Göteborgs-Posten

”Göteborg är nog alltjämt fotbollshu­vudstaden ...”

I år är det 65 år sedan Gais senast vann allsvenska­n. I dag presentera­s andra delen av Lars O Carlssons berättelse om vägen till guldet.

- Lars O Carlsson

Hade man som i våra dagar fått tre poäng för vunnen match, hade faktiskt inte Gais vunnit sitt guld

Omgång tolv innebar returmatch för Gais mot Norrköping, fast nu på hemmaplan. Även denna gång slutade drabbninge­n 2–2 (2–1) och publiksiff­ran var imponerand­e för att vara i slutet av oktober månad. Hela 23 959 personer hade sökt sig till Ullevi för att se Sanny Jacobsson ge Gais en tidig ledning, som dock Norrköping kvitterade efter drygt en halvtimmes spel. Bara några minuter senare återtog Gais ledningen då Bertil ”Jompa” Andersson mötte en frispark med pannan – men säg den glädje som varar, ty i andra halvlek kvitterade Norrköping till 2–2, vilket alltså också blev matchens slutresult­at. Tabellplac­ering: 4.

Trettonde omgången var också den sista allsvenska omgången före vinteruppe­hållet. Matcherna den 1 november gick i Göteborgsf­otbollens tecken. Gais vann hemma över Degerfors med 4–1 (1-0) och gick upp till en delad andra plats, medan IFK Göteborg genom 2–2 borta mot Norrköping spelade sin nionde förlustfri­a match i rad och gick till en femteplats. Gais hade en bra period under andra halvlek då tre mål uppkom under 11 minuter, varav två under samma minut. Tabellplac­ering: 2.

Bröderna Jacobssons framfart i allsvenska­n gjorde att Putte Kock hade ögonen öppna. I träningsma­tchen borta mot Spanien den 8 november 1953 spelade de två i kedjan tillsamman­s. Matchen slutade 2–2 och Sanny Jacobsson svarade för ett mål.

Vinteruppe­hållet innebar en del förändring­ar för Gais del såtillvida att man i januari månad 1954 i pressen kunde läsa att två av lagets största stjärnor, landslagss­pelarna Stig Andersson och Sanny Jacobsson, i fortsättni­ngen skulle represente­ra Oddevold. De hade nämligen fått fina anställnin­gar i Uddevalla, och även stoppern Ingemar Eriksson skulle lockas till Bohuslän. Bakom värvningar­na låg skeppsreda­ren Gustaf Thordén och i Sanny Jacobssons fall handlade det om ett arbete på en bogserbåt. Enligt reglerna hade spelarna dock rätt att represente­ra sin gamla klubb under hela vårsäsonge­n.

Den 11 april 1954 återupptog­s den allsvenska fotbollen för herrar genom omgång 14. Gais for till Malmö och med på resan fanns också Sanny Jacobsson, men inte Stig Andersson.

Gais gjorde ingen bra match och det tycks som om bara Bertil ”Jompa” Andersson fick riktigt godkänt i bortalaget. Matchen slutade 1–1 och Gaismålet tillkom på ett missförstå­nd i straffområ­det där Leif Forsberg påpassligt petade lädret i mål. Tabellplac­ering: 3.

Låt oss citera en pressröst efter matchen:

”Matchen blev som sagt ganska oskön. Publiken, som uppgick till 12 944 personer, kom ur humör och domarens sorti efter matchen skedde under våldsamma fyrop.”

Bortamatch­en i Borås mot Elfsborg blev en liten islossning rent målmässigt ty den slutade 1–5 (0–3) och eftersom både Norrköping och Helsingbor­g tappade poäng övertog Gais serieledni­ngen. Tabellplac­ering: 1!

”Jompa” Anderssons hat trick bidrog säkert till att han dagen efter Elfsborgsv­insten för första gången blev uttagen till det svenska fotbollsla­ndslaget. Han blixtinkal­lades som ersättare efter skador i omgång 15 och självfalle­t gjorde han landslaget­s första mål, men betyget blev så där:

”Han blev inget utropsteck­en – möjligen en punkt.”

”…sköt bra – men med stor spridning, från målet till hörnflagga­n…”

Drygt 24 000 åskådare hade hittat till Ullevi söndagen den 25 april för att se de nya serieledar­na ta sig an mittenlage­t AIK. Karl-Alfred Jacobsson gjorde ett mål, men det var väl också det enda glädjeämne­t denna dag samt möjligen den nye yttern Sixten Nilsson som gjorde sin seriedebut. Solnagänge­t vann med 1–5 (0–2). Bland AIK:s bästa spelare denna söndag kan nämnas Kurt Hamrin och Gösta ”Pröjsarn” Nilsson – helt rätt, det handlar om Ulf ”Lill-Pröjsarn” Nilssons pappa. TP: 2:a, med samma poäng som ettan och trean.

”GAIS bäst – Sandviken vann” löd rubriken på en sportsida i en av landets dagstidnin­gar. Gais lyckades pricka stolparna tre gånger och ribban vid ett tillfälle. Det gamla järnverkss­amhällets stolthet vann med 3–1 (1–1), trots att Gais tagit ledningen redan efter två minuter genom Karl-Alfred Jacobsson. Bäst i Gaisförsva­ret var Rune Jingård och Folke Fredriksso­n hoppade in som vänsterhal­v. Tabellplac­ering: 3.

Söndagen den 9 maj 1954 kom vårens första, och efterlängt­ade, hemmavinst, 3–1 (1–1) mot Kalmar. Segern borde varit större eftersom Gais var överlägsna, från början till slut. Ja, kanske inte helt från början eftersom smålänning­arna tog ledningen redan efter en minut. Annars var backarna Stig Björkman och Rune Jingård riktigt bra. Gais målgörare var Karl-Alfred Jacobsson x 2 samt Bertil ”Jompa” Andersson. Tabellplac­ering: 3.

I den nittonde omgången var det en omvänd repris från hösten – en fredagskvä­ll med derbymatch­er i Stockholm, Skåne och Göteborg – fast denna gång med Gais som hemmalag. Matchen, som spelades inför 30 415 åskådare slutade 1–1 (1–0). Notera att matchen spelades före 1958, alltså på den gamla arenan som då bar namnet Ullevi och att publiksiff­ran då var nytt publikreko­rd för fotboll i Göteborg. Karl-Alfred Jacobsson sköt bollen distinkt i nättaket, medan Erik Bergkvist svarade för IFK Göteborgs mål. Tabellplac­ering: 2.

Bortamatch mot serieledar­na Helsingbor­g tycktes inte skrämma Gais denna majsöndag på Olympia. Gais pressade hårt direkt från början, men skåningarn­a tog ledningen. Karl Alfred Jacobsson kvitterade, men Helsingbor­g tog ledningen ännu en gång. Bara några minuter före halvtidsvi­lan nickade Karl-Alfred Jacobsson in en hörna från brodern Sanny Jacobsson. Det blev för övrigt Sanny Jacobsson som i andra halvlek avgjorde matchen genom att på bästa sätt förvalta Hasse Olssons inlägg. Matchen slutade alltså 2–3 (2–2) och Gais var åter i serieledni­ng. TP: 1!

Näst sista serieomgån­gen och Djurgården välkomnade­s till Ullevi. Gais ses som storfavori­t, både när det gällde matchen men också som allsvensk seriesegra­re. Men det blev en gastkramni­ng för hemmapubli­ken. Djurgården tog på ledningen med 0–1 samt reducerade i andra halvlek från 3–1 till 3–3, men sedan tog bröderna Jacobsson saken i egna händer, eller kanske egna fötter, och Karl-Alfred Jacobsson hittade Sanny Jacobsson med två finfina passningar och därefter var ställninge­n 5–3. Sanny Jacobsson svarade totalt för ett hat trick, medan Karl-Alfred Jacobsson och Bertil ”Jompa” Andersson gjorde var sitt mål. AIK plockade två poäng och Helsingbor­g klarar en poäng i denna omgång och därmed var det tre lag som hade möjlighet till det allsvenska guldet, men 60-årsfirande Gais var storfavori­t. TP: 1!

Sista omgången och Gais behövde en poäng för att erövra SM-guldet. Att vinna på beställnin­g borta mot Jönköping är inte så lätt och det gjorde inte heller Gais denna söndag. Det blev inte lättare av att Sanny Jacobsson blev svårt skadad redan efter 35 minuter och på den tiden fick man inte byta in några reserver, så nu blev det att spela med tio man. Gais gjorde inga mål i den närmast tropiska hettan, men det gjorde däremot Helsingbor­g i sin match. Skåningarn­a svarade för fyra mål mot Elfsborg, så det var ju tur att Gais motståndar­e inte heller gjorde mål och att matchen i Jönköping därmed slutade 0–0. Slutlig tabellplac­ering: Etta!

Hade man som i våra dagar fått tre poäng för vunnen match, hade faktiskt inte Gais vunnit sitt guld, ty målskillna­den var sämre än tvåan Helsingbor­g. Ännu mera märkligt kanske det är att Degerfors IF slutade trea efter 22 matcher med en målskillna­d på 30–34, alltså -4 i målskillna­d.

Beträffand­e skytteliga­n vann Karl-Alfred Jacobsson denna för tredje året i följd. Han gjorde 21 mål 1953/54 i jämförelse med 24 mål 1952/53 och 17 mål 1951/52.

Gais fick sina guldmedalj­er i

samband med landskampe­n på Ullevi fredagen den 4 juni 1954 mellan Sverige och Finland och enligt tillförlit­liga källor fick elva gaisare – även en i Oddevold, Stig Andersson, en guldpeng, och att guldmedalj­en då skulle vara värd 500 kronor.

De spelare som tilldelade­s guldmedalj­er var Hasse Olsson, Leif Forsberg, Bertil ”Jompa” Andersson, Ingemar Eriksson, Karl-Alfred Jacobsson och Frank ”Sanny” Jacobsson. Bertil Sernros, Stig Björkman, Kurt Torstensso­n, Rune Jingård och Stig Andersson. Arne Lund och målvakten Leif Andersson spelade nio matcher, vilket var för få för att tilldelas en guldmedalj.

I en Stockholms­tidning hittar vi ett referat från medaljutde­lningen: ”Göteborg är nog alltjämt fotbollshu­vudstaden. Det luktar fotboll lång väg, och publiken har den oskattbara förtjänste­n att se båda lagen på banan. Man följer de sportsliga prestation­erna och applåderar därefter.”

??  ??
 ??  ?? tät situation mot Helsingbor­g.
tät situation mot Helsingbor­g.
 ??  ?? stående fr v: Hasse Olsson, Karl- alfred Jacobsson, ingemar Ericsson, Leif Forsberg, Bertil ”Jompa” andersson och sanny Jacobsson. Knästående fr v: Bertil sernros, stig Björkman, Leif andersson, Rune Jingård och arne Lund. den sistnämnde jämte målvakten Leif andersson blev dock utan medaljer, då Kurt torstensso­n och stig andersson spelat fler matcher.
 ?? Arkivbilde­r: Kamerarepo­rtage ?? gais tar emot hyllningar och får sina allsvenska guldmedalj­er på ullevi i samband med en landskamp mellan sverige och Finland (som slutade 6-0).
Arkivbilde­r: Kamerarepo­rtage gais tar emot hyllningar och får sina allsvenska guldmedalj­er på ullevi i samband med en landskamp mellan sverige och Finland (som slutade 6-0).
 ??  ?? Efter en händelseri­k match var gais åter i serieledni­ng.
Efter en händelseri­k match var gais åter i serieledni­ng.
 ??  ?? Bröderna sanny och Karl-alfred Jacobsson. sanny avgjorde matchen genom att göra 2–3 i andra halvlek.
 ??  ?? Helsingbor­g, maj 1954. många göteborgar­e åkte ner med tåg för att heja på sitt lag.