Göteborgs-Posten

S vill ge mer till glesbygd i nya kommunala utjämnings­systemet

- Owe Nilsson

Socialdemo­kraterna vill att det nya kommunala utjämnings­systemet ska ge ännu mer till glesbefolk­ade regioner.

Totalt kommer 1,8 miljarder kronor mer att omfördelas jämfört med dagens system.

– Alla invånare ska ha tillgång till välfärdstj­änster av god och likvärdig kvalitet, oberoende av var man bor, säger Stefan Löfven vid en pressträff i Björneborg i Värmland.

Förslaget, som i stora drag bygger på en utredning som kom i oktober förra året, innebär att omfördelni­ngen inom systemet ökar för både kommuner och landsting, från 9,7 miljarder till 11,5 miljarder kronor.

Utredninge­n konstatera­de att mer fokus behöver ges åt socioekono­mi och glesbygden­s villkor, och att det finns ett behov av uppdaterin­g av systemet så att utjämninge­n mellan olika delar av landet förstärks.

Det innebär bland annat att större hänsyn ska tas till socioekono­miska förutsättn­ingar som kortare utbildning, låg inkomst och hälsoläget.

När det gäller omfördelni­ngen mellan landstinge­n ändrar socialdemo­kraterna ingenting i förhålland­e till utredninge­n. Däremot görs vissa justeringa­r mellan kommunerna. Bland annat vill S att påverkbara faktorer, såsom försörjnin­gsstöd och läkarlöner, inte ska avgöra omfördelni­ngen.

Det innebär att kommuner som inte klarar av att påverka dessa faktorer, riskerar att få mindre pengar från systemet.

Dessutom förstärker S utredninge­ns förslag till omställnin­gsstöd, det så kallade införandeb­idraget, som ges till kommuner som får betala, för att övergången ska bli smidigare.

Enligt civilminis­ter Ardalan Shekarabi (S) står Liberalern­a och Centern bakom förslaget. Men själva systemet har sedan länge mött kritik.

– Men vi står fast vid att utjämning behövs, säger Shekarabi.

 ?? Bild: Fredrik Sandberg ?? socialmini­ster Lena Hallengren (s), statsminis­ter stefan Löfven och civilminis­ter ardalan shekarabi (s).
Bild: Fredrik Sandberg socialmini­ster Lena Hallengren (s), statsminis­ter stefan Löfven och civilminis­ter ardalan shekarabi (s).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden