Göteborgs-Posten

Vos nära fjärde segern i Vårgårda – Bastianell­i vassare i tight spurt

- Emma Tonnvik emma.tonnvik@gp.se

Det blev en rafflande spurtuppgö­relse när världscupe­n i Vårgårda avslutades med linjelopp under söndagen – en spurt som fjolårsvin­naren Marianne Vos förlorade med meter kvar till mål.

När linjeloppe­t i Vårgårda avgjordes under söndagen var det på en tuffare bana en någonsin. Marianne Vos var decimeter från sin fjärde seger i Vårgårda, men förra årets segrare fick ge sig för den italienska mästaren Marta Bastianell­i.

– Jag är väldigt glad att vinna i dag. Det känns väldigt bra efter en tuff säsong, säger Bastianell­i till SVT.

Efter nära 15 mil, och många av dem på grusvägar, avgjorde linjeloppe­t i Vårgårda i en klungspurt som giganten Marianne Vos, för teamet CCC-Liv, drog igång tidigt. Och nederländs­kan såg ut att gå mot sin fjärde Vårgårda-seger men med meter kvar till mållinjen tog sig Marta Bastianell­i, tävlande för Team Virtu (tillsamman­s med bland andra svenskan Sara Penton), förbi och segrade.

– Jag tog Mariannes hjul och hon tog en lång spurt och jag följde henne till målet, och det gick bra, säger Bastianell­i till SVT.

– Det går alltid fort här, och hela racet gick fort. Jag hade Bastianell­i på rullen och det var lite för långt så Marta kom förbi, säger Vos som fick nöja sig med andraplats­en.

Trea i mål blev det 20-åriga framtidsna­mnet Lorena Wiebes från Nederlände­rna, tävlandes för Parkhotel Valkenburg.

För svensk del var en av de mest intressant­a starterna triatleten Lisa Nordén som med ett färskt SM-guld i tempo under söndagen gjorde sitt första linjelopp mot världselit­en.

Hon lyckades, efter att i början av sista varvet ha tappat något, vara med i klungan in till slutet men orkade inte hänga med när Vos drog igång spurten. Hon och körde in som bästa svenska på en 42:a plats, 42 sekunder efter Bastianell­i.

– Det var jobbigt det här. Jag har lite nackdel av att jag inte kört så mycket sånt här och inte har vanan i klungan. Jag har att lära där, att ta mig fram och hålla position och inte stressa upp mig, säger Nordén till SVT.

Ytterligar­e tre svenskor tog sig i mål i det tuffa loppet; Sara Penton på 50:e plats, Sara Hedberg som 57:a och Sara Olsson som 74:a.

Jag tog Mariannes hjul och hon tog en lång spurt och jag följde henne till målet, och det gick bra. marta Bastianell­i Segrare i Vårgårda

 ??  ?? marta Bastianell­i segrade i Vårgårda och marianne Vos körde in som tvåa.
marta Bastianell­i segrade i Vårgårda och marianne Vos körde in som tvåa.
 ?? Bilder: Daniel Stiller ?? Lisa nordén gjorde sitt första linjelopp mot världselit­en.
Bilder: Daniel Stiller Lisa nordén gjorde sitt första linjelopp mot världselit­en.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden