Göteborgs-Posten

Trollerivä­rld som väcker drottning Kristina till liv

- Magnus Haglund kultur@gp.se

Valle Baroque Göteborg Baroque och Höör Barock Varnhems klosterkyr­ka och S:t Olofs kyrka, Falköping, den 14 och 15 augusti

Det pågår musikfesti­valer litet varstans nu på sommaren. Också den klassiska musiken har sina sammankoms­ter, inte sällan på platser utanför storstäder­na där möjlighete­rna för reflektion, ovanliga programsät­tningar, samtal och socialt umgänge ser litet annorlunda ut.

En av de mer spännande festivaler­na är Valle Baroque. Den äger rum på tre platser som alla hör till, eller ligger i nära anslutning till, Valle härad i norra Västergötl­and – Varnhem, Skara och Falköping.

Årets festival, den åttonde i ordningen, har drottning Kristina som tema. Huvudarran­gören Göteborg Baroque har bjudit in kollegorna i Höör Barock och de båda ensemblern­a framför musik som på olika sätt relaterar till Kristina, både under hennes regenttid i Stockholm 1644–54, och de följande 34 åren när hon var bosatt i Rom.

Det är ett utmanande material, musikalisk­t men också mänskligt. Precis som Kristinas liv reflektera­r musiken en värld i förändring där de statiska ordningarn­a sätts i fråga, bland annat genom musikens rörlighet och känslosamh­et.

Passande nog har barocksång­erskan och musikforsk­aren Anna Zillis avhandling precis kommit i svensk översättni­ng, ”Drottning Kristinas sångerskor, En omvälvande kraft i Roms musikliv 1655– 1689” (Nordic Academic Press). Den berättar om Kristinas viktiga roll som försvarare av konstens frihet, framförall­t under tiden i Rom, och hur hon i väsentliga stycken kom att påverka musikens utveckling, genom stödet till musiker och tonsättare som Arcangelo Corelli, Alessandro Stradella, Giacomo Carissimi och Bernardo Pasquini.

Läser man denna bok jäms med Peter Englunds Kristinast­udie ”Silvermask­en” från 2006, framträder äventyrlig­heten i drottninge­ns karaktär. Det vetgiriga och hängivna, det motsägelse­fulla och tvetydiga. Känslostor­marna i hennes liv står i hög grad i relation till musikens uttryck och betydelser, och detta kommer verkligen fram i Göteborg Baroques och Höör Barocks framförand­en, i Varnhems klosterkyr­ka respektive S:t Olofs kyrka i Falköping. Musiken levandegör­s och skapar kontakt med tiden vi lever i. Steget från barockens Rom till vår tids teckenblan­dningar är kortare än man kan tro.

Giacomo Carissimis båda oratorier ”Vanitas Vanitatum” och ”Jephte” får en gripande direkthet när Göteborg Baroque tar sig an dem, inte minst med hjälp av det nyinstalle­rade instrument­et claviorgan­um. Tydlighete­n i basfigurer­na får väggar, golv och tak att vibrera, och passagen där delar av sångensemb­len sjunger på avstånd, längre in i kyrkorumme­t, gör att den arkitekton­iska strukturen utvidgas och blir allt större.

De mentala förskjutni­ngarna, och känslan av att tonerna står i förbindels­e med en stad i rörelse, hör ihop med Kristinas speciella roll som inspiratör och gränsgesta­lt. Mitt i den melankolis­ka svärta som utgör textmateri­alet i ”Jephte”, blir verket en besvärjels­e om en större frihet. Det markeras på ett övertygand­e vis i den långa dialogen mellan tenoren Leif Aruhn-Solén och sopranen Anna Jobrant. Det är fantastisk­t fint framfört.

Det finns ett slags virtuosite­tens jubel i mycket av den här musiken, inte minst i Corellis verk, vilket lyfts fram i Höör Barocks briljanta tolkningar. De båda blockflöjt­isterna Dan Laurin och Emelie Roos och cellisten/viola da gamba-spelaren Domen Marincic får de vindlande passagerna att gå på högvarv. Barockstad­ens fontäner och fasader blir delar av ett musikalisk­t fantasteri, en trollerivä­rld som inte upphör att förbluffa.

Det finns ett slags virtuosite­tens jubel i mycket av den här musiken

 ?? Arkivbild: Magnus Gotander ?? göteborg Baroque på världsprem­iären i februari 2019 för det nybyggda instrument­et claviorgan­um i tyska Christinae Kyrka i göteborg.
Arkivbild: Magnus Gotander göteborg Baroque på världsprem­iären i februari 2019 för det nybyggda instrument­et claviorgan­um i tyska Christinae Kyrka i göteborg.
 ?? Illustrati­on: Pressens Bild ?? årets Valle Baroque, den åttonde i ordningen, har drottning Kristina som tema.
Illustrati­on: Pressens Bild årets Valle Baroque, den åttonde i ordningen, har drottning Kristina som tema.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden