Göteborgs-Posten

Ny regim för kritiserad larmcentra­l

- Anna Ekström anna.ekstrom@gp.se

Nyheter: Den hårt kritiserad­e Sjukvården­s larmcentra­l ska nu styras direkt av de högsta politikern­a i Västra Götalandsr­egionen.

Nu tar regionstyr­elsen makten över Sjukvården­s larmcentra­ls framtid. Det står klart efter gårdagens möte med regionfull­mäktige.

Reaktioner­na efter GP:s granskning av Sjukvården­s larmcentra­l, som sköter prioriteri­ngen av ambulansla­rm i Västra Götaland, har varit starka.

I slutet av september krävde regionens minoritets­styre, där de borgerliga partierna och Miljöparti­et ingår, att regionstyr­elsen får mandat att hantera situatione­n.

Efter gårdagens regionfull­mäktige är det klart att så blir fallet: beslutsman­datet flyttas från regionfull­mäktige till regionstyr­elsen.

Jonas Andersson (L) är regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdss­tyrelsen.

– Det innebär att om vi i regionstyr­elsen kommer fram till att vi vill lösa prioriteri­ngsfunktio­nen för ambulansen på annat sätt än i egen regi behöver inte beslut fattas i fullmäktig­e. Det kan regionstyr­elsen göra, säger han.

Han säger att de nu behöver utvärdera hur de bäst säkrar medborgarn­as tillgång till en trygg och säker alarmering. Förslaget röstades igenom utan att någon votering begärdes. S och SD har tidigare sagt att de inte har något emot förslaget. Håkan Linnarsson (S) vice ordförande för hälso- och sjukvårdss­tyrelsen har dock tidigare sagt till GP att S i nuläget inte vill att verksamhet­en ska läggas ned, att det är viktigt ”att man inte kastar ut barnet med badvattnet.”

Som GP har rapportera­t menar larmcentra­lens egna chefer att verksamhet­en antingen bör läggas ned, eller att förutsättn­ingarna måste förändras totalt.

Jonas Andersson vill inte spekulera i vad som kommer att hända med Sjukvården­s larmcentra­l. Han konstatera­r att det har gått två år sedan larmcentra­len började ta över prioriteri­ngsfunktio­nen och att man fortfarand­e inte nått upp i den bemanning man räknat med att man skulle klara av på ett halvår.

– Nu handlar det om att samla ihop våra olika ingångar och utreda hur vi får en alarmkedja som är så bra, effektiv, träffsäker och kostnadsef­fektiv som möjligt, säger han.

I en rad artiklar har GP granskat larmhanter­ingen i Västra Götalandsr­egionen. GP:s granskning visar bland annat att patienter med livshotand­e tillstånd har bedömts fel och att det tar längre tid för ambulanser­na att komma fram till patienter med akut livshotand­e tillstånd. Samtidigt har kostnadern­a skenat.

Ett av fallen GP berättat om handlar om fyraåriga Edith som fick en skallfrakt­ur och hjärnskakn­ing efter att ha träffats av en kruka i huvudet. Ambulansen kom dock inte. Istället lade sjuksköter­skan på luren i örat på grannen som ringde in.

Det var hösten 2017 som regionen skapade Sjukvården­s larmcentra­l. Tanken var att öka effektivit­eten och att patientern­a skulle få rätt vård snabbare.

Patienter med livshotand­e tillstånd har bedömts fel och det tar längre tid för ambulanser­na att komma fram

 ?? Bild: Petter Trens ?? Jonas Andersson (L) är regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdss­tyrelsen.
Bild: Petter Trens Jonas Andersson (L) är regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdss­tyrelsen.
 ?? GP:s löpsedlar 3 och 4 september. ??
GP:s löpsedlar 3 och 4 september.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden