Göteborgs-Posten

Rättegång om styckmord – trots att kroppen saknas

- Sandra Divinyi sandra.divinyi@gp.se

Småbarnspa­ppan Ali Reza från Göteborg är försvunnen och utredarna är övertygade om att han mördats.

– Vill man göra sig av med en kropp så är min uppfattnin­g att det går att göra sig av med en kropp, sa kammaråkla­gare Johan Udén när rättegånge­n startade i går.

Ett viktigt vittne är den kvinna som säger sig ha sett en kroppsdel i en frys.

På tisdagen startade rättegånge­n mot de två män som står åtalade för att ha mördat Ali Reza, 31, som försvann den 12 september 2016. Till den sjuka dottern sa han att han skulle ut och köpa cigaretter. Men han kom aldrig tillbaka.

För de anhöriga har det handlat om tre år av konstant ovisshet. Mia Sandros är målsägande­biträde för Ali Rezas familj:

– De mår jättedålig­t. Det jobbigaste är att de fortfarand­e inte vet vad som har hänt. Även om det nu finns ett åtal och två personer är åtalade så finns det fortfarand­e ingen kropp. Även om åklagaren har gjort ett gediget arbete och en gedigen utredning så ger den inte alla svar. Det här är väl ändå det närmaste avslut som de kan komma, säger Sandros och berättar att de anhöriga är övertygade om att Ali Reza aldrig skulle försvinna och hålla sig undan frivilligt på detta sätt.

Flera personer har berättat att Ali Reza uppförde sig annorlunda tiden innan han försvann:

– Han var jättekonst­ig, han var helt tom i ögonen och det såg ut som ångest i ögonen. Han verkade rädd, säger en av dem.

Polisens kartläggni­ng av Ali Rezas agerande kring försvinnan­det har visat att hans mobiltelef­on bland annat kopplade upp sig mot en mast i Vidkärr en stund efter att han lämnat dottern. Det är sista livsteckne­t. Längre kom inte polisen.

Förrän en anonym kvinna ringde till polisen i augusti 2017. Hon pekade ut sin tidigare pojkvän som den som lockat Ali Reza till sin lägenhet och då tagit livet av honom.

Hon sa att Ali Reza blivit styckmörda­d och att exet förvarat delar av kroppen i sin frys – något som hon själv sett. Hon sa också att kroppsdela­rna hade bränts. För att förstöra bevis hade expojkvänn­en använt klorin, dessutom hade han slängt sina möbler efter mordet.

När tipset kom gjorde polisen en brottsplat­sundersökn­ing i den lägenhet i Vidkärr som den utpekade mannen bodde i vid försvinnan­det. En annan person hade då flyttat in där. Dennes saker flyttades ut, man rev ut duschkabin­en, golvet och frysen och sökte igenom bostaden.

Då gjordes flera fynd som pekade på att tipsarens uppgifter stämde. Dessutom markerade en likhund i rummet.

Den kvinna som ringt in anonymt till polisen gick att spåra. Hon satt inlednings­vis häktad misstänkt för inblandnin­g i dådet. I förhör sa hon att den dåvarande pojkvännen berättat om mordet kort efter att det inträffade, men att hon var för rädd för honom för att gå till polisen tidigare.

Det hela hade kommit upp när kvinnan skulle ta fram pommes frites ur mannens frys.

– Då slog han igen frysen och sa ”du går inte in här”.

Kvinnan sa att hon undrade varför och paret började tjafsa. Då öppnade mannen frysen och i en av lådorna ska kvinnan ha sett en mänsklig kroppsdel.

Mannen ska ha berättat om hur han mördat och styckat en person för fler än sin exflickvän:

– Nästan med en gång så började N N berätta att han hade styckat en person. Han var väldigt fascinerad av detta och lät verkligen upprymd när han berättade. Han skröt om det, sa en av dem till polisen.

Ytterligar­e en person, en 36-åring, kopplades till dådet genom utredninge­n. I går ställdes de två männen inför rätta för, i första hand, mord. I andra hand åtalas de för synnerlige­n grov misshandel och grovt vållande till annans död. Dessutom misstänks de för brott mot griftefrid­en.

Både 39-åringen som utpekas som styckmörda­re och 36-åringen nekar till brott.

Åklagare Johan Udén har tidigare kommentera­t möjlighete­n att fälla de åtalade utan att ha funnit en död kropp.

– Jag kommer att bevisa att Ali Reza är död, och att han avlidit i den här lägenheten vid denna tidpunkt. Annars hade jag inte väckt åtal.

Under rättegånge­n gick han igenom allt man gjort i utredninge­n, allt för att utesluta andra gärningsmä­n och tillvägagå­ngssätt än det som nu presentera­ts. Han berättade också om på vilka sätt man sökt efter kroppen:

– Vill man göra sig av med en kropp så är min uppfattnin­g att det går att göra sig av med en kropp. Att man har sökt och inte hittat är inte samma sak som att den inte finns, sa Johan Udén.

Kvinnan pekade ut sin tidigare pojkvän som den som lockat Ali Reza till sin lägenhet och tagit livet av honom

Charlotte Bokelund försvarar 36åringen. Hon lyfte fram mordet på Marina Johansson, som hon menar visar att man inte kan döma någon för mord utan en kropp.

– Det krävs alltså en kropp för att man ska kunna döma någon för mord, sa hon under rättegånge­n.

 ??  ?? Vid en rekonstruk­tion byggdes den misstänkta brottsplat­sen upp, inne i forensiska sektionens lokaler. I den lägenhet där man tror att Ali Reza mördades hittades blodstänk på väggarna.
Vid en rekonstruk­tion byggdes den misstänkta brottsplat­sen upp, inne i forensiska sektionens lokaler. I den lägenhet där man tror att Ali Reza mördades hittades blodstänk på väggarna.
 ?? Bilder: Polisen ?? Ali Reza försvann i september 2016.
Bilder: Polisen Ali Reza försvann i september 2016.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden