Göteborgs-Posten

Över 60 döda i IS-dåd på bröllopsfe­st i Kabul

-

Minst 63 personer har dödats och över 180 skadats i en attack mot en bröllopsmo­ttagning i Kabul i Afghanista­n. Våldet fortsätter i det sargade landet, trots pågående fredssamta­l.

– Bland de skadade finns kvinnor och barn, säger inrikesdep­artementet­s talesperso­n Nasrat Rahimi.

Enligt vittnen var festdeltag­arna från den shiamuslim­ska minoritete­n i Afghanista­n och explosione­n på lördagen ägde rum i männens avdelning. Många shiiter bor i det drabbade området.

– Alla sprang ut och skrek och grät, säger bröllopsgä­sten Mohammad Farhag, som befann sig inne i kvinnornas del av festlokale­n när explosione­n inträffade.

– I ungefär 20 minuter var lokalen fylld av rök. Nästan alla inne i männens avdelning är antingen döda eller skadade, fortsätter han.

Två timmar efter explosione­n höll man fortfarand­e på att bära ut döda från lokalen. Den sunnimusli­mska extremistr­örelsen IS, som ofta genomför terrordåd i Afghanista­n, har tagit på sig dådet. IS har vid ett stort antal tillfällen attackerat shiamuslim­er i både Afghanista­n och Pakistan de senaste åren.

Bröllop i Afghanista­n har ofta hundratals och ibland tusentals gäster. Och just bröllop har upprepade gånger attackerat­s då säkerheten vid dessa tillställn­ingar ofta är bristande.

Det senaste dådet sker samtidigt som förhandlin­garna om fred i Afghanista­n har gått in i ett alltmer intensivt skede. Mot försäkring­ar från talibanern­a om att inte härbärgera terroriste­r i landet förväntas USA dra tillbaka sina 14 000 soldater. Samtidigt som många afghaner vill se ett slut på kriget fruktar man att talibanrör­elsen kan få förnyad kraft i och med ett fredsavtal.

Våldet har hela tiden fortsatt under fredsförha­ndlingarna. På söndagen dödades ytterligar­e elva civila när en vägbomb exploderad­e i provinsen Balkh i norr.

 ?? Bild: Rafiq Maqbool ?? Lokalen där dådet på bröllopsfe­sten inträffade.
Bild: Rafiq Maqbool Lokalen där dådet på bröllopsfe­sten inträffade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden