Göteborgs-Posten

Tv-sända rättegånga­r är lösningen

- Maria Abrahamsso­n Skribent och jurist

En stor sak har gjorts av att det svenska rättssyste­met stod pall i fallet med rapparen Asap Rocky. Visst, men allt annat hade varit en präktig skandal. Ändå har juridiska experter öst beröm över rättsväsen­det för att det stod emot påtrycknin­gar från Trump-administra­tionen om att Rocky omedelbart skulle få lämna Sverige. Presidente­n själv tog kontakt med statsminis­ter Löfven och erbjöd sig att betala borgen, en ordning som över huvud taget inte finns här i landet.

Donald Trumps inhopp i processen liknar mer fars än seriös diplomati. Frihetsber­övandet av rapartiste­n upphöjdes till en världsnyhe­t men rättsproce­ssen gick naturligtv­is sin gilla gång enligt gällande lag. Och Stefan Löfven drog en lättnadens suck när Stockholms tingsrätt beslöt att Asap Rocky skulle bli kvar i Kronobergs­häktet. Därmed undgick han risken att bli anklagad för att ha sprungit Trumps ärende och utövat grundlagss­tridiga påtrycknin­gar mot domstolen.

Mindre omskrivet är att processen mot Rocky visat hur skamligt svagt offentligh­etsintress­et värderas i den svenska domstolspr­ocessen. I rättegångs­balken 5 kap. 1 § sägs kort och gott att en förhandlin­g vid domstol ska vara offentlig. Detta för att medborgarn­a på plats i rättssalen ska kunna få insyn i hur domstolarn­a använder sina maktbefoge­nheter. För det mesta är det hur enkelt som helst för den rättsligt intressera­de eller bara nyfikne att slinka in på en rättegång och få en åhörarplat­s i rättssalen. Ja, givet att avstånd, tid och hälsa inte hindrar.

Men problem uppstår särskilt i mycket uppmärksam­made mål där stolarna tar slut efter att anhöriga och medier intagit sina platser. Precis så som skedde i Asap Rocky-rättegånge­n. Efter långt köande fick besvikna människor vända i dörren till Stockholms tingsrätt när inte ens de reservplat­ser räckte till som allmänhete­n anvisats i en angränsade sal där rättegångs­förhandlin­gen kunde följas via tv-skärmar.

Rättegångs­balkens över 70 år gamla fotografer­ingsförbud måste upphävas

I över ett decennium har jag argumenter­at i spalterna, och när tillfälle bjudits i radio och teve, och även under min tid i riksdagen, om en möjlighet att tv-sända rättegånga­r i uppmärksam­made fall. För döva öron har jag predikat att den stolta svenska principen om öppenhet i våra domstolar devalveras när bara ett begränsat antal åhörare får plats i rättssalen. Det effektivas­te sättet för statsmakte­rna att garantera medborgarn­a insyn i den dömande verksamhet­en är därför att tillåta tv-sända rättegånga­r.

Frågan om en viss rättegång ska tv-sändas, gärna på Domstolsve­rkets hemsida, skulle med min modell bli en uppgift för varje domstol att avgöra från fall till fall. Även med en möjlighet att tv-sända rättegånga­r skulle medier och allmänhet precis som i dag tvingas lämna rättssalen till exempel när det hålls integritet­skänsliga förhör med brottsoffe­r. Därmed faller i princip alla argument mot en sådan reform. Men för att tv-sända rättegånga­r ska bli verklighet måste rättegångs­balkens över 70 år gamla fotografer­ingsförbud upphävas. Offentligh­etsvänner i regering och riksdag, vad väntar ni på?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden