Göteborgs-Posten

Har förbättrat allt – utom det viktigaste?

Mållös i elva (!) raka matcher. Ändå: Giorgi Kharaishvi­li 2019 är en bättre spelare än Giorgi Kharaishvi­li 2018. En mycket bättre spelare till och med.

- Linus Petersson linus.petersson@gp.se

Robin Söder, Robin Söder och Robin Söder.

De senaste matcherna har IFK Göteborgs målskytte uteslutand­e handlat om en spelare. Robin Söder.

Av lagets fem senaste mål har anfallaren gjort samtliga. Imponerand­e, men kanske också aningen oroande. Fler skulle nog behöva kliva fram. En av dem: Giorgi Kharaishvi­li.

23-åringen noterades för nio mål i fjol. I år har det bara blivit tre. De kom på rad, mot AIK, Sirius och IFK Norrköping, i april/maj. Elva allsvenska matcher har passerat sedan dess. Elva mållösa matcher. – Jag behöver ett mål, säger han. – Men det är inte så att jag måste göra mål nu. Jag vill bara hjälpa laget till tre poäng, det är det viktigaste.

Det har Kharaishvi­li lyckats bra med under säsongen, ingen kan ta i från honom det. Till exempel har han redan noterats för sex framspelni­ngar – det blev bara fyra i fjol.

Utöver det har Kharaishvi­li i stort sett förbättrat alla sina siffror.

Han vinner fler bollar och träffar mål oftare nu. Dessutom har skärpan blivit bättre både när det gäller inlägg och passningar. Han är även mer involverad i IFK Göteborgs spel, särskilt när det vankas målchanser.

Siffrorna gällande passningar som leder till avslut från en lagkamrat (nyckelpass­ningar) är många och skarpa.

– Jag känner att jag blir bättre varje dag. Jag växer! Det syns när jag tittar på klipp från förra säsongen och jämför, säger Kharaishvi­li själv om sin utveckling.

Jag tycker att han har varit en av våra bästa spelare i de senaste matcherna – ändå har han inte gjort mål. Förstår du hur bra han kommer vara när han gör mål? Poya Asbaghi IFK Göteborgs tränare

Är det något speciellt du har fastnat för där?

– Nej, det är utifrån alla aspekter. Vad behöver du förbättra ännu mer?

– Jag har inte tänkt så mycket på det ... men mina avslut!

Giorgi Kharaishvi­li ler. Det gör även Poya Asbaghi. Blåvitt-tränaren har såklart koll på Kharaishvi­lis statistik – och utveckling.

– Redan förra året visade han att han inte bara är en offensiv spelare utan en presspelar­e också. I år har han verkligen fortsatt visa det. Det finns många spännande och offensiva ytterforwa­rds i ligan, men jag tycker att vi har den som kan blanda både och. Den som kan göra exceptione­lla saker offensivt, men också vara en bra presspelar­e.

Asbaghi fortsätter.

– Jag tycker att han har varit en av våra bästa spelare i de senaste matcherna – ändå har han inte gjort mål. Förstår du hur bra han kommer vara när han gör mål?

Det går att tänka sig det.

Vad är potentiale­n i honom?

– För hög för allsvenska­n, det är hans potential. Om du går internatio­nellt är det många lag som tycker: ”Du har okej grejer offensivt, men du har inget presspel så du kommer inte spela”. Giorgi har båda sakerna, det är det som gör honom internatio­nell. Jag vill inte säga några namn, men jag känner en tveksamhet kring vissa av de offensiva ytterforwa­rds som många pratar bra om i allsvenska­n. Jag känner att de kanske inte kommer kunna hålla på internatio­nell nivå. De kanske har en internatio­nell förmåga offensivt, men de har det inte defensivt. För att kunna gå utomlands från Sverige och lyckas måste du ha båda. Om du inte är helt vansinnigt bra på det offensiva.

Trots allt det där, är inte Giorgi Kharaishvi­lis måltorka ett problem ändå? Är inte målskyttet någonstans den viktigaste ingrediens­en?

– Nej, inte för hans position. Det är klart att det hjälper oss om han gör mål, men vad han bidrar med är att vi får upp laget. Giorgi har en så bra bollkontro­ll och förmåga att kunna skydda boll och bli rättvänd att vi kan få ett etablerat tryck på offensiv planhalva som sedan i slutändan leder till att någon annan får göra mål.

Som Robin Söder.

 ??  ?? statistike­n talar. trots måltorkan går giorgi Kharaishvi­lis utveckling åt rätt håll. ”Jag känner att jag blir bättre varje dag. Jag växer! det syns när jag tittar på klipp från förra säsongen och jämför”, säger Kharaishvi­li.
statistike­n talar. trots måltorkan går giorgi Kharaishvi­lis utveckling åt rätt håll. ”Jag känner att jag blir bättre varje dag. Jag växer! det syns när jag tittar på klipp från förra säsongen och jämför”, säger Kharaishvi­li.
 ?? Bild: Michael Erichsen ??
Bild: Michael Erichsen
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden