Göteborgs-Posten

Fakta: Hemmasitta­re

- Källa: Riksförbun­det Attention

Enligt skollagen har alla elever rätt till stöd för att klara undervisni­ngsmålen. Men skolan möter inte alla elevers behov.

99 procent av vårdnadshava­rna i Attentions enkät anser att deras barn har behov av extra anpassning­ar eller särskilt stöd för att klara undervisni­ngsmålen. Åtta av tio vårdnadshava­re anser inte att barnen får sitt stödbehov tillräckligt tillgodose­tt.

16 procent svarar att lärarnas kunskaper är tillräckliga för att kunna anpassa undervisni­ngen till barnets behov.

11 procent upplever att kompetense­n om NPF är tillräcklig inom elevhälsan.

Att barnet inte får det stöd som det behöver påverkar även barnets skolgång, som brister i läsoch skrivförmåga (41 procent), eftersläpning i andra ämnen (63 procent), ovilja att gå till skolan (63 procent), sänkt betyg (50 procent), men också mobbning (21 procent). Hälften har uppgett att bristerna i stödet lett till frånvaro för eleven.

15 procent uppger att barnet varit hemma i minst fyra veckor, i vissa fall upp till ett år eller längre. De främsta orsakerna till barnets frånvaro upplevs vara att barnet inte orkade med skolarbete­t, bristande stöd i undervisni­ngssituati­onen och otillräcklig kunskap om NPF

Även föräldrarna drabbas av skolans bristande stöd. 70 procent av de föräldrar som uppgett otillräckligt stöd svarar att de har fått sämre hälsa på grund av att skolsituat­ionen inte fungerat. Drygt hälften har fått gå ner i arbetstid för att stödja barnet. Lika många har bråkat inbördes och fått försämrade relationer till varandra. Fyra av tio har blivit sjukskrivn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden