Göteborgs-Posten

Unga dricker allt mindre men tar mer Tramadol

- Mia Pettersson mia.pettersson@gp.se

Alkoholkon­sumtionen bland skolelever i Göteborg fortsätter minska. Samtidigt har narkotikak­lassade läkemedel som Tramadol blivit mer populära än spice.

Var tredje år kartlägger Göteborgs stad alkohol- och narkotikav­anorna hos elever i årskurs 9 samt i tvåan på gymnasiet. I går presentera­des årets resultat.

Alkoholkon­sumtionen fortsätter minska, precis som rökningen.

När den första undersökni­ngen gjordes år 2004 sa 70 procent av niondeklas­sarna att de druckit alkohol och 88 procent av eleverna i tvåan på gymnasiet. I år är siffrorna nere på 36 respektive 64 procent.

Ulla Kungur på social resursförv­altning har arbetat med drogföreby­ggande arbete och undersökni­ngen sedan 2004. Hon har också författat årets rapport.

Vad hade du sagt 2004 om någon visat dig årets siffror?

– Jag hade inte trott på det. Det är en fantastisk utveckling, säger Ulla Kungur.

Hon ser flera förklaring­ar till den minskade alkoholkon­sumtionen: En hälsotrend, att föräldrar slutat bjuda på alkohol samt ett förändrat umgängesmö­nster hos unga i form av datorspel och sociala medier.

– Som 15-åring hänger man inte utomhus och dricker öl längre, utan man är hemma och spelar med sina kompisar i stället.

– Det finns självklart nackdelar med skärmtid, men det gör i alla fall att man är hemma mer i den åldern , säger Ulla Kungur.

Har minskninge­n något att göra med invandrare­s annorlunda alkoholkul­tur?

– Man har undersökt det men inte sett någon tydlig koppling. Det handlar mer om att det blir en god spiral: Ju färre som dricker desto mindre blir grupptryck­et.

Men det finns också oroande tendenser i årets rapport.

Bland elever som testat narkotika är cannabis vanligast, och på andra plats kommer kokain. Sist undersökni­ngen gjordes låg syntetisk cannabis, spice, på tredje plats, men den har nu tagits över av smärtstill­ande läkemedel som det narkotikak­lassade Tramadol.

– Man använder det med cannabis för att förstärka ruset. Det är en mycket allvarlig drog, säger Kungur.

Hon pekar också ut attityden till cannabis som oroande. Bruket ser ungefär likadant ut som förut, men allt färre tror att cannabis är farligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden