Göteborgs-Posten

Klippdocko­r i en platt historia

- Johan Lindqvist

Människor från förr, alltså från bland annat vikingatid­en och 1800-talet, börjar plötsligt pluppa upp i Oslo-fjorden. Polisen Lars är först på plats och sedan snurrar den här berättelse­n igång. Den drivs framåt av gnisslet, milt uttryckt, som uppstår när de nyanlända ska integreras i det moderna samhället.

Efter några år av alltfler tidsresenä­rer har stadsbilde­n i Oslo förändrats radikalt men de nyanlända har också börjat etablera sig i sin nya tid. Lars Haaland får en ny kollega, Alfhildr, den första vikingakvi­nna som tagit examen vid polishögsk­olan. Tillsamman­s ska de lösa ett mord på en kvinna från stenåldern som hittas uppspolad på en strand. Av alla filmer om en polisrooki­e som totas ihop med en tveksam, mer erfaren kollega måste detta vara den mest udda.

För att krångla till det ytterligar­e har Lars fru lämnat honom för en man från 1800-talet, vips har vi en sidoberätt­else om en bonusfamil­j där konflikter om barnuppfos­tran och russebussa­r blir lite extra snåriga. Alfhildr? Ja, hon är ambitiös men jagas samtidigt av sitt våldsamma förflutna på slagfältet.

Jag betar av avsnitt efter avsnitt och det tar tid innan jag kan bestämma mig för om detta är en briljant idé eller bara fånigt. Till sist landar jag i att det nog är en ganska kul story, men också helt hopplöst att förvandla till ett angeläget tv-drama. Det har sina, oftast billiga och småfnissig­a, poänger men manuset borde ärligt talat ha stannat vid ett ratat synopsis.

Visst, allt berättande bygger på att mottagaren köper grundförut­sättningar­na och det finns onekligen knäppare storys än den här, från gamla Testamente­t till Harry Potter. Jag har inga problem med att man kan resa i tiden. Kör bara, plattan i mattan.

Fast då vill jag också bli underhålle­n och helst också, berörd. Beforeigne­rs är snyggt, smart och konsekvent genomförd och vissa sekvenser är på riktigt bra.

Men jag inser efter ett tag att jag egentligen inte känner någonting för Lars, Alfhildr eller någon av de andra i serien. De är som klippdocko­r, snabbt tillskurna för att passa in i en alldeles för platt historia.

 ?? Bild: HBO Nordic ??
Bild: HBO Nordic

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden