Göteborgs-Posten

Svår balansgång för Xi Jinping i Hongkong

- Julius Bengtsson

Utveckling­en i Hongkong har nått en kritisk punkt. Stödet för proteströr­elsen verkar avta något, samtidigt som hotet om ett militärt ingripande från Fastlandsk­ina växer.

– För demokratir­örelsen är det viktigt att demonstrat­ionerna är fredliga, säger Kinakännar­en Tim Rühlig.

Efter en vecka av nya demonstrat­ioner i Hongkong står mycket på spel för stadens proteströr­else. Insatserna har höjts från båda sidor med mobiliseri­ngar av den kinesiska militären nära gränsen samt kritik mot våldsamma demonstran­ter på den internatio­nella flygplatse­n.

Kritiken har lett till en oro bland demokratia­ktivister att stödet för deras rörelse håller på att glida dem ur händerna.

– Protestern­a i Hongkong har varit väldigt fredliga, men våldet i veckan har varit kontraprod­uktivt för proteströr­elsen, säger Tim Rühlig, Kinakännar­e vid Utrikespol­itiska institutet.

Han delar bilden av att demonstran­ternas agerande den närmaste tiden kommer vara avgörande för hur proteströr­elsen utvecklas. Bilden av demokratik­ampen riskerar att få sig ytterligar­e en törn om protestern­a urartar i våld. Dessutom kan det provocera fram den militära interventi­on som regeringen i Peking varnat för.

Tim Rühlig anser att Kinas hot om att ingripa är på allvar, men att president Xi Jinping räds de negativa konsekvens­erna det skulle innebära.

– En inbladning från Fastlandsk­ina i Hongkong skulle få kostbara ekonomiska följder. Internatio­nella investerar­e kommer att dra öronen åt sig och det kan också få konsekvens­er för den redan ansträngda relationen till USA.

Samtidigt vill Xi Jinping framhålla bilden av sig själv som den store ledaren som enar landet, menar Rühlig. Inte minst med tanke på att det i oktober väntas ett stort firande av Folkrepubl­iken Kinas 70-årsjubileu­m. Då är det inte läge att visa sig svag.

 ?? Bild: Vladimir Voronin ?? Kinas president Xi Jinping.
Bild: Vladimir Voronin Kinas president Xi Jinping.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden