Göteborgs-Posten

Ny busslinje – snart på Göta älv

- Stefan Bjarnefors stefan.bjarnefors@gp.se

Bussen kommer först att trafikera Avenyn och Korsvägen – för att därefter ta en tur på Göta älv. I slutet av november ska den nya amfibiebus­sen etableras i Göteborg.

– Vi hoppas på 20 000 passagerar­e per kalenderår, säger delägaren Oskar Sjölund.

De senaste åren har turister i Stockholm kunnat hoppa på en sightseein­gbuss i city, se både Stureplan och Dramaten innan de tar en tur på vattnet runt Skeppsholm­en – allt utan att byta fordon.

Snart kommer det att finnas en amfibiebus­s även i Göteborg. Vid Klippan byggs just nu den ramp där bussen kommer att köra i och ur Göta älv.

– Rampen kommer att bli 30 meter lång ut i vattnet. Vi kommer ner ungefär två och en halv meter och kommer köra i en fart på 4050 kilometer ner i vattnet. Det blir en mäktig splash. Det blir mäktigt, säger Oskar Sjölund som är delägare för företaget Ocean bus i Göteborg.

Han berättar att bussen ska ut i den göteborgsk­a trafiken i slutet av november. Turen kommer bland annat gå förbi Avenyn och Korsvägen innan den via Nya Allén och Oscarslede­n når rampen vid Klippan.

– Härifrån åker vi bort en sväng västerut till Nya varvet. Allt till liveguide och bra musik, säger Oskar Sjölund som är ”helt säker” på framgång för konceptet.

– Vi hoppas på 20 000 passagerar­e per kalenderår på första bussen – i Stockholm har de drygt 40 000 passagerar­e fördelat på två bussar.

Inom några år är målet att ha ytterligar­e en buss ute i trafik.

– I Stockholm finns det två bussar i dag, och de köper in nummer tre. Finns det plats för tre i Stockholm måste det finnas plats för två i Göteborg.

Han berättar att amfibiebus­sen från början är en lastbil.

– Den är köpt från Volvo, skeppad över till USA där den byggts om till en amfibiebus­s. Lastbilen tas isär och ett skrov byggs samtidigt. Sen monteras lastbilen ihop med skrovet, man låter hjulen sticka ut och så på med en propeller. Klart. Finns det någon risk för utsläpp?

– Den är helt tät. Den är certifiera­d på Transports­tyrelsen och är besiktigad både som en båt och som en buss. Vi har två besiktning­ar per år för att kolla allt det här.

För att få vara kapten krävs både busskörkor­t, att man är fartygsbef­äl – och att man klarar en särskild uppkörning. Oskar Sjölund berättar att det kraven till trots inte har varit särskilt svårt att rekrytera personal.

– Nej, det är jag som ska köra. Jag tog alla certifikat och behörighet­er förra året. Sen har jag kört fyra veckor i Stockholm för att bli en duktig förare. Jag kan det här.

 ?? Bilder: Meli Petersson Ellafi ?? Vid klippan ska amfibiebus­sen ta sig i och ur göta älv. Ut i vattnet åker man i en hastighet på mellan 40 och 50 kilometer i timmen. ”det blir en mäktig splash”, säger delägaren oskar sjölund.
Bilder: Meli Petersson Ellafi Vid klippan ska amfibiebus­sen ta sig i och ur göta älv. Ut i vattnet åker man i en hastighet på mellan 40 och 50 kilometer i timmen. ”det blir en mäktig splash”, säger delägaren oskar sjölund.
 ?? Arkivbild: Fredrik Sandberg ?? turister i stockholm väntar på att få gå ombord på en av ocean bus amfibiebus­sar som kan åka på land och i vatten.
Arkivbild: Fredrik Sandberg turister i stockholm väntar på att få gå ombord på en av ocean bus amfibiebus­sar som kan åka på land och i vatten.
 ??  ?? oskar sjölund, delägare för företaget ocean bus i göteborg tror stenhårt på konceptet. ”Framför allt är jag löjligt glad att kunna få ge det här till göteborg”, säger han.
oskar sjölund, delägare för företaget ocean bus i göteborg tror stenhårt på konceptet. ”Framför allt är jag löjligt glad att kunna få ge det här till göteborg”, säger han.
 ??  ?? den 30 meter långa rampen byggs av stenkross som läggs på lerbotten.
den 30 meter långa rampen byggs av stenkross som läggs på lerbotten.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden