Göteborgs-Posten

Fakta: Enkel torparvård för nybörjaren

-

Börja med gräsmattan. Bara genom att låta den bli aningens vildare, hjälper du mångfalden och pollinerar­e på traven. Klipp inte så ofta, gör omvägar runt blommorna, ha ett högre läge på maskinen. Då sparas blommor som tusenskönor, brunört och vitklöver som humlor och fjärilar älskar.

Så pollinerar­vänliga växter runt den plats där ni sitter och dricker kaffe och umgås. Till exempel kryddväxten bergmynta (oregano) som kommer att ge ett spännande skådespel att betrakta.

Försök att skapa en äng. Spana efter lämpligt ställe genom att studera naturen och gamla kartor. Det finns blommor som är så kallade ängsindikat­orer. Hit hör höskallra, ögontröst, backnejlik­a och ängsskära. Jorden ska vara så mager som möjligt. Allt som fungerar som gödsel ska undvikas. Viktigast är att ta bort allt gräsklipp. Slå helst med lie i rätt tid, efter blomning.

Hamla träden. Genom att beskära träden runt ängen blir jorden näringsfatti­gare och solen kommer åt bättre, vilket är positivt.

Bygg en stengärdesgård. Den är vacker och drar till sig smådjur som vesslor, ormar och ödlor. På stenarna frodas lavar och mossor i vackra färger och former.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden