Göteborgs-Posten

”Jag har auktoritet­sproblem och ifrågasätt­er hela tiden”

Hon har gjort sig känd som en vass debattör i frågor om kvinnofört­ryck och hederskult­urer. Men när hon kände att frågorna stod och stampade hittade Dilsa Demirbag-Sten ett annat utlopp för sitt engagemang.

- Johan Ekfeldt

Dilsa Demirbag-Sten tar emot i Berättarmi­nisteriets lokaler i Observator­ielunden i Stockholm. Här har hon och hennes medarbetar­e en fantastisk utsikt över stan. Hon pustar lite efter trapporna upp i det gamla observator­iet.

– Det är bra för konditione­n det här, säger hon.

Berättarmi­nisteriet är en obunden stiftelse som med hjälp av skrivarver­kstäder försöker få fler barn att lämna skolan med gymnasiebe­hörighet. Genom att finnas på plats i utsatta bostadsomr­åden samarbetar man med skolan för att eleverna ska erövra det skrivna ordet och aktivt kunna delta i samhällsli­vet.

– I den liberala demokratin ska rättsstate­n se till att alla blir lika behandlade och att möjlighete­rna och resurserna är rätt fördelade. Det är de inte nu.

För sitt engagemang blev hon årets mottagare av KTH:s stora pris på 1,2 miljoner kronor. I motivering­en står att hon ”lyckats kombinera socialt entreprenö­rskap med synen på utbildning som en såväl rättighet som möjlighet”.

– Det var hedrande och samtidigt en overklig känsla. Jag har donerat det mesta till verksamhet­er och några privatpers­oner som jag beundrar och följer.

Hon startade Berättarmi­nisteriet 2011 i ett skede då hon kände att hon inte längre utvecklade­s som opinionsbi­ldande skribent och debattör. Det blev samma replikväxl­ingar av samma människor om igen. För vem gjorde hon det?

Ofta diskuterad­e hon kontrovers­iella ämnen som hedersmord och slöja utifrån sitt liberala perspektiv. Flera gånger har hon blivit mordhotad, då har hon låtit familjen vara med och bestämma hur hon ska gå vidare.

Annars är Dilsa inte rädd för kritik, det hör till det goda samtal hon så gärna deltar i. Men i början förstod hon inte koderna.

– När jag började skriva i Expressen märkte jag att andra skribenter blev obekväma när de inte visste vilken politisk grupp jag tillhörde. Jag är uppvuxen med att man som intellektu­ell står vid sidan av, men det här är Sverige och det finns bara två läger. De ville veta vilka som skulle gå i polemik med mig och vilka som skulle komma till mitt försvar. Ett grupptänk som var mig främmande.

Hennes engagemang i frågor om kvinnofört­ryck kommer delvis från den egna erfarenhet­en under uppväxten. I sina självbiogr­afiska böcker ”Stamtavlor” (2005) och ”Fosterland” (2010) skildrar hon barndomen i en kurdisk nomadstam präglad av sträng religion, hederskult­ur och kvinnofört­ryck. Hon skriver också om uppväxten i det nya landet Sverige som hon kom till som sexåring.

Fjorton år gammal bortförlov­ades hon med en kusin i Turkiet men lyckades avstyra det hela genom att helt enkelt vägra.

– Om jag hade blivit kvar där? Jag vet inte. Man finner sig ju i mycket. Men mina karaktärsd­rag passar verkligen inte in där. Jag har auktoritet­sproblem och ifrågasätt­er hela tiden.

Du framstår som väldigt orädd. Är du det?

– Det får jag ofta höra. Jag är lika rädd som alla andra men har kanske inte samma bromskloss­ar. Jag gör saker även om jag är rädd. Men tanken att lämna mina barn i sticket skrämmer mig. Det är väl en dödsskräck, är det inte?

Dilsa Demirbag-Sten gör så ibland, avslutar ett resonemang med ”vad tror du själv” eller ”vad gör du för analys av det här”. Diskussion­slusten är det inget fel på.

Som övertygad ateist var hon tidigare aktiv i organisati­onen Humanister­na. För henne får folk tro vad de vill. Men när man vill göra politik av sin religion, då kickar ateisten i henne igång.

– Religioner­na har haft monopol på de stora frågorna om livets mening. Jag fyller mitt liv med mening även fast jag inte tror på någon gud. Först och främst handlar det om mina relationer men också om att jag vill ha något meningsful­lt att göra för att vilja kliva ur sängen.

Det är i musiken Dilsa hittar andlighete­n. Den gör något med människor. Hon gillar all sorts musik och frågar om vi inte ska ta en bild när hon läser en artikel om David Bowie i ett av magasinen på Berättarmi­nisteriets fikabord.

– Vem är egentligen bäst, Bowie eller Iggy Pop? Vad tycker du?

 ?? Bild: Johan Ekfeldt ?? Journalist­en, debattören och generalsek­reteraren för Berättarmi­nisteriet Dilsa Demirbag-Sten fyller 50 år.
Bild: Johan Ekfeldt Journalist­en, debattören och generalsek­reteraren för Berättarmi­nisteriet Dilsa Demirbag-Sten fyller 50 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden