Göteborgs-Posten

Caspers affärsidé omsatte 200 000 efter två månader

- Agnes Kågström agnes.kagstrom@gp.se

Efter flera försök med misslyckad­e webbutiker hittade Casper Nagy en produkt som inte sålts på den svenska marknaden. På två månader hade han nått en omsättning på 200 000 kronor i månaden. Men det är inte alla som ökar försäljnin­gen snabbt. Att missbedöma konkurrens­en är ett vanligt problem bland nyföretaga­re, enligt Patrik Sjöstrand, investment manager i statliga Almi Invest.

Så sent som i maj startade 24-årige Casper Nagy sitt e-handelsför­etag med endast en produkt till försäljnin­g – en portabel mixer för smoothies. Det visade sig vara en eftertrakt­ad produkt.

– När jag var inne i min träningspe­riod mixade jag mycket själv, men det var samtidigt något som jag alltid drog mig för. Det var allt jobb från att ta upp en stor mixer, lägga upp den på köksbänken, koppla in, och sen att diska den här maskinen också. Så jag kände att det här är något som folk vill ha.

Han hade sett att portabla mixrar sålt bra på marknader utanför Sverige och började därför med att köpa in 100 stycken, som sålde slut på tre dagar. Därefter ökade leveranser­na som började fylla lägenheten i Majorna där han från början skötte allt själv.

– Jag köpte hem kartonger och emballage och packade allting. Sen bokade jag en upphämtnin­g, så jag fick springa med kartongern­a från lägenheten, lasta in i hissen och sen springa ut med allt, säger han.

Mixrarna var inte den första affärsidén han provat. Tidigare hade han startat fem webshoppar där han försökt sälja både mobilskal, kuddfodral och babykläder. Det ledde bara till några enstaka försäljnin­gar. Däremot lärde han sig en del om e-handel och ägnade otaliga timmar framför Youtube, bloggar och forum för att lära sig mer om marknadsfö­ring och hur man kan analysera data för riktade annonser.

Annonserin­g med hjälp av influencer­s på Instagram tror han är det som snabbt lyfte företaget som omsatte 200 000 kronor i juli, två månader efter starten.

– Marknadsfö­ring är supervikti­gt. Man kan slänga mycket pengar i sjön på annonser om man inte vet hur man ska rikta dem, säger han.

Det är inte alla affärsidée­r som håller. Bland svenska nystartade företag är det en fjärdedel som lägger ned inom tre år visar siffror från Tillväxtve­rket.

Patrik Sjöstrand, investment ma

Jag såg att det fanns ett behov för den här produkten

nager i statliga Almi Invest, ser att ett vanligt misstag bland de som försöker göra verklighet av sin idé är att missuppfat­ta konkurrens­en.

– Det är inte sällan det kommer bolag till oss och säger att det inte finns några konkurrent­er, även om det kanske finns tio internatio­nella bolag som gör något liknande. Men det kan också vara att man jämför sig med fel typ av konkurrens, säger han och fortsätter:

– Det är det som finns på marknaden i dag som man ska slå. Om kunderna till exempel använder Excel för att lösa problem i dag och du kommer med världens mest fantastisk­a AI-lösning, så måste du övertyga kunden att ändra sitt invanda arbetssätt, där ligger en stor utmaning.

De första åren som nyföretaga­re kan beskrivas som en berg- och dalbana där det handlar om att få snurr på försäljnin­gen. Då gäller det att ”skynda långsamt”, säger Patrik Sjöstrand.

– Ofta är man lite för entusiasti­sk och i de flesta fall tar det längre tid att komma till de intäkterna som man har planerat, det kan stressa bolaget att ta kortsiktig­a beslut men också skapa en negativ relation till alla de investerar­na som har satsat pengar.

Att skaffa sig koll på branschen och vart den är på väg, samt ha personer omkring sig med olika kompetense­r är några råd för den som vill sjösätta en idé.

– Jag skulle säga: ta hjälp, men välj med omsorg av vilka. Många kan ibland vara lite rädda för att berätta för mycket om sitt tidiga bolag av rädsla att någon ska ta idén, men jag tror att det är väldigt ovanligt att det händer.

 ??  ?? För att få fart på den första försäljnin­gen sökte Casper nagy upp influencer­s genom instagram. därefter börjar han jobba mer med riktade annonser på Facebook.
För att få fart på den första försäljnin­gen sökte Casper nagy upp influencer­s genom instagram. därefter börjar han jobba mer med riktade annonser på Facebook.
 ?? Bild: Petter Trens ??
Bild: Petter Trens
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden