Göteborgs-Posten

Vräkningar som drabbar barn ökar i Göteborg

Laureens son var bara två år gammal när vräkningsb­eskedet kom. De fick 30 dagar på sig att flytta ut. Ny statistik visar att antalet barn som berörs av vräkningar har ökat både i Göteborg och hela landet.

- Cecilia Oscarsson cecilia.oscarsson@gp.se

Ekonomi: Både i Göteborg och i landet som helhet berörs fler barn av vräkningar än tidigare. GP har träffat Laureen, som vräktes tillsamman­s med sin son.

Ensamståen­de mamman Laureen hyrde ut sin lägenhet i Göteborg när hon åkte till Kenya på semester. En kort tid efter att hon kommit hem kom beskedet: hon skulle bli vräkt. Hon hade nämligen missat att man måste få tillstånd från hyresvärde­n för att hyra ut i andra hand.

– Jag var helt förkrossad. Jag hade ingenstans att ta vägen och jag hade ju ett barn. Vad skulle hända med oss? säger Laureen.

Socialtjän­stens lösning blev att placera pojken hos pappan. Men de kunde inte göra något för Laureen.

– Eftersom jag inte hade några sociala problem kunde de inte hjälpa mig. Jag fick ett jobb nästan direkt, och min son fick någonstans att bo. Men jag blev hemlös, säger Laureen.

Under den första halvan av 2018 fick sju barn i Göteborg vara med om en vräkning. I år var motsvarand­e siffra 13. Totalt 253 barn i Sverige var med om att en eller båda föräldrarn­a förlorade sitt hem mellan januari och juni i år. Under samma period 2018 var antalet 231, enligt ny statistik från Kronofogde­n.

Kim Jonsson arbetar med den förebyggan­de verksamhet­en på Kronofogde­n. Hon tror att fler kommuner behöver jobba förebyggan­de för att hindra att barnfamilj­er vräks.

– Det är oroande att se att siffrorna har gått upp, säger hon.

Enligt Kim Jonsson är utebliven hyra den vanligaste orsaken till vräkningar. Hon menar att olovlig uthyrning kan vara en förklaring till ökningen. I exempelvis Södertälje kommun har man haft stora problem med barnfamilj­er som blivit lurade när de hyrt i andra hand vilket resulterat i vräkning.

– Jag skulle tro att den problemati­ken också finns i andra storstadsr­egioner där det råder bostadsbri­st, säger Kim Jonsson.

Ett annat problem kan vara att kommuner inte har prioritera­t frågan när statistike­n har pekat nedåt.

– Då kanske man inte har lagt ner lika mycket resurser. Det förebyggan­de arbetet måste pågå kontinuerl­igt, säger Kim Jonsson.

För Laureen började en kaosartad tid när hon hade förlorat sitt hyreskontr­akt. Hon kunde bo hos en vän i ett par veckor och flyttade sedan till ett vandrarhem.

– Men det var för dyrt för att jag skulle kunna vara kvar någon längre tid. Ett tag bodde jag i ett tomt hus som min vän kände till. Jag minns en natt när jag inte visste vad jag skulle ta vägen. Det slutade med att jag sov i en kyrka, säger hon.

Eftersom situatione­n var desperat hyrde hon rum hos olika människor

” Det är ett misslyckan­de varje gång en barnfamilj vräks Erik Gedeck chef för boendeavde­lningen på fastighets­kontoret

hon inte kände, utan att få några riktiga kontrakt.

– Det gjorde att jag inte hade någon trygghet alls. En man som jag bodde hos ett tag bestämde sig plötsligt för att sparka ut mig. Då var det ju bara att flytta, säger Laureen.

Situatione­n tärde på henne både fysiskt och psykiskt. Hon hade svårt att äta och gick ner i vikt. Dessutom tappade hon kontakten med många av sina vänner.

– Jag var bara så ledsen hela tiden. Jag kunde inte fokusera på jobbet, så de varnade mig flera gånger att jag skulle få sparken om det inte blev bättre. De visste inte vad jag gick igenom, och jag vågade inte berätta, säger Laureen.

Hon beskriver det som en sorg att hon inte har kunnat bo med sin son sedan vräkningsb­eskedet kom i mars. Samtidigt är hon tacksam över att han har kunnat bo med sin pappa.

– En del av ställena jag bodde på var verkligen outhärdlig­a. Jag bodde ett tag i en lokal där jag delade kök och badrum med runt 25 personer. Det var så smutsigt och äckligt! Jag är verkligen glad att min son inte var med mig där, säger hon.

I Göteborgs stads plan mot hemlöshet framgår att visionen är att inga barnfamilj­er ska behöva vräkas. Erik Gedeck är chef för boendeavde­lningen på fastighets­kontoret och arbetar med boendesoci­ala frågor.

Han tar ökningen av antalet barn som berörs av vräkningar på allvar, men menar att man inte ska dra för stora slutsatser.

– Det är ett misslyckan­de varje gång en barnfamilj vräks, men man måste sätta det i relation. Även om vi ser en ökning nu handlar det om relativt låga siffror. Man får också ta med sig att Göteborg är en stor kommun med nästan 600 000 invånare. säger Erik Gedeck.

I dag ser läget ljusare ut för Laureen. Hennes lösning blev att vända sig till stadsmissi­onen som hjälpte henne att leta bostad. Den första november flyttar hon in i sin nya lägenhet i Uddevalla.

– Det känns så underbart, som att jag kan äntligen slappna av. Jag förstår att jag gjorde ett misstag när jag hyrde ut den gamla lägenheten utan lov. Men att det kan få sådana konsekvens­er som det fick, särskilt när det finns barn med i bilden... Det var den värsta tiden i mitt liv. Jag är så glad för att den är över, säger Laureen.

 ??  ?? Enligt Kronofogde­ns statistik är Göteborg en av de värst drabbade kommunerna, efter Malmö och Eskilstuna.
Enligt Kronofogde­ns statistik är Göteborg en av de värst drabbade kommunerna, efter Malmö och Eskilstuna.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Arkivbilde­r: Per Wahlberg, Henrik Montgomery, Jessica Gow ??
Arkivbilde­r: Per Wahlberg, Henrik Montgomery, Jessica Gow
 ?? Bild: Sara Burman ?? Enligt Kim Jonsson är det viktigt att söka hjälp tidigt om man inte får ekonomin att gå ihop.
Bild: Sara Burman Enligt Kim Jonsson är det viktigt att söka hjälp tidigt om man inte får ekonomin att gå ihop.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden