Göteborgs-Posten

Uteserveri­ngar provades i rullstol av bygglovche­f

- Josefin Marjomaa josefin.marjomaa@gp.se

Kan Göteborgs uteserveri­ngar användas av alla? Anders Westgerd från GIL och Pia Hermansson vid stadsbyggn­adskontore­t hade olika åsikter om den saken. Därför fick Pia Hermansson sätta sig i en rullstol och själv undersöka saken.

– Nu har jag testat. Jag kom inte längre än såhär, säger hon under ett av försöken att ta sig in på en uteserveri­ng.

I början av juli publicerad­e GP en artikel som handlade om att många uteserveri­ngar i Göteborg inte kan användas av alla.

Anders Westgerd, verksamhet­sledare vid Göteborgsk­ooperative­t för Independen­t Living, GIL, tippade då på att endast ungefär 25 procent av uteserveri­ngarna kan användas av alla, oavsett om man har en funktionsn­edsättning eller inte.

Pia Hermansson, bygglovche­f vid stadsbyggn­adskontore­t, hade däremot uppfattnin­gen att 75 procent av uteserveri­ngarna fungerar. Vems ansvar är det att se till att uteserveri­ngarna är tillgängli­ga?

– Ansvaret ligger på restaurang­ägaren. Även när det inte krävs bygglov ska du bygga enligt regelverke­t. Men tillsynen ligger på oss. Det innebär däremot inte att vi tittar på allt som görs. Då skulle vi inte kunna göra något annat, säger Pia Hermansson.

Stadsbyggn­adskontore­t ansvarar för de uteserveri­ngar som kräver bygglov. Övriga uteserveri­ngar är det Trafikkont­oret och polisen som ansvarar för.

Efter GP:s artikel hörde Anders Westgerd av sig till Pia Hermansson och föreslog att de tillsamman­s skulle undersöka hur tillgängli­ga uteserveri­ngarna egentligen är.

Under fredagen träffades de och då fick även Pia Hermansson sätta sig i en rullstol.

– Att bara sitta i stol gör att det blir en utmaning att ta sig fram, säger Anders Westgerd.

Mötet ägde rum vid Järntorget, ett område där det är många uteserveri­ngar som har så kallade fasta moduler. Alltså bänkar och bord som sitter ihop och inte går att flytta på.

– Ställena som inte fungerar ligger ju som ett pärlband här, säger Anders Westgerd.

Vid en restaurang finns det en ramp till uteserveri­ngen. Men den är för brant för att Pia Hermansson ska kunna ta sig upp för den.

Därefter möts de av ytterligar­e en uteserveri­ng där det är begränsade platser för personer i rullstol. Pia Hermansson lyckas ta sig upp för restaurang­ens ramp, men väl där finns det bara en plats där det är möjligt för henne att sitta.

Vissa uteserveri­ngar har bord och stolar som är möjliga att flytta för att ge plats åt någon som sitter i rullstol. Men det är inte heller helt optimalt menar Anders Westgerd.

– Det kan ju hända att man vill ta en öl eller kaffe själv. Då får man ändå be någon att flytta bort stolen, säger han.

– Det förstår jag att man helst inte vill. Men kan det vara okej att göra det någon gång ändå? Jag behöver också be om hjälp ibland för att jag inte klarar av något, frågar Pia Hermansson.

Pia Hermansson beskriver fredagens möte som intressant och konstatera­r att det finns många ställen som inte fungerar bra ur ett tillgängli­ghetspersp­ektiv kring Järntorget. Där är det många uteserveri­ngar som är av den typ som inte kräver bygglov.

– Jag tar med mig det här till Trafikkont­oret. Man kan se att alla de här restaurang­erna är enkelt avhjälpta hinder-ärenden allihop.

Ställena som inte fungerar ligger ju som ett pärlband här anders Westgerd

 ?? Bild: Anders Ylander ?? Pia Hermansson menar att det är viktigt att informera restaurang­ägare om hur de kan göra sina uteserveri­ngar tillgängli­ga. i slutet av året planerar hon att arrangera en informatio­nsträff och hoppas att anders Westgerd vill delta för att dela med sig av sina kunskaper.
Bild: Anders Ylander Pia Hermansson menar att det är viktigt att informera restaurang­ägare om hur de kan göra sina uteserveri­ngar tillgängli­ga. i slutet av året planerar hon att arrangera en informatio­nsträff och hoppas att anders Westgerd vill delta för att dela med sig av sina kunskaper.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden