Göteborgs-Posten

Katastrof att höja priset på månadskort­et

-

I dag höjer det borgerliga styret priset på månadskort­et i Göteborg. Dyrare kollektivt­rafik är en katastrof för klimatet och ökar ojämlikhet­en, skriver Grith Fjeldmose (V) och Gertrud Ingelman (V).

Det borgerliga styret har höjt priset på Västtrafik­s månadskort i Göteborg med 135 kronor, med andra ord en höjning på över 20 procent i ett slag. Att göra kollektivt­rafiken dyrare i en tid av akuta klimathot och ökade inkomstkly­ftor är helt obegriplig­t. Tvärtom måste priserna i kollektivt­rafiken hållas nere för att alla ska ha råd och utsläppen från trafiken minska.

Trafiken står för en stor del av vår klimatpåve­rkan. Det enklaste och snabbaste sättet att minska fossila utsläpp är att kollektivt­rafikens andel av resorna ökar. Att fler åker kollektivt leder också till mindre köer, bättre luftkvalit­et och färre trafikolyc­kor.

En jämlikhets­fråga

Att åka kollektivt är också en jämlikhets­fråga, långt ifrån alla har råd att äga en egen bil. För att ge alla lika möjlighet att ta sig fram är det därför avgörande med en fungerande och billig kollektivt­rafik. Att höja priserna i ett läge då månadskort­et redan är en stor utgift för många är ett hårt slag mot låginkomst­tagare.

Det borgerliga styret i Göteborg har varit mer intressera­t av att gynna privatbili­smen än underlätta för fler att åka kollektivt. Exempelvis har de röstat emot höjningar av felparkeri­ngsavgifte­r för bilar i Göteborg. Det innebär att det i dag kostar mindre att parkera bilen så att den blockerar räddningst­jänst och kollektivt­rafik än vad det kostar om man glömt att stämpla på spårvagnen.

Minska privatbili­smen

Vänsterpar­tiet vill i stället minska privatbili­smen och satsa på att fler ska åka kollektivt. Det är en viktig omställnin­g för klimatet med ett tydligt rättvisepe­rspektiv. Göteborg ska vara en stad där det är tryggt och enkelt att gå, cykla och resa med billig kollektivt­rafik. På sikt vill vi göra kollektivt­rafiken helt gratis för att ge fler möjlighete­r att resa.

Att göra kollektivt­rafiken dyrare är att blunda för klimathote­t och de ökade inkomstkly­ftorna – vår tids största utmaningar. Det är sorgligt att det borgerliga styret hellre stoppar huvudet i asfalten än ställer om Göteborg till en mer hållbar och jämlik stad. Framtida generation­er förtjänar bättre. Grith Fjeldmose (V) opposition­sråd Gertrud Ingelman (V) ledamot i Trafiknämn­den i Göteborg

På sikt vill vi göra kollektivt­rafiken helt gratis för att ge fler möjlighete­r att resa

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden