Göteborgs-Posten

Snåriga finanser i bonusfamil­jen

- Kristina Erkenborn

Mina, dina och våra pengar. Det kan vara svårt nog att komma överens om ekonomin i en ”vanlig” familj. I bonusfamil­jen finns det så mycket mer att ta hänsyn till.

Var tionde familj i Sverige är en bonusfamil­j, eller ombildad familj som det kallas i officiella sammanhang, och där är den ekonomiska uppdelning­en inte lika självklar som i en kärnfamilj. Därför kan det vara klokt att man tidigt i relationen sätter sig ner och diskuterar igenom förutsättn­ingar och förväntnin­gar.

– Man går inte in i en ny relation i tron att det ska gå åt skogen, men i en bonussitua­tion är det åtminstone en som har erfarenhet av en tidigare separation, så sannolikhe­ten att du är lite mer om dig och kring dig är förhoppnin­gsvis ganska stor. Formaliser­a och skriv ned allt på papper som du tycker är heligt, säger Claudia Wörmann som är privatekon­omen på SBAB.

Grundregel­n är att var och en betalar efter sin förmåga och att de biologiska föräldrarn­a betalar för sina respektive barn, men synen på pengar och materiella ting kan skilja sig högst betänkligt beroende på vilket ekonomiskt bagage man har. Ofta blir det tydligt kring frågor som hur mycket det är rimligt att presenter vid jul och födelsedag­ar får kosta, storleken på månadspeng­en och fritidsakt­iviteter.

– Det blir sällan ekonomiskt rättvist i en bonusfamil­j. Det finns ofta en inbyggd ojämlikhet när man börjar om som kan se ut på lite olika sätt. En kanske kommer från en hyresrätt medan en annan har gjort en boendekarr­iär och nyligen sålt en villa.

– Om den utökade familjen måste bo i en större lägenhet på grund av att den ena har fler barn, så kanske det är rimligt att den föräldern också betalar mer i hyra, säger Claudia Wörmann.

Det kan kännas både lite petigt och obekvämt att prata pengar och kostnader när förhålland­et är nytt, men frågorna dyker upp i alla familjer. Skillnaden är att i en bonusfamil­j förenas två familjer som redan har grundat en egen tradition och då kan det vara svårare att kompromiss­a.

Ytterligar­e en dimension som kan komplicera bilden är mor- och farföräldr­ar som ska implemente­ras i den nya familjen. Särskilt vid jul och födelsedag­ar kan känslor såras och ekonomiska orättvisor bli uppenbara.

– Det är det nya föräldrapa­ret som behöver förmedla vad som gäller. Är det okej att komma tomhänt till extrabarne­n vid födelsedag­ar eller bara ta med de biologiska barnbarnen på en utlandsres­a, säger Claudia Wörmann.

Förutom ekonomin är det också viktigt att se över det juridiska i bonusfamil­jen. Det ärstor skillnad på att vara sambo eller gift oavsett om man lever i en bonus- eller kärnfamilj. Som gift delar man på värdet av allt, även det man hade innan man gifte sig. Sambor ärver inte varandra, alltså inte före gemensamma barn.

Charlotte André är jurist på Familjens Jurist, och hon säger att det finns många anledninga­r att fundera över vad som händer med tillgångar­na om den ene partnern går bort.

– Ta reda på vem som ärver dig om du går bort. I en bonusfamil­j är det inte självklart att man har samma syn på vem man vill skydda i händelse av dödsfall. Ibland vill man skydda sin partner om man har levt ihop länge och känner att barnen ändå kommer att klara sig. I andra fall vill man skydda sina egna barn och se till att de får ut sitt arv direkt.

Det gäller i synnerhet den gemensamma bostaden. Enligt sambolagen delas värdet av bostaden enbart om den köpts för att användas gemensamt, vilket i praktiken kan innebära att om du träffar en ny partner, flyttar in i vederböran­des lägenhet med dina barn och ni tillsamman­s får två barn och du bor där i 30 år, så har du ändå varken rätt till arv eller lägenhet den dag partnern går bort även om du bidragit till hyran genom alla år.

 ?? Bild: Jessica Gow ?? det kan vara svårt nog att komma överens om ekonomin i en ”vanlig” familj. i bonusfamil­jen finns det så mycket mer att ta hänsyn till.
Bild: Jessica Gow det kan vara svårt nog att komma överens om ekonomin i en ”vanlig” familj. i bonusfamil­jen finns det så mycket mer att ta hänsyn till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden