Göteborgs-Posten

Hills bana redo: ”Allt kontroller­as extremt noggrant”

- Philip Trollér philip.troller@gp.se

Fjolårets varma och torra sommar satte sina spår på Hills Golfklubbs bana. Något som har inneburit flera tuffa prövningar för nye banskötare­n Christofer Andersson.

– Man har varit orolig varje dag, säger han och skrattar inför Scandinavi­an Invitation.

Värme och torka gjorde att förutsättn­ingarna för Hills banansvari­ga var allt annat än enkla förra sommaren. Nu är klubben återigen redo att arrangera tävlingen som till i år har skiftat namn till Scandinavi­an Invitation.

Inför årets turnering har vädret inte varit lika extremt som i fjol – men utmaningen att få allt i ordning har ändå varit en tuff prövning. Fjolårets varma sommar satte sina spår även in på det nya året.

– Med tanke på hur förra året såg ut, med torka, mycket dött gräs, dåligt med vatten och alla de bitarna så har det varit ganska mycket att ta tag i. Vi hade inte så mycket gräs i början av året om man säger så ... så det satte lite riktningen för vad vi behövde göra för något. Fokus har varit att få så mycket gräs som möjligt i princip på alla ytor, berättar Christofer Andersson, 36.

Han tog i mitten av april över rollen som Course manager, alltså den som är huvudansva­rig för banan. Sedan dess har han och hans team arbetat ihärdigt med att få banan i trim. Dels för det vardagliga spelet men också för att ha den i bästa skick när världselit­en om några dagar intar Mölndal.

– Greenerna lade vi exempelvis om inför förra årets tävling, nu är målet att de ska vara lika fina igen. Sedan är det inte så att vi har jättemycke­t fokus just på den här veckan, utan det är ganska lite. Kravet på att få gräset att återetable­ra sig hade funnits oavsett om vi hade haft en Europatour­tävling här eller inte. Medlemmarn­a på Hills förväntar sig en hög standard. Men visst, det blir ganska mycket runt omkring när man har en så stor tävling. Och det blir det en del extra, man driver på spelytorna lite mer än normalt, det vältras lite mer, det klipps lite lägre och man gör det extra fint. Vad har varit den största utmaningen?

– Det är det jag nämnde med att få gräset att växa. Det har varit prio ett. Med tanke på att banan samtidigt har varit öppen för spel så sätter det vissa ramar för vad vi kan göra för något. Vi får arbeta på lite speciella arbetstide­r, vi jobbar mycket på nätterna och tidiga morgnar, sedan har vi jour på dagen innan vi kör på kvällen igen.

När tävlingen bara är dagar bort känner sig Andersson nöjd med banans standard.

Men han erkänner att han har våndats en del på vägen.

– Varje dag har man varit orolig, haha. Det har varit många saker runt det hela som gör att det har blivit svårt. Vi har exempelvis begränsat med vatten, så det sätter vissa gränser. Och sedan var det väldigt torrt i juni och juli och då är det svårt att odla gräs.

Han tillägger:

– Men jag är jättenöjd med hur banan ser ut nu.

Blir det några förändring­ar på banan jämfört med i fjol?

– Vi torvade om greenerna i våras och greenen på hål fyra torvades av, och sedan slätade vi ut några platåer och gjorde dem lite jämnare. Det lutade lite för mycket tidigare, vilket gjorde det svårt att sätta flaggorna. Sedan har vi lagt igen en bunker på hål fyra. Utöver det är det inga större förändring­ar, säger Andersson.

Han beskriver själva tävlingsve­ckan som lugnare för egen del – även om det fortsatt är mycket som ska hållas i ordning.

– Arbetet med spelytorna är gjort. Nu är det mest att presentera banan. Sedan finns det fortfarand­e mycket att göra, vi klipper extremt mycket under veckan. Vi klipper allt varje dag och vältrar greenerna så att vi får den hastighet på banan som Europatour­en vill ha. Allting kontroller­as extremt noggrant. Det ska vara samma hastighet på alla greener, det ska vara lika mycket sand i alla bunkrar, allt ska vara så likt.

I takt med att tävlingsve­ckan inleds går teamet som arbetar med banan upp i antal.

– Från 19 vanligtvis blir vi 34 nu. Så vi har täckt upp bra med volontärer som kommer in och hjälper till.

 ?? Bild: Maxim Thoré ?? Fjolårets varma sommar satte sina spår på Hills Golfklubbs bana. ”Fokus har varit att få så mycket gräs som möjligt i princip på alla ytor”, säger banskötare­n Christofer Andersson.
Bild: Maxim Thoré Fjolårets varma sommar satte sina spår på Hills Golfklubbs bana. ”Fokus har varit att få så mycket gräs som möjligt i princip på alla ytor”, säger banskötare­n Christofer Andersson.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden