Göteborgs-Posten

Tre EU-länder i sydost varnar för ny flyktingkr­is

Cypern, Grekland och Bulgarien vädjar om hjälp från resten av EU.

- Wiktor Nummelin

– Vi måste göra vårt yttersta så att inte situatione­n vi upplevde 2015 och 2016 upprepar sig. EU har inte råd att fångas oförberett en gång till. Tecknen finns där, säger Greklands medborgars­kydds minister Michalis Chrisochoi­dis vid en pressträff under EU:s ministermö­te i Luxemburg.

Både Cypern och Grekland har på sistone fått ta emot ett kraftigt ökande antal flyktingar och migranter.

Nu manar de tillsamman­s med Bulgarien om akut hjälp.

– Vi har föreslagit konkreta åtgärder, som vi hoppas att våra motparter kommer att stödja: en omfördelni­ngsmekanis­m för länderna vid östra Medelhavet, säger Cyperns inrikesmin­ister Constantin­os Petrides.

Uppmaninge­n kommer samtidigt som EU-länderna diskuterar hur man ska kunna fördela migranter som anlänt över de centrala delarna av Medelhavet och plockats upp av hjälpfarty­g.

Tyskland, Frankrike, Italien och Malta enades för några veckor sedan om principern­a för en omfördelni­ng. Även EU:s ordförande­land Finland fanns med vid mötet, liksom EU-kommission­en.

– Vi ser fram emot att få med så många länder som möjligt att engagera sig. Men det här är bara en av lösningarn­a vi tittar på, säger Finlands inrikesmin­ister Maria Ohisalo.

Enligt Frankrikes EU-minister Amélie de Montchalin har ett tiotal länder anmält sitt intresse.

Sverige tillhör dock inte de sugna.

– Vi kommer att diskutera läget, men att vi ska delta i de här temporära lösningarn­a är inget besked jag tänker lämna, säger migrations­minister Morgan Johansson (S).

– För Sveriges räkning så har vi redan gjort mer än nästan något annat EU-land när det gäller flyktingmo­ttagning, säger Johansson.

– Även om våra siffror har gått ner väldigt mycket så är det fortfarand­e så att vi har fler asylansöka­nde per capita än vad Italien har.

Även Danmark säger nej till att vara med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden