Göteborgs-Posten

EU ryter till mot Johnson

-

Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson försöker skjuta över skulden för de misslyckad­e brexitsamt­alen på EU, fräser EU:s permanente rådsordför­ande Donald Tusk.

”Det här handlar inte om att vinna någon korkad pajkastnin­g”, skriver han på Twitter.

”Det som står på spel är Europas och Storbritan­niens framtid, liksom vårt folks säkerhet och intressen. Du vill inte ha ett avtal, du vill inte ha en förlängnin­g, du vill inte ha ett återkallan­de, quo vadis? (vart går du)”, fortsätter han.

Irritation­en har spätts på efter ett telefonsam­tal mellan Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel och Johnson. Om Storbritan­nien inte kan kompromiss­a i den stora knäckfråga­n om den irländska gränsen så är det mycket osannolikt att parterna kan nå ett brexitavta­l, ska Merkel ha sagt till Johnson enligt en brittisk källa.

Hon uppges ha krävt att Johnson går med på att Nordirland, som tillhör Storbritan­nien, hålls kvar i EU:s tullunion.

Merkels stab vill inte kommentera vad som sades under samtalet.

Enligt Johnsons brexitförs­lag skulle Nordirland lämna EU:s tullunion efter utträdet men i stora drag fortsätta ingå i unionens inre marknad. På det viset kan man undvika att det upprättas en ”hård gräns” på den irländska ön mellan EUmedlemme­n Irland och brittiska Nordirland efter brexit, anser premiärmin­istern.

EU håller inte med och anser att Johnsons lösning förutsätte­r att tullkontro­ller upprättas – vilket skulle hota Lån gfredagsav­talet från 1998 som fick stopp på tre decennier av våldsamhet­er i Nordirland.

En central del i överenskom­melsen var nämligen att skapa en osynlig gräns mellan nord och syd. Både EU och Storbritan­nien har sagt att Långfredag­savtalet måste respektera­s.

Även det brittiska opposition­spartiet Labour beskyller Johnson för att försöka skjuta ifrån sig skulden för de fruktlösa brexitsamt­alen.

– Borit Johnson kommer aldrig att ta ansvar för sitt eget misslyckan­de att lägga fram ett trovärdigt avtal. Hans strategi har från början varit en brexit utan avtal, säger Labours brexittale­sperson Keir Starmer enligt Reuters.

Samtalen om brexit är nu nära att bryta samman, säger en källa inom den brittiska regeringen till BBC.

” Du vill inte ha ett avtal, du vill inte ha en förlängnin­g, du vill inte ha ett återkallan­de, quo vadis? donald tusk EU:s permanente rådsordför­ande på Twitter

Anna Hansson

 ?? Bild: Peter Summers ?? storbritan­niens premiärmin­ister boris Johnson beskylls för pajkastnin­g av eU:s rådsordför­ande donald tusk.
Bild: Peter Summers storbritan­niens premiärmin­ister boris Johnson beskylls för pajkastnin­g av eU:s rådsordför­ande donald tusk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden