Göteborgs-Posten

Lägre krav kan bli ekonomisk vinst

- Jesper Sandström Skribent

Kulturförv­altningen i Göteborgs stad står under ekonomisk press och överväger att avskaffa försenings­avgiften på biblioteke­n. Det kan verka lite bakvänt vid en första anblick, en avgift borde väl om något kunna bidra till att stärka ekonomin? Riktigt så enkelt är det dock inte.

Det rör sig om förhålland­evis små summor, tre kronor per dag upp till max sextio kronor för försenad vuxenlitte­ratur. Anette Eliasson, sektorchef med ansvar för stadens bibliotek, understryk­er att det handlar om en administra­tiv kostnad och får medhåll från kulturnämn­dens ordförande Ann Catrine Fogelgren (L).

Tittar man på andra bibliotek som valt den vägen så verkar det finnas anledning att tro att avskaffade försenings­avgifter faktiskt kan leda till en ekonomisk nettobespa­ring. Karlskoga kommun avskaffade försenings­avgiften den 1 januari 2018.

Vid årets slut kunde de konstatera att svinnet av böcker inte ökat, samtidigt som de uppnått en ekonomisk besparing. Detta genom att den assistentt­jänst som har använts till att hantera kravverksa­mheten, med medföljand­e personalko­stnader på hundratuse­ntals kronor, kunnat frigöras för andra arbetsuppg­ifter.

Men, oavsett eventuella ekonomiska besparinga­r, är det verkligen rätt och rimligt att avskaffa avgifterna? Riskerar det inte att uppmuntra slarv och slapphet? Ligger det kanske någonting i läsarkomme­ntaren till GP:s nyhetsarti­kel i ämnet, som hävdade att det kan leda till att färre böcker lämnas tillbaka, vilket i förlängnin­gen innebär en sämre tjänst för skötsamma kunder?

Nej, även på det området verkar erfarenhet­er från verklighet­en strida mot det intuitiva antagandet att biblioteks­kunderna blir slappare om de inte riskerar böter.

Sammanstäl­lningar gjorda av Slate i USA och Public Libraries News i Storbritan­nien, där liknande förändring­ar skett i lite större skala, visar på huvudsakli­gen goda resultat. Fler böcker lånas ut, utan att svinnet ökar. Angusbibli­oteken i Storbritan­nien fick tillbaka böcker till ett värde långt högre än försenings­avgifterna när dessa avskaffade­s. Erfarenhet­erna från Storbritan­nien pekar också på indirekta besparinga­r, exempelvis i och med att man kunnat ta bort kontanthan­teringen, något även Göteborgs politiker fått upp ögonen för.

Vad är då de politiska lärdomarna av detta? Ja, dels att allt inte är så enkelt som det kan verka, men kanske framförall­t att en till synes väldigt liten administra­tiv kostnad kan vända vinst till förlust. Det är värt att påminna om, i ett samhälle där kulturnämn­den ironiskt nog ansvarar för att finansiera “det fria kulturlive­t”. I debatten låter det ofta som om vi får en massa “gratis” kultur när politikern­a samlar in skattepeng­ar och via administra­törer delar ut dem igen.

Och den sorts sent påtänkta administra­tiva effektivis­eringar som allt för ofta blir aktuella först när förvaltnin­gar befinner sig i kris, kunde med fördel genomföras löpande. Dels så att pengarna går dit de faktiskt behövs, men också för att inte hålla skatten högre än nödvändigt.

En till synes väldigt liten administra­tiv kostnad kan vända vinst till förlust

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden