Göteborgs-Posten

Öis-talanger ska få fler chanser

För få egna talanger når speltid i Örgrytes A-lag. Nu vidtar klubben åtgärder. – Vi kanske måste våga mer, säger ordförande Joacim Nordh.

- Linus Petersson linus.petersson@gp.se

Fotboll: För få egna talanger når speltid i Örgrytes A-lag. Nu vidtar klubben åtgärder. – Vi kanske måste våga mer, säger ordförande­n Joacim Nordh.

2016 kom Jens Cajuste. 2017 kom Mohamed Said. Båda Örgryte-talangerna tog klivet upp från akademin till A-laget och imponerade. Så pass att danska Midtjyllan­d och italienska Empoli bestämde sig för att öppna plånböcker­na.

Försäljnin­garna, som inbringade ett par miljoner kronor till klubben, var ett tecken på de positiva vindar som blåste kring Örgrytes ungdomsver­ksamhet.

– För några år sedan kände vi att akademin hade haft några år där den inte blev prioritera­d i vår verksamhet. Vi bara förvaltade den delen, vi utvecklade den inte. För fyra år sedan togs ett krafttag och sedan dess har vi lyckats komma tillbaka med lagen till de högsta serierna, sa klubbchef Niklas Allbäck i slutet av juni förra året.

Sedan dess har det dock gått tyngre.

Livet efter Jens Cajuste och Mohamed Said har varit ... tomt.

Wilmer Simonsson, Otto Peterson, Arvid Sigurdsson, Oskar Blank och Hjalmar Bäckström flyttades visserlige­n upp till A-laget inför årets säsong, men ingen av dem har ännu fått göra något framträdan­de i Superettan.

Det har inte någon annan ung, egen talang heller.

Utveckling­en är problemati­sk och har såklart noterats av klubben. Frågan har lyfts på styrelseni­vå.

– Jag säger såhär: Alla sunda fotbollsfö­reningar måste vila på en sund akademi. Och det gör vi! Utmaningen för oss är att få upp dem till A-laget. Det är inget unikt för Öis, det är något alla klubbar brottas med. IFK Göteborg tycker jag är ett exempel på att man kan lyckas i dag. Kredd till dem för det. Vi kanske måste våga lite mer, våga ge dem chansen lite mer än vad vi har gjort, säger ordförande Joacim Nordh.

Varför har ingen egen talang fått chansen i år?

– Den största orsaken tror jag är att vi har haft en mycket bredare och bättre trupp i år. De har haft svårare att slå sig in och kommit längre ifrån elvan än vad de kanske var året innan. Samtidigt var det ett medvetet beslut vi tog inför säsongen. Vi klarade oss inte på den tunna trupp vi hade förra året. Nordh fortsätter:

– Sedan är det såklart väldigt viktigt att de förtjänar sin plats. Man ska inte slänga dem till tigrarna! Det kan vara tufft som fasen att som 1718-åring komma upp i superettan och kanske misslyckas. Det är lätt att man blir bränd. Där har vi ett jätteansva­r att de är mogna, inte bara fotbollsmä­ssigt utan även mentalt.

För att förbättra utfallet och råda bot på problemati­ken har Örgryte nu vidtagit åtgärder. Två av dem är stora och konkreta.

Först och främst kommer klubben damma av det tidigare nedlagda U21-laget till kommande säsong. Tanken är att det ska hjälpa till att bygga en starkare bro mellan akademi och A-lag.

– Det kommer ligga under A-laget. Den assisteran­de tränaren i A-laget kommer leda U21-laget tillsamman­s med U19-tränaren. Där blir det en mix av de bästa från U19 och de som av någon anledning inte får spela i A-laget, säger Joacim Nordh.

Utöver det kommer klubben, från och med nästa år, förändra selekterin­gen på ungdomssid­an.

Likt i Häcken och IFK Göteborgs kommer besked kring vilka som erbjuds en plats i elitverksa­mheten lämnas när spelarna har passerat 15 år. Som det är nu görs det efter att de har passerat 16.

– Det är för att få en lite tuffare träningsmi­ljö, säger Andreas Karlsson, akademiche­f.

Sedan är det såklart väldigt viktigt att de förtjänar sin plats. Man ska inte slänga dem till tigrarna! Det är lätt att man blir bränd. Joacim nordh Ordförande, Örgryte IS

– Samtidigt kommer de som inte erbjuds en plats i elitverksa­mheten få vara kvar i en motivation­sgrupp om de vill satsa. Det är ingen annan klubb i Göteborg som erbjuder det, där är vi unika.

Utöver de två stora punkterna har akademifrå­gan en central plats i den pågående sportchefs­rekryterin­gen.

Det är sex kandidater kvar där nu.

– Akademin är ett kriterium när vi sitter och intervjuar kandidater. Hur de ser på talangutve­ckling och så vidare, konstatera­r Joacim Nordh och lägger till ytterligar­e en framtida åtgärd:

– Vi från styrelsen kanske ska vara lite tydligare mot tränaren: ”Vi tar ansvar för det här nu, plocka in de unga spelarna”.

Den nuvarande tränaren heter Thomas Askebrand.

Läget kan vara samma även 2020. Det är dock inte säkert.

I förra veckan stod det klart att klubben har valt att inte utnyttja optionsåre­t i Askebrands kontrakt. Hans avtal går därmed ut efter säsongen.

Skulle Örgryte ge sig in i en ny tränarrekr­ytering kommer akademibit­en bli aktuell även där – precis som på sportchefs­sidan.

– När vi rekryterar tränare måste vi tala om för den tränaren att akademifot­bollen är ett fundament i Öis. Vi flyttar upp massa spelare i träning med A-laget. Det är kanske en sju, åtta spelare från vårt U19-lag som tränar med A-laget då och då. De får träningen, men vad gäller att spela matcher, där har vi inte lyckas. Det kan vi konstatera, säger Joacim Nordh.

I fredags meddelade Örgryte att mittbacken Robin Glavak, trots utländska lockrop, hade valt att skriva ett A-lagskontra­kt med klubben.

Kanske kan han bryta den negativa akademitre­nden?

 ?? Arkivbild: Mathias Bergeld ?? Örgrytes ordförande Joacim nordh.
Arkivbild: Mathias Bergeld Örgrytes ordförande Joacim nordh.
 ?? Arkivbild: Carl Sandin ?? ... och Mohamed said året senare. Men sedan 2017 har ingen etablerat sig i a-laget.
Arkivbild: Carl Sandin ... och Mohamed said året senare. Men sedan 2017 har ingen etablerat sig i a-laget.
 ?? Arkivbild: Michael Erichsen ?? Jens Cajuste flyttades upp från ungdomslag­et till Örgrytes a-trupp säsongen 2016 ...
Arkivbild: Michael Erichsen Jens Cajuste flyttades upp från ungdomslag­et till Örgrytes a-trupp säsongen 2016 ...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden