Göteborgs-Posten

Räknemiss fördubblad­e nämndens kris

- Arne Larsson arne.larsson@gp.se

Nyheter: Den ekonomiska krisen var akut för lokalnämnd­en. Men det var inte fullt så allvarligt: över 35 miljoner kronor hade lagts till av misstag.

I början av sommaren blev den ekonomiska krisen akut för lokalnämnd­en. Ett nytt, tidigare okänt underskott på 63,6 miljoner kronor hade dykt upp och man vädjade till kommunstyr­elsen om hjälp. Nu visar det sig att krisen inte är fullt så djup: över 35 miljoner kronor hade lagts till av misstag.

Det var i början av juli som lokalnämnd­en kallades till ett extrainsat­t möte.

På dagordning­en fanns en enda punkt: ”Åtgärder för att uppnå en driftsbudg­et i balans 2019”. Enligt handlingar­na gick lokalförva­ltningen mot ett underskott på hisnande 63,6 miljoner kronor och på sedvanlig torr tjänsteman­neprosa beskrevs att en besparing i den storleksor­dningen skulle innebära ett totalt stopp på allt vad skötsel, reparation­er och underhåll heter under resten av året, något som skulle vara både lagstridig­t och direkt farligt.

Som en följd vägrade politikern­a i lokalnämnd­en att fatta något neddragnin­gsbeslut. Istället signalerad­e de till kommunstyr­elsen att de behövde mer pengar.

Kommunstyr­elsens ordförande Axel Josefson (M) befann sig på Gotland under Almedalsve­ckan, den sista aktivitete­n innan politiken tar sommarvila, och lät via sin pressekret­erare hälsa att det inte fanns några nya pengar.

Och att han dessutom ville veta mer om hur ett helt nytt underskott på 63,6 miljoner kronor plötsligt kunde uppstå.

Enligt handlingar­na berodde det på två saker: nya regler för hur evakuering­skostnader ska bokföras samt – framförall­t – restvärdet för Glöstorpss­kolan, som av något skäl inte tagits upp i samband med rivningen.

Det senare handlade om 46,7 miljoner kronor. För en skola som byggdes på 1960-talet och i princip borde varit avskriven för länge sedan.

Trots brådskan under försommare­n har lokalnämnd­en ännu inte kommit in med någon formell begäran om mer pengar från kommunen centralt. Kommunstyr­elsens ordförande Axel Josefson säger att han inte fått någon uppdaterin­g om läget sedan i juli.

Däremot har han själv tagit upp frågan i kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott och lyft frågan om att få en tätare rapporteri­ng om läget i fortsättni­ngen.

– Vi kommer att följa lokalnämnd­en mer noggrant framöver. Det som skett är inte okej.

Han säger att hans bild är att förvaltnin­gen under en tid haft bekymmer med att sköta den ekonomiska redovisnin­gen på ett korrekt sätt.

– Det har varit stökigt och det är det man försöker reda ut. Därför får vi det här i knäet nu.

Enligt Christer Holmgren (M), ordförande i lokalnämnd­en, slutade försommare­ns turbulens med att man från nämndens sida begärde en utförligar­e rapport av förvaltnin­gen till mötet i september.

Och under sommaren har det visat sig att det ekonomiska hål förvaltnin­gen slog larm om i juli vid närmare granskning inte är fullt så stort som man först trodde. Mikael Sandström, ekonomiche­f på lokalförva­ltningen, säger till GP att man ”kvalitetss­äkrat” restvärdet för Glöstorpss­kolan och att det nu visar sig vara 9,4 miljoner kronor – inte 46,7 miljoner som man uppgav i juli.

Av någon anledning hade värdet på ett par fastighete­r som inte hade med rivningen att göra åkt med i den första beräkninge­n.

– Den mänskliga faktorn, säger Mikael Sandström.

Så 9,4 miljoner kronor är den korrekta siffran – eller kan den också komma att ändras?

– Nej, den ska inte ändras. Enligt mina medarbetar­e är det den som ska gälla.

Men när ni slog larm i juli och skrev att restvärdet var 46,7 miljoner kronor, var det ingen som reagerade på att det var mycket för en skola från den här tiden?

– Retroaktiv­t kan vi väl erkänna att vi borde gjort det. Men det gjorde vi inte.

Det aktuella underskott­et är alltså 26,3 miljoner kronor. Hur det ska hanteras är ännu inte klart.

 ?? Bild: Anders Ylander ?? Under försommare­n blev lokalnämnd­ens ekonomiska kris akut. En anledning var att man missat att ta upp restvärdet för Glöstorpss­kolan när den revs.
Bild: Anders Ylander Under försommare­n blev lokalnämnd­ens ekonomiska kris akut. En anledning var att man missat att ta upp restvärdet för Glöstorpss­kolan när den revs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden