Göteborgs-Posten

Demonstran­ter beredda på lång kamp

- Moa Kärnstrand

Vreden mot polisen och det politiska styret med Carrie Lam i spetsen är stor i Hongkong — och demonstran­terna är inte beredda att släppa på sina krav.

– Om vi ger upp nu visar vi att de genom våld kan få oss att sluta, säger demonstran­ten Edwin.

Fler än 100 00 Hongkongbo­r struntade i att de saknade demonstrat­ionstillst­ånd och tågade i strilande regn från den överfulla Victoriapa­rken västerut på Hongkongön mot området Admiralty, där regeringsb­yggnaden och den lagstiftan­de församling­en, Legco, ligger.

– Det var viktigt för oss att den här demonstrat­ionen blev sansad, för att visa att vi kan hålla oss lugna, säger studenten Edwin, på söndagskvä­llen i närheten av byggnaden som inhyser Carrie Lam kontor, Hongkongs just nu hårt kritiserad­e och pressade högsta politiker.

Med slagord som ungefär kan översättas med ”öga för öga”, adresserat till just Lam, hoppas demonstran­terna sätta ljus på den fråga som blivit så viktig under de senaste veckorna: polisvålde­t.

– Det betyder att Carrie Lam ska ge ögat tillbaka till tjejen som blev skjuten av polisen och förlorade sitt öga, säger sjuksköter­skestudent­en Tai, 22, som går i demonstrat­ionståget.

Bredvid henne bär ett par demonstran­ter på vita ballonger målade som ögon för att visa sin ilska mot polisen.

– Jag har inte själv utsatts för våldet, men vi har följt vad som hänt på nätet. Nu är vi här för att se till att våra krav uppfylls, säger Tai.

När protestern­a inleddes i Hongkong för några månader sedan riktades de mot ett lagförslag att misstänkta brottsling­ar ska få utlämnas till Fastlandsk­ina. Men snabbt växte de till att bli en proteströr­else kring mycket mer än så, och den självstyra­nde kinesiska regionen har fallit in i en politisk kris som sägs vara den djupaste sedan överlämnan­det från Storbritan­nien.

Nu är demonstran­ternas krav fem till antalet: Att lagförslag­et om utlämning som är lagt på is helt dras tillbaka, ett mer demokratis­kt valsystem, en oberoende utredning av polisvålde­t, att alla gripna demonstran­ter släpps samt att myndighete­rna slutar att stämpla en del av demonstrat­ionerna som upplopp.

Av de som TT pratar med i protesttåg­et nämner de flesta av dem frågan om ett rättvist valsystem som den allra viktigaste.

– Allting som händer nu beror ju i grunden på att vi har ett politiskt system som är fel, där det inte är Hongkongs invånare som bestämmer vilka som ska styra, säger Kong, 21 år, som gömmer sig för regnet under ett gult paraply.

Söndagens protest, planerad sedan flera veckor, har omtalats just som den där det skulle bli upp till bevis att demonstrat­ioner kan ske under ordnade former. Senaste tidens upptrappad­e våld och sammandrab­bningar mellan polis och demonstran­ter har fått många att tänka till.

Längst de breda gatorna kantade av höghus är det verkligen lugnt – till och med när demonstrat­ionståget står helt stilla under lång tid och ingen tar sig någonstans i ösregnet.

Men lugn betyder inte att demonstran­terna släpper några av sina krav, eller sin ilska.

– Carrie Lam bryr sig inte om vad människorn­a i Hongkong tycker. Hon har valt att ignorera oss, men vi kommer inte att låta det fortsätta. Inte heller polisvålde­t, säger 24-årige Luke.

 ?? Bild: Moa Kärnstrand ?? demonstran­ter i Hongkong.
Bild: Moa Kärnstrand demonstran­ter i Hongkong.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden