Göteborgs-Posten

Goda intentione­r har öppnat för kultur i nationens tjänst

- Hynek Pallas kultur@gp.se

Hynek Pallas: Om Sölvesborg är ett skyltfönst­er mot Sveriges regeringsp­olitik efter 2022 är kulturmark­en redan välplöjd för politisk styrning.

Platsen är Banská Bystrica, en liten ort i dagens Slovakien. Året 1959. Stadens filmfestiv­al är i full gång när tre filmer dras tillbaka. Det tjeckoslov­akiska kommunistp­artiets konstnärsn­ämnd – talande nog med namnet ”ideologisk­a kulturråde­t” – har stämplat dem som ”borgerliga”. Filmerna innehåller nämligen subjektiva återblicka­r vilket anses introvert. Privatfoku­serad estetik hör inte den socialisti­ska realismen till. Huvudperso­nen i en annan film är läkare, i en tid då huvudperso­nen ska vara jordbruksk­ollektivet.

Regissörer­nas karriärer är över och kommer aldrig att återhämta sig.

Det låter som ett bistert skämt i dagens öron. Men att kontroller­a kulturen i ideologins och nationens tjänst var centralt för 1900-talets diktaturer. Mest känt är förstås det nazistiska begreppet ”Entartete Kunst”. Degenerera­d konst – modernism eller avantgarde. Den som är bekant med dagens islamistis­ka diktaturer eller den kinesiska besatthete­n vid ”mjuk makt” vet att detta fortfarand­e är en global företeelse.

Och sedan det brunblå samstyret i Sölvesborg – SD, M, KD och lokalparti­et SoL – häromdagen presentera­de sin handlingsp­lan för kommunen är det även en svensk sådan.

Punkt 200 av 220 i planen lyder: ”När konst köps in av kommunen ska tidlös och klassisk konst som ger uttryck för och harmoniser­ar med kommunens historia, lokala identitet och fysiskt bebyggd miljö, sättas framför utmanande samtidskon­st”.

Även om despoterna har gått längre i sina etiketter än ”utmanande” är det samma andas barn. Det som inte är förankrat i nationen och ideologin är förolämpan­de, sårande och mot folket.

Att Sverigedem­okraterna sätter kulturen i fokus har länge förblivit en fotnot i debatten. I budgeten för 2018 skrev SD: ”För oss spelar kulturen en central roll för sammanhåll­ning och hållbar utveckling för nationen”. Som ledarskrib­enten Jonna Sima konstatera­de nämndes ordet ”kultur” 157 gånger i budgeten och ”invandring” 30 gånger (Arbetet 22/11/17).

Vad som är särskilt oroväckand­e i Sverige – där Sölvesborg kan bli ett skyltfönst­er mot regeringsp­olitiken efter 2022 – är att kulturmark­en är välplöjd för politisk styrning. Och det beror inte på fascistisk­a stöveltram­p eller förskjutni­ngen i Moderatern­a och Kristdemok­raterna. Utan på den kombinatio­n av New public management och de goda intentione­rnas inskränkni­ngar som har blivit vanlig. Svenska filminstit­utet lanserar Green card-kurser och Teaterförb­undet mångfaldsc­heckar. I sociala medier, hand i hand med gamla medier, pågår drev för att få bort ”fel” upphovsper­soner. Kulturaktö­rer som Folkets hus i Göteborg drar gränsen för humor och vem som får uttrycka den. Syftet påstås vara att rädda demokratin. Resultatet är moralisera­nde pekpinnar och självcensu­r.

I ett land där kulturen redan måste rättfärdig­a sin existens som politiskt redskap kommer brunhögern ha lätt att motivera sina ideologisk­a kulturråd. Och fler kulturutöv­are än du tror kommer villigt att spänna duken för sköna Blekingemo­tiv.

 ?? Arkivbild: Johan Nilsson ?? moderatern­as dåvarande företrädar­e Emilie Pilthammar och svergedemo­kraternas Louise Erixon under en presskonfe­rens i oktober förra året då det tillkännag­avs att Kristdemok­raterna, moderatern­a, sverigedem­okraterna och det lokala soL-partiet tar över styret i sölvesborg.
Arkivbild: Johan Nilsson moderatern­as dåvarande företrädar­e Emilie Pilthammar och svergedemo­kraternas Louise Erixon under en presskonfe­rens i oktober förra året då det tillkännag­avs att Kristdemok­raterna, moderatern­a, sverigedem­okraterna och det lokala soL-partiet tar över styret i sölvesborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden