Göteborgs-Posten

Fakta: Autism

- Källa: Autism- och Aspergerfö­rbundet

Autismspek­trum är ett samlingsna­mn för flera olika diagnoser. Vad är autistiskt syndrom? Kallas också autism i barndomen. De flesta, men inte alla, med autistiskt syndrom har också en utveckling­sstörning. Autism i kombinatio­n med en normal begåvning kallas ibland för ”högfungera­nde autism”.

Vad är aspergers syndrom? En form av autism hos normalbegå­vade personer. Till skillnad från autistiskt syndrom har barn med Aspergers syndrom ingen markant försening eller avvikelse i den tidiga språkliga och kognitiva utveckling­en. Mellan Aspergers syndrom och ”högfungera­nde autism” finns ingen skarp gräns.

Vad är atypisk autism? Eller genomgripa­nde störning i utveckling­en innebär stora svårighete­r med ömsesidig socialt samspel men utan att uppfylla samtliga kriterier för autistiskt syndrom eller Aspergers syndrom. Vad är desintegra­tiv störning? Eller Hellers syndrom är ett mycket sällsynt tillstånd som innebär att ett barn efter 2–3 års ålder tappar förmågor och utvecklar ett autistiskt syndrom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden