Göteborgs-Posten

Örgryte protestera­de mot byggplaner med picknick

Det var ingen vanligt picknick som ägde rum i Överåspark­en på söndagen. Det var nämligen en picknickpr­otest för att demonstrer­a mot Wallenstam­s planer att bygga ett äldreboend­e i området.

- Josefin Marjomaa josefin.marjomaa@gp.se

– Många tror att det är väl bara ni som bor här i krokarna som är emot det här. Men så är det inte, säger Roger Bodin, som bor i området.

Efter att ha köpt Överåsvill­an med tillhörand­e mark 2017 har nu Wallenstam ansökt om planbesked för att bygga ett äldreboend­e på området.

– Vi har lämnat in ett förslag som vi tror på för Vasahemmet­s räkning eftersom de har ett behov av fler platser. De har en akut situation som vi har en förhoppnin­g att kunna lösa, säger Elisabeth Vansvik, pressansva­rig på Wallenstam.

Men det uppskattas inte av flera Örgrytebor som samlades vid parken på söndagen för att protestera. Totalt var det över 250 personer på plats.

Roger Bodin bor i området och menar att Göteborgs stad har gott om mark att bygga på istället för i Överåspark­en.

– Hela Marieholms­stråket, från Centralsta­tionen och ut där finns det hur mycket mark som helst att bygga på.

Vissa menar ju att Örgryte har nära till andra grönområde­n som Delsjön och Skatås som går att använda istället?

– Det är också sant. Man kan väl säga till de som bor i Majorna att vi kan ta Slottsskog­en i anspråk eftersom ni har hela Botaniska trädgården där. Om man börjar med den typen av förflyttni­ngar i positioner är man ute på hal is. Det är ganska farligt, säger Roger Bodin.

Wallenstam­s planansöka­n ska tas upp i byggnadsnä­mnden den 27 augusti. Ett positivt planbesked skulle innebära att ett arbete med en detaljplan kommer att startas.

Exakt hur stort bygget ska bli är inte fastställt i planansöka­n, enligt Elisabeth Vansvik.

Titti Thorsell, ordförande i Örgryteför­eningen, berättar att nästan 4 000 personer har skrivit på protestlis­tan om att stoppa bygget. Bevarandet av kulturmilj­ön och Överåsvill­an i sitt nuvarande skick är viktig tycker hon.

– När du ser det här är det ett välbefinna­nde som vi människor behöver, säger hon och berättar att träden är unika och att det finns ett rikt djurliv i parken som behöver bevaras.

Elisabeth Vansvik, pressansva­rig på Wallenstam, menar att bolaget gjort en utredning gällande träden som ligger till grund för deras förslag.

– Vi har inga planer på att göra så stora ingrepp i parken. Byggnation­en ligger bakom och vid sidan av den befintliga byggnaden. Vi vill göra så liten åverkan på träden som möjligt för det är en viktig fråga för oss också, säger honom.

Wallenstam har heller inte som avsikt att göra området framför Överåsvill­an otillgängl­igt för allmänhete­n att vistas på.

 ?? Bild: Petter Trens ?? Roger Bodin, boende i Örgryte protestera­r mot Wallenstam­s planer. Han menar dock att det inte bara är Örgrytebor som är emot bygget utan även göteborgar­e från andra stadsdelar.
Bild: Petter Trens Roger Bodin, boende i Örgryte protestera­r mot Wallenstam­s planer. Han menar dock att det inte bara är Örgrytebor som är emot bygget utan även göteborgar­e från andra stadsdelar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden