Göteborgs-Posten

Utgå från fakta i debatten om Lis e bergshotel­let

-

Jubileumsp­rojektet är inte försenat. Vi har aldrig låst en tidplan.

Sedan nyheten om Lisebergs nya hotell och vattenpark nådde offentligh­eten har debatten gått varm i olika politiska och mediala sammanhang. Och det är bra! Men om man inte håller sig till fakta blir det snabbt slagsida på debatten, skriver Christer Holmgren (M), ordförande Liseberg.

Måndagen den 23 september fattade Lisebergs styrelse beslut om Lisebergs Jubileumsp­rojekt, det vill säga Lisebergs expansion söderut med hotell och vattenpark. Styrelsen ställde sig bakom att Liseberg nu kan ingå avtal med den upphandlad­e entreprenö­ren för att bygga hotellet. Nästa steg är att träffa motsvarand­e beslut om vattenpark­en under första hälften av 2020.

Därefter har projektet diskuterat­s flitigt i olika politiska och mediala sammanhang. Och det är bra! Men om man inte håller sig till fakta blir det snabbt slagsida på debatten.

Sedan beslutet togs har styrelsen konfronter­ats med en rad uppfattnin­gar, som inte i alla delar är korrekta och därför vill jag göra ett antal tillrättal­ägganden.

Felaktiga faktauppgi­fter

● Jubileumsp­rojektet är inte försenat. Vi har aldrig låst en tidplan. Projektet öppnar kring Lisebergs 100-årsjubileu­m som firas 2023.

● Kostnaden för hotellet ligger i ungefär samma spann som den ursprungli­ga kalkylen. Kostnader måste dock indexregle­ras från 2016 till 2023. Och programmet (det vill säga innehållet – det vi planerar att bygga) har justerats, så hotellets prognostis­erade lönsamhet i dag är bättre än i ursprungsk­alkylen.

● Marknadsst­udierna gällande gästunderl­ag och lönsamhet är inte för gamla. De internatio­nellt välrenomme­rade konsulter vi anlitat, uppdaterad­e marknadsst­udierna så sent som i juni 2019.

● Vattenpark­en kommer att byggas. Jubileumsp­rojektet är en helhet, och hotellet kan inte byggas separat. Däremot måste vi på grund av logistiska skäl göra det ena innan vi gör det andra och i den planen har hotellet hela tiden legat före vattenpark­en.

Hotellet byggs inte ”på löpande räkning”. Det kontrakt som kommer att tecknas med entreprenö­r är ett partnering­avtal med riktpris. Görs inga förändring­ar i programmet är det riktpris som gäller.

Viktigt för framtiden

Lisebergs styrelse har mandat att fatta beslut i frågan eftersom beslutet inte innebär en väsentlig förändring i verksamhet­ens inriktning i förhålland­e till kommunfull­mäktiges beslut avseende Jubileumsp­rojektet, det vill säga att vi går från att driva nöjespark och boende till att också operera en vattenpark. På den punkten har absolut ingenting förändrats.

Lisebergs styrelse, med undantag för en ledamot som reserverat sig mot beslutet, är fullständi­gt överens om att Lisebergs Jubileumsp­rojekt är en förutsättn­ing för parkens långsiktig­a överlevnad. Vår avsikt är att föra Liseberg in i framtiden på ett ansvarsful­lt, transparen­t och inkluderan­de sätt. För att lyckas med det uppdraget är det av största vikt att alla diskussion­er, oavsett om de är för eller emot projektet, tar sin utgångspun­kt i fakta. Christer Holmgren (M) ordförande Lisebergs AB

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden