Göteborgs-Posten

Aleksandra Boscanin:

Med tanke på Sveriges utgångsläg­e finns anledning för oro över hur det ska gå när konjunktur­en vänder och förutsättn­ingarna försämras.

- Aleksandra Boscanin aleksandra.boscanin@gp.se

Börserna faller, exporten minskar trots en svag krona och Sveriges BNP sjunker. Nu kommer flera signaler om att nästa lågkonjunk­tur närmar sig.

När Konjunktur­institutet nyligen gav en uppdaterin­g om konjunktur­läget var rubriken ”Oväntat snabb inbromsnin­g av högkonjunk­turen” (6/8). BNP minskade och sysselsätt­ningen sjönk för andra kvartalet i rad. Dessutom fanns tecken på att exportorde­ringången minskat i tillverkni­ngsindustr­in.

Vidare rapportera­des nyligen att svenskarna­s övertidsut­tag minskat betydligt på kort tid. Under årets andra kvartal minskade det med närmare 15 procent, jämfört med samma period förra året (Di 14/8). På två år är nedgången över 20 procent. Minskninge­n kan vara ett förstadium till kommande personalne­ddragninga­r och en indikation på att nästa lågkonjunk­tur väntar runt hörnet.

En tumregel är att spara pengar under högkonjunk­tur för att rusta landet inför sämre tider. Den rödgröna regeringen har emellertid gjort tvärtom och drivit en expansiv finanspoli­tik. För detta har den fått kritik bland annat från sin egen expertpane­l – Finanspoli­tiska rådet – vars uppdrag är att granska finanspoli­tiken: ”Regeringen spenderar för mycket, alltså sparar för lite, i högkonjunk­turen. Politiken snarast förstärker högkonjunk­turen och det är inte vad som behövs nu” varnade rådets ordförande Harry Flam förra året (GP 14/5 2018).

Med tanke på Sveriges utgångsläg­e finns anledning för oro över hur det ska gå när konjunktur­en vänder och förutsättn­ingarna försämras. De problem som inte lyckats lösas i brinnande högkonjunk­tur – växande otrygghet, ökande antal utsatta områden, hög arbetslösh­et bland utrikes födda och vårdköer som i vissa fall fördubblat­s – riskerar att fördjupas när lågkonjunk­turen inträffar:

Mats Persson – som nyligen återinträt­t posten som ekonomisk-politisk talesperso­n för Liberalern­a – undersökte för två år sedan hur nästa lågkonjunk­tur kommer att påverka de mest utsatta på arbetsmark­naden: utrikes födda och personer utan gymnasieut­bildning.

I de tre konjunktur­nedgångar Sverige haft sedan 1990 har sysselsätt­ningen i dessa grupper minskat i snitt med knappt 9 procentenh­eter mellan konjunktur­toppen och konjunktur­botten. Det skulle enligt Perssons beräkninga­r motsvara runt 220 000 personer som förlorar jobbet – enkom i dessa grupper.

Värst var det under 90-talskrisen då sysselsätt­ningstappe­t var 21,5 procent bland utrikes födda och 17,5 procent bland lågutbilda­de. I den senaste nedgången – finanskris­en 2007-2009 – var motsvarand­e siffror 4 respektive 4,2 procentenh­eter.

Lågkonjunk­turer kan inte förhindras, men omfattning­en av dem kan begränsas genom klok politik. Regeringen har emellertid inte lyckats utnyttja högkonjunk­turen för att genomföra nödvändiga reformer som ger Sverige en bättre utgångspos­ition. Det återstår att se om nästa lågkonjunk­tur blir en upprepning av finanskris­en – som vi klarade hyfsat bra – eller om det snarare blir en ny 90-talskris.

Med tanke på Sveriges utgångsläg­e finns anledning för oro

 ??  ??
 ?? Arkivbild: Naina Helén Jåma ?? Den rödgröna regeringen har drivit en expansiv finanspoli­tik.
Arkivbild: Naina Helén Jåma Den rödgröna regeringen har drivit en expansiv finanspoli­tik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden