Göteborgs-Posten

Dåtid möter nutid i norsk science fiction

- Maria Domellöf-Wik maria.domellof@gp.se

Kultur: Flyktingar från tre tidsepoker dyker upp i Norge i den nya HBO-serien ”Beforeigne­rs”. ”Meningen är att serien ska spegla vårt samhälle på ett överraskan­de sätt”, säger regissören Jens Lien.

Flyktingar från tre tidsepoker strömmar till Oslo och förändrar staden för alltid, i nya HBOserien ”Beforeigne­rs”. GP fick en pratstund med skaparna av science-fiction-serien, som är samhällssa­tir och kriminalhi­storia i ett.

Allt började med att Eilif fick en enkel – men genial – idé, berättar Anne Bjørnstad om sin kollega manusförfa­ttaren Eilif Skodvin.

– Hon sa: ”Tänk om flyktingar inte kom från fjärran länder, utan istället från fjärran tidsåldrar... vikingatid­en... stenåldern eller 1800-talet...”

Tanken var lockande, och snart hade manusduon bakom prisade norska tv-serien ”Lilyhammer” börjat skriva på en helt ny serie. Nu dessutom på begäran av det amerikansk­a tv-bolaget HBO.

– Ämnet kändes fräscht och inte tidigare gjort, fortsätter Anne Bjørnstad på tillfällig­t besök i Göteborg tillsamman­s med seriens regissör: Jens Lien.

Meningen är att vår serie ska spegla vårt samhälle på ett överraskan­de sätt Jens Lien Regissör

– Det har varit en stor glädje för oss att få jobba med Jens, vars komedi ”Den brysomme mannen” vi verkligen gillade. Vi tänkte att Jens är nog den ende norske regissör som kan skapa science fiction som på det nära, realistisk­a och konkreta sätt som vi tänkte oss, och få ihop tidsepoker­na. Det har varit kul att knåda idén vidare tillsamman­s, och söka svar på frågor som: Hur framställe­r man dåtid i samtiden?

Jen Lien, med filmer som ”Revolt” och tv-serier som ”Viva Hate” och ”Ockupation­en” bakom sig, var inte svåröverta­lad.

– Idén inspirerad­e och temat gick att utforska på många olika sätt. Det var egentligen inte de mer spektakulä­ra inslagen som lockade mig utan känslorna: hur reagerar vi i mötet med någon från en annan tid – och hur reagerar de på oss?

Att serien berörde aktuella samhällsfr­ågor var viktigt för skaparna.

När sju år har gått fortsätter ”framvandra­re” dagligen att dyka upp. Oslo har förvandlas till en smältdegel av olika epoker. Hippa barer med runskrift, hästdrosko­r med herrar i cylinderha­tt och primitiva nakna trädklättr­are kompletter­ar gatubilden.

– Vi har konsultera­t historiker kring framvandra­rnas utseenden. Men ganska mycket är osäkert till exempel kring hur vikingar såg ut, säger Jens Lien.

– Hade de tatueringa­r? Massa skägg? Var de mörka i huden, fast med blå ögon? Vi har fristajlat men också försökt göra något som represente­rar vad vi tror att folk ser framför sig.

När en kvinna hittats död får den utbrände polisen Lars i uppgift att tillsamman­s med sin nyutexamin­erade kollega Alfhildr nysta i fallet. Vad få vet är att Alfhildr själv är

en av framvandra­rna, en sköldmö från vikingatid­en.

Det låter lite snarlikt den svenska tv-serien ”Jordskott”– där den kvinnliga polisen tvingas dölja att hon är ett troll?

– Ja, det stämmer. Fast ”Jordskott” är mer genomsyrad av övernaturl­iga inslag, medan vi försökt få fram realism i science fiction-tappning, säger Anne Bjørnstad.

Även Neill Blomkamps science fiction-äventyr ”District 9” från 2009 har inspirerat i arbetet, en film som liksom ”Beforeigne­rs” kan ses som en allegori över sin tids flyktingmo­ttagande.

– Meningen är att vår serie ska

spegla vårt samhälle på ett överraskan­de sätt, säger regissören Jens Lien.

– .... och att folk ska känna igen sig, inflikar manusförfa­ttaren Anne Bjørnstad.

I takt med att framvandra­rna etablerar sig i Norge kräver fler kritiska röster att de borde ”dra tillbaka dit de kom fra” berättar hon.

– Men de är lika mycket från Norge, och vilka var egentligen först? Framvandra­rna är ju från förhistori­sk tid... så vår tagline inför säsong två är ”Det finns ingen väg tillbaka - för noen av oss...”

 ?? Bild: Mia Höglund ?? smidigt samarbete. ”Vi vill att ”Beforeigne­rs” ska spegla samhället på ett överraskan­de sätt, säger regissören Jens Lien och manusförfa­ttaren anne Bjørnstad.
Bild: Mia Höglund smidigt samarbete. ”Vi vill att ”Beforeigne­rs” ska spegla samhället på ett överraskan­de sätt, säger regissören Jens Lien och manusförfa­ttaren anne Bjørnstad.
 ??  ?? skandinavi­sk sceince fiction. Konceptet kändes nytt och spännande för manusförfa­ttaren anne Bjørnstad (i samarbete med Eilif skodvin) och regissören Jens Lien. .
skandinavi­sk sceince fiction. Konceptet kändes nytt och spännande för manusförfa­ttaren anne Bjørnstad (i samarbete med Eilif skodvin) och regissören Jens Lien. .
 ?? Bilder: HBO Nordic ?? sköldmö då, polis nu. alfhildr (Krista Kosonen) i nya norska serien ”Beforeigne­rs” på HBO.
Bilder: HBO Nordic sköldmö då, polis nu. alfhildr (Krista Kosonen) i nya norska serien ”Beforeigne­rs” på HBO.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden