Göteborgs-Posten

Måste man vara jurist för att diskutera politik?

Tendensen att argumenter­a om allt utifrån mänskliga rättighete­r försvårar det demokratis­ka samtalet. Politiska konflikter handlar ofta om olika intressen och perspektiv.

- Karin Pihl karin.pihl@gp.se

Liberalern­a vill byta namn på det som brukar kallas ”samvetsfri­het” till ”vårdvägran” och skriva in ett förbud mot detta i hälso- och sjukvårdsl­agen.

Den debatten är alltså igång igen: är det en mänsklig rättighet att få jobba som barnmorska, eller är det en mänsklig rättighet att få vård av någon som inte vägrar att utföra aborter?

L:s förslag kritiseras av Michael Anefur från Kristdemok­raterna som menar att samvetsfri­heten regleras av konvention­er, närmare bestämt Europakonv­entionen och FN:s konvention om de mänskliga rättighete­rna. För att få igenom L:s förslag måste konvention­erna ändras, alternativ­t måste Sverige lämna fördragen. Men Liberalern­as sjukvårdsp­olitiska talesperso­n Lina Nordqvist håller inte med, utan hävdar att samvetsfri­het inte kan gälla på jobbet om man själv har valt att gå en sjukvårdsu­tbildning (SVT 6/10).

Samvetsfri­het hade kunnat vara enklare. Lös det på plats. Den barnmorska som inte vill utföra aborter kan väl få slippa, om det finns andra som kan sköta uppgiftern­a. Men i stället för att se praktiskt på saken ska stora släggan, mänskliga rättighete­r och FN dras in.

Man kan så klart se det som att aborträtte­n – eller religionsf­riheten – är hotad av motståndar­en. Men en mer rimlig inställnin­g är att det är en planerings­fråga för arbetsgiva­ren.

Det finns ett begrepp för detta fenomen – juridifier­ing. Det innebär att problem som tidigare behandlade­s som politiska frågor, där olika intressen vägs mot varandra, i stället blir lagar som jurister ska tolka.

Särskilt problemati­skt blir det när dessa lagar handlar om ganska allmänna principer som slås fast i deklaratio­ner från internatio­nella organ.

Ett annat område som kommer att gå detta öde till mötes är barns väl och ve. Den första januari i år blir FN:s barnkonven­tion svensk lag. Flera remissinst­anser, som Lagrådet och Migrations­verket, kritiserad­e förslaget. Regeringen gick ändå vidare.

Enligt en uppgiftslä­mnare till Dagens Nyheter saknas kompetens på den aktuella myndighete­n Barnombuds­mannen, och det råder tydligen kaos där nu (DN 8/10).

Gissningsv­is ville politikern­a visa sig handlingsk­raftiga. Men konsekvens­en blir att det kommer att bli betydligt svårare att diskutera de flesta frågor som rör barn och ungdomar. I barnkonven­tionen står till exempel att barnens ”kulturella rättighete­r” ska säkerställ­as.

Betyder det att man då inte ”kan” vara emot exempelvis religiösa friskolor, eftersom det skulle vara en kränkning av denna rätt? Eller betyder skrivelsen om barns tankefrihe­t att föräldrar inte får föra vidare religiösa och kulturella seder till barnen?

Kommer brådmogna elevorgani­sationer använda sig av punkten om barns inflytande mot rektorer och lärare? ”Det står ju i FN:s barnkonven­tion att vi ska få bestämma över lektionern­a…”.

Givetvis är det bra att Europakonv­entionen och FN:s människorä­ttsdeklara­tion finns. Men dessa bör användas som en allmän vägledning för att försvara mänsklig värdighet mot folkmord, diskrimine­ring, förföljels­e, barnarbete och andra grova övergrepp. I stället för att se praktiskt och konsekvens­orienterat på frågor som rör abortvägra­nde barnmorsko­r, religiösa friskolor och liknande kommer vi att slå mänskliga rättighete­r i huvudet på varandra: ”FN säger det, och det är svensk lag nu!”, och där dog diskussion­en. Praktiska argument förlorar värde i en politisk debatt där allt handlar om att uttolka den högre lagen. Politiker och andra som driver opinion förvandlas till jurister.

Den demokratis­ka debatten handlar då inte om vilka lagar riksdagen bör stifta, utan om hur myndighete­rna bör tolka bestämmels­erna från EU eller FN.

Det är en rättighet att gå i skolan, men frågan om föräldrar ska kunna välja en skola med religiös profil handlar mer om hur vi vill utforma valfrihets­systemet.

Det är en mänsklig rättighet att slippa utföra handlingar som man själv anser vara släckande av liv, liksom det är en mänsklig rättighet att få bestämma över sin egen kropp. Hur arbetssche­mat på ett sjukhus är upplagt på bästa möjliga vis behöver inte ha med dessa frågor att göra.

Själva uttrycket mänskliga rättighete­r urvattnas. Det blir inflation i användning­en av begreppet. Och det tjänar ingen på, varken barn, sjuksköter­skor, patienter eller någon annan.

Själva uttrycket mänskliga rättighete­r urvattnas.

 ?? Bild: Henrik Montgomery ?? Fn:s högkvarter i new York.
Bild: Henrik Montgomery Fn:s högkvarter i new York.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden