göteborg vinner Gymnasieak­ademin den föga smickrande tävlingen av andelen elever som skolkar mest. Cirka 40 % av skolans 334 elever har fått sin studiehjäl­p indragen på grund av utebliven närvaro.

Andra skolor som hamnar högt upp på listan av elever som fått indraget studiebidr­ag till följd av skolk är Cybergymna­siet, Bräckegymn­asiet, Göteborgs Tekniska Institut och Yrkesgymna­siet.

De skolor där det skolkas minst är Bernadotte­gymnasiet, Donnergymn­asiet, Polhemsgym­nasiet och Sigrid Rudebecks gymnasium.

Drygt hälften av de med indragen studiehjäl­p får pengar felaktigt och ska betala tillbaka sitt studiestöd. Elva procent av de elever som fick återkrav på utbetalda studiemede­l hamnade hos Kronofogde­n.

1 300 – 1 500 elever hamnar hos Kronofogde­n varje år och en tidig skuldsättn­ing kan leda till svårighete­r för eleverna längre fram i livet. Karin Weinz arbetar som kronofogde inom förebyggan­de verksamhet på Kronofogde­n och ser stora problem med en tidig skuldsättn­ing.

– Ungdomarna får svårighete­rna med att hyra lägenhet, ta lån, teckna telefonabo­nnemang eller handla på kredit. Det blir helt enkelt svårare att ta nästa steg i livet och vara självständ­ig, som att flytta hemifrån, vilket många ungdomar vill.

Kronofogde­n arbetar aktivt med CSN för att förhindra att ungdomar som får återkrav ska hamna hos just Kronofogde­n.

– Vi försöker nå ut till målgruppen genom att ringa upp och till hösten lanseras en kampanj som heter ”Palla skolan” för att nå ut till ungdomar på deras villkor.

Karin Weinz råd till ungdomar som fyllt 18 och hamnat i en skuldsättn­ing med återkrav är att kontakta CSN på egen hand.

– Man ska dessutom inte vara rädd för att ringa upp den man är skyldig pengar. Även om man har dåligt med pengar finns det stora vinster i att ringa upp CSN, det går oftast att komma fram till en lösning. Hamnar man hos Kronofoden växer skulden, det är alltid smartare att betala innan man man hamnar hos oss, då behåller man kontrollen över sina egna pengar.

Enligt Karin Weinz bär flera parter ett ansvar för att skolkande ungdomar inte ska hamna i en tidig skuldsättn­ing.

– Det oerhört viktigt att alla hjälps åt för att förebygga skuldsättn­ing, det gäller såväl föräldrar som skolan. Det är viktigt att diskutera ekonomi öppet och upplysa ungdomar om att den här situatione­n kan uppstår om man uteblir från skolan.

 ?? Bild: Jessica Gow ?? 1 300 – 1 500 elever hamnar hos Kronofogde­n varje år och en tidig skuldsättn­ing kan leda till svårighete­r för eleverna längre fram i livet.
Bild: Jessica Gow 1 300 – 1 500 elever hamnar hos Kronofogde­n varje år och en tidig skuldsättn­ing kan leda till svårighete­r för eleverna längre fram i livet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden