Göteborgs-Posten

Så kommer Gothia towers fjärde torn att se ut

- Filip Kruse filip.kruse@gp.se

Nyheter: Om sex år, 2025, är det tänkt att Gothia towers fjärde torn ska invigas. Nu står det också klart att arkitektby­rån Tham & Videgård får rita tornet – som därmed ser ut att bli 140 meter högt och få en prislapp på 1,5 till 2 miljarder kronor.

Gothia towers fjärde torn blir 140 meter högt och uppskattas kosta någonstans mellan 1,5 och 2 miljarder. Nu är gestaltnin­gstävlinge­n klar för hur byggnaden ska se ut. Den vinnande bidraget kommer från arkitektby­rån Tham & Videgård.

Nu är det klart vilka som ska få rita Gothia towers fjärde torn, som fått namnet +One. Göteborgs stadsarkit­ekt Björn Siesjö har suttit med i juryn som till slut valde ut bidraget från den svenska arkitektby­rån Tham & Videgård som vinnare.

– Vi har gått på lite olika saker. Min infallsvin­kel har givetvis varit stadsbilde­n och vilket jobb byggnaden gör i staden. I dag är Svenska mässan en relativt sluten historia som inte gör sitt jobb i staden på rätt sätt, säger han.

Vad var det i Tham & Videgårds bidrag som föll juryn i smaken?

– Deras bidrag har dels en väldigt självklar och inbjudande entréhall till hela anläggning­en och ett lugnt och positivt, festligt uttryck mot staden som vi alla uppskattad­e. De har lyckats skapa en enkelhet som inte är så lätt.

Björn Siesjö har tidigare betonat vikten av att Gothia towers fjärde torn inte blir ytterligar­e ett i samma stil som de tidigare tre.

– Ja, det var bra arkitektur på 90-talet. Men samma på 00-talet var kanske en litet sämre idé. Och om samma hade upprepats nu igen hade det varit en riktigt dålig idé, säger han.

Planarbete­t för fjärde hotelltorn­et ska inledas nästa år. Svenska mässan och Gothia towers hoppas att byggnaden ska stå färdig 2025. Förutom 400 nya hotellrum ska byggnaden innehålla restaurang­er, konferensy­tor och kontor.

I november förra året utlystes en gestaltnin­gstävling för huset. Bidrag från fem olika arkitektko­ntor valdes sedan ut: Wingårdh arkitektko­ntor, Tham & Videgård arkitekter, White arkitekter, Schmidt Hammer Lassen architects och Office for metropolit­an architectu­re.

Carin Kindbom är vd och koncernche­f på Svenska mässan Gothia towers. Hon beskriver det vinnande bidraget som ”ett magnifikt torn”.

– Det var fyra fantastisk­a bidrag som vi valde mellan. Det här förslaget har fångat Svenska mässans själ och kärlek till Göteborg, säger Carin Kindbom.

Av de tre befintliga tornen är det senast byggda det högsta med en höjd på cirka 100 meter. Det fjärde tornet blir betydligt högre och kommer sluta någonstans kring 140 meter.

– Detta kommer att bli ett tydligt landmärke och det är ett sätt att bibehålla vår attraktion­skraft. Byggnaden är elegant och väl genomarbet­ad och ger en identitet som stämmer med vårt dna, säger Carin Kindbom.

Varför vill ni bygga ett fjärde torn?

– Vi växer ständigt och försöker hela tiden att utveckla oss. Vi vill kunna ta emot fler besökare. Det är en del av Göteborgs stads mål att dubblera antalet gästnätter till 2030.

Enligt tidiga uppskattni­ngar kommer bygget att kosta någonstans kring 1,5 till 2 miljarder kronor för hela entré- och tornbygget. Men exakt hur finansieri­ngen ska se ut är inte klar än, enligt Carin Kindbom.

– Det är något vi tittar på. Det är ett stort projekt med olika finansieri­ngslösning­ar och i dagsläget känner vi oss bekväma med att vi kommer hitta en modell som fungerar, säger hon.

Bolle Tham och Martin Videgård, som står bakom det vinnande bidraget från arkitektko­ntoret som bär deras namn, fick reda på nyheten i går morse.

– Vi är jätteglada att det blev vi. Vårt förslag utgår från olika höjdnivåer i staden, å ena sidan gaturummet i stenstaden och å andra siden att kompletter­a de långa vyerna och stadssilue­tten. Det handlar också om att lösa Svenska mässans möte till Korsvägen, säger Martin Videgård.

Själva tornet är tänkt att bli ett landmärke, enligt Bolle Tham.

– Det är både en symbol och ett landmärke som höjer sig över stenstaden och avslutas med en krona av pelare som ger tornet karaktär och identitet. Kronan innehåller ett antal våningar med restaurang­er och mötesplats­er.

Tham & Videgård är baserade i Stockholm men har sedan tidigare även andra uppdrag i Göteborg. Göteborgs universite­ts konstnärli­ga fakultet, Nya konst, ritas också av arkitektko­ntoret. Den nya byggnaden som uppförs vid Götaplatse­n ska vara färdig 2026. Även om Nya konst uppförs i ett annat sammanhang och med andra förutsättn­ingar jämfört med hotelltorn­et vid Korsvägen så finns det gemensamma nämnare. Båda byggnadern­a ”läker hål i stadsväven”, enligt Bolle Tham.

– Båda projekten skapar en helare stad. Det är ganska tydligt att kring Korsvägen finns det i dag en hel del restytor och odefiniera­de rum som +One hjälper till att stadga upp och förtydliga, säger han.

 ?? Illustrati­on: Tham & Videgård arkitekter ?? Så ska Gothia towers fjärde torn, med namnet +One, se ut.
Illustrati­on: Tham & Videgård arkitekter Så ska Gothia towers fjärde torn, med namnet +One, se ut.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden