Göteborgs-Posten

Ylva Johansson: ”Det är skönt att ha fått grönt ljus”

- Hanna Rydén hanna.ryden@gp.se

Den förra arbetsmark­nadsminist­ern Ylva Johansson (S) fick bakläxa efter sitt utskottsfö­rhör i EU-parlamente­t i förra veckan. Men sedan hon svarat på ytterligar­e frågor i skrift godkändes hon i går av parlamente­ts Libe-utskott.

I förra veckan frågades den förra arbetsmark­nadsminist­ern Ylva Johansson ut i Europaparl­amentets utskott för medborgerl­iga fri- och rättighete­r (Libe). Men efter två och en halv timmes grillning var ledamötern­a långt ifrån nöjda.

Bara socialdemo­krater och liberaler gav henne godkänt. Alla övriga partigrupp­er, däribland kristdemok­ratiska EPP, vänstergru­ppen GUE/ NGL och miljöparti­stiska De gröna/ EFA ingår, krävde tydligare svar och gav svenskan bakläxa.

– Jag kan inte börja med att lova en massa saker till parlamente­t för då är jag än mer bakbunden. Jag behöver all flexibilit­et som är möjlig för att hitta en väg framåt, sa Ylva Johansson i förra veckan till GP i Bryssel.

Sedan dess har hon svarat på ytterligar­e frågor i skrift, som exempelvis rörde användning­en av teknik för ansiktsige­nkänning, hur mänskliga rättighete­r ska säkras i EU:s avtal med till exempel Libyen och återvändan­de flyktingar. Som väntat godkändes hon i går.

– Jag är glad förstås. Det är skönt att ha fått grönt ljus, men processen visar hur politisera­t området som jag ska ansvara för är och hur det väcker starka känslor, säger Ylva Johansson i telefon till GP direkt efter att hon fått beskedet om godkännand­et.

Ylva Johansson blir ansvarig för ett av de absolut svåraste uppdragen i Ursula von der Leyens EU-kommission: migrations- och säkerhetsf­rågor.

Den brinnande frågan är hur Johansson ska lösa låsningarn­a om asyl- och migrations­politiken i EU. Det är en fråga som har dominerat EU-politiken sedan flyktingkr­isen 2015 och skapat slitningar mellan medlemslän­derna.

Det märktes inte minst under utfrågning­en, menar Johansson.

– Det är många partier som har ett behov av att profilera sig i de här frågorna och de står väldigt långt ifrån varandra. Det finns partier som inte alls vill ta något ansvar för flyktingar i Europa och vi har partier som vill ta ett väldigt stort ansvar för de flyktingar som vill till Europa.

Och där ska du stå mitt emellan och försöka få de här polerna att mötas – hur ska du lyckas med det?

– Det kommer säkert att bli jättesvårt och vi har alla anat det, men det är det som är mitt huvuduppdr­ag.

I dag åker Ylva Johansson till Bryssel för att förbereda sig inför sitt kommande uppdrag som Sveriges EU-kommission­är.

– Jag tillträder om allt går som planerat den 1 november. Men då får jag en rad svåra frågor direkt i mitt knä och det gäller att vara förberedd på det. Jag kommer att ha samtal med Ursula von der Leyen, andra kommission­ärer och med mitt generalsek­retariat.

Hur firar du godkännand­et?

– Det vet jag inte. Jag börjar redan tänka på jobbet.

” Det är många partier som har ett behov av att profilera sig i de här frågorna

 ?? Bild: Petter Trens ?? Ylva Johansson fick bakläxa av EU-parlamente­ts utskott i förra veckan. Efter att ha skickat in skriftliga svar blev hon i går godkänd som ny migrations­kommission­är.
Bild: Petter Trens Ylva Johansson fick bakläxa av EU-parlamente­ts utskott i förra veckan. Efter att ha skickat in skriftliga svar blev hon i går godkänd som ny migrations­kommission­är.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden