Göteborgs-Posten

Förvirrand­e siffror – vad är en masskjutni­ng?

- Tina Magnergård Bjers

Var den uppmärksam­made polisskjut­ningen i Philadelph­ia i veckan verkligen masskjutni­ng nummer 259 i USA i år? Det beror på hur man räknar. Statistik förs på flera olika sätt och kan emellanåt vara förvirrand­e.

En bärande fråga är hur man definierar en masskjutni­ng. Den oberoende organisati­onen Gun Violence Archive (GVA) , som politiker och medier ofta refererar till, beskriver det som en händelse där minst fyra personer skjutits ihjäl eller skadats utöver gärningsma­nnen. Det gör att narkotikat­illslaget i Philadelph­ia nyligen, där sex poliser skadesköts, kvalar in som just nummer 259.

Andra aktörer, exempelvis mediebolag som för egen statistik, har mer restriktiv­a kriterier. Det är inte ovanligt att ett dåd kallas masskjutni­ng först då fyra människor dödats. Om man lägger det filtret på GVA:s listor har 20 masskjutni­ngar ägt rum i år.

GVA samlar dagligen material från över 6 500 olika källor – lokal polis och delstatspo­lis, medier, myndighete­r och andra – och verifierar dessa och bokför vapenrelat­erat våld och brottsligh­et i USA. Det görs oavsett om det rör sig om gänguppgör­elser, mord, rån, hatbrott, våld i nära relation, knarkrelat­erade skjutninga­r, självförsv­ar eller polisvåld.

I fredags hade 35 008 händelser registrera­ts under 2019, och dessa hade krävt 9 236 liv och lett till att 18 404 människor skadats.

Organisati­onen skriver på sin hemsida att man vill leverera heltäckand­e och oberoende fakta om vapenvåld. Man noterar även att den federala polisen FBI inte har någon definition av masskjutni­ngar – utan enbart för massmord, vilket innefattar alla typer av vapen. Men GVA kritiseras emellanåt för sin breda definition av just masskjutni­ngar.

– Vi har ingen allmänt accepterad definition av masskjutni­ngar i USA, vilket leder till att Gun Violence Archives siffror kan verka uppblåsta, eftersom de enbart baserar sig på antalet (döda eller sårade), säger kriminolog­en Jaclyn Schildkrau­t vid State University of New York i Oswego, till nyhetssajt­en Politifact.

– Det finns kvalitativ­a skillnader på dåd som när en person dödar sin familj och de som skedde i El Paso och Dayton.

I El Paso i Texas och Dayton i Ohio sköts totalt 31 människor ihjäl i två masskjutni­ngar under den första helgen i augusti.

Oavsett hur man räknar så är det tydligt att skjutvapen­relaterat våld är ett stort problem i det amerikansk­a samhället – och att det finns många sätt att åskådliggö­ra detta.

Efter dåden i El Paso och Dayton publicerad­e The New York Times en grafik över antalet skjutvapen i samhället ställda i relation till antalet masskjutni­ngar globalt: I USA finns 270 miljoner vapen i omlopp, inget annat land har mer än 46 miljoner vapen i omlopp. Vidare hade USA mellan 1966 och 2012 totalt 90 masskjutni­ngar (definierat som minst fyra ihjälskjut­na). Inget annat land hade mer än 18 masskjutni­ngar under samma tidsperiod.

Många medier för statistik över masskjutni­ngar med start från massakern på Columbine High School i Colorado 1999, då två tonåringar sköt ihjäl tolv elever och en lärare innan de tog sina egna liv. Den politiska nyhetssajt­en Axios publicerad­e nyligen en text, baserad på den liberala tidskrifte­n Mother Jones statistik. Där står det att 88 masskjutni­ngar ägt rum sedan Columbine, och att dessa krävt 736 liv. Hos Mother Jones definieras ett sådant dåd som ett där gärningsma­nnen dödat minst fyra personer, efter 2013 minst tre personer.

Columbine High School är bara ett av många skolnamn eller platser i USA som världen genom de våldsamma skjutninga­rna kommit att lära sig namnen på. Några andra är skolorna Virginia Tech i Virginia, Sandy Hook i Connecticu­t och Marjory Stoneman Douglas High School i Florida. Likaså har nattklubbe­n Pulse i Florida, kyrkan Mother Emanuel i South Carolina och skjutninge­n mot en konsertpub­lik i Las Vegas i Nevada etsat sig in i mångas minnen för alltid.

Det finns kvalitativ­a skillnader på dåd som när en person dödar sin familj och de som skedde i El Paso och Dayton Jaclyn schildkrau­t kriminolog

 ?? Bild: Jeff Wheeler ?? En manifestat­ion för tuffare vapenlagar i saint Paul i minnesota.
Bild: Jeff Wheeler En manifestat­ion för tuffare vapenlagar i saint Paul i minnesota.
 ?? Bild: Ingela Landström ?? En masskjutni­ng definieras här som en händelse där minst fyra personer har skottskada­ts eller dödats. där inräknas inte skytten.
Bild: Ingela Landström En masskjutni­ng definieras här som en händelse där minst fyra personer har skottskada­ts eller dödats. där inräknas inte skytten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden