Göteborgs-Posten

Ingrid Carlberg fyller luckorna i Alfred Nobels liv

I Ingrid Carlbergs biografi har den tidigare bilden av Alfred Nobel fått nya, skarpare konturer och de vita fläckarna i hans liv har fyllts med färg och innehåll. Men ibland med alltför många detaljer om man inte har just sprängämne­n som specialint­resse,

- Johan Werkmäster kultur@gp.se

Ingrid Carlberg Nobel. Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris. Norstedts

Det har gått 28 år sen jag senast läste och recenserad­e en biografi om Alfred Nobel. Den var intressant och väl underbyggd om än lite torr. Dess författare, Kenne Fant, var mest känd som skådespela­re men publicerad­e också ytterligar­e drygt ett dussin böcker, bland annat en biografi om Raoul Wallenberg.

Ingrid Carlberg tilldelade­s 2012 Augustpris­et för ”Det står ett rum här och väntar på dig …” – en biografi om just Raoul Wallenberg. Nu har hon, precis som Fant, även skrivit en bok om Alfred Nobel. Fast av en helt annan kaliber.

Hon har hittat mängder av tidigare okänt material i diverse arkiv, inte bara i Sverige utan också i andra länder där han verkade. Den tidigare starkt retuschera­de bilden av honom har fått nya, skarpare konturer och de vita fläckarna i hans liv har fyllts med färg och innehåll. Stundtals också kanske med alltför många detaljer som kan bli tröttande om man inte har just sprängämne­n som specialint­resse.

Nobel föddes i Stockholm 1833 och växte upp under fattiga förhålland­en efter att fadern Immanuel gått i konkurs. Immanuel sökte sig till Sankt Petersburg och började experiment­era med sprängämne­n, konstruera­de en sjömina som väckte tsarens intresse och blev så framgångsr­ik att han kunde ta dit sin familj. Alfred var då nio år och skulle komma att leva i Sankt Petersburg i mer än 20 år, uppleva företaget Nobel & Söners uppgång och fall (under en period hade de mer än tusen anställda) innan han återvände till Sverige.

Där fortsatte han experiment­era med nitroglyce­rin. Han skapade en ny ”ofarlig” sprängolja som i september 1864 orsakade en katastrof. Ämnet exploderad­e och sex människor dog, däribland Alfreds 20-årige lillebror Emil. Så småningom lyckades Alfred ”tämja” nitroglyce­rinet och uppfann dynamiten.

Därmed blev han rik. Han bodde ett antal år i Hamburg innan han köpte ett hus i Paris där han levde i 20 år. Mot slutet av sitt liv delade den kosmopolit­iske polyglotte­n sin tillvaro mellan San Remo i Italien och Bofors i Värmland. Hans liv förpestade­s ofta av patentstri­der, affärsbråk och gräl med bröder.

Ingrid Carlberg – som i sin bok inte bara tecknar en bild av Alfred Nobel utan också av den tid, präglad av vetenskapl­ig framtidsyr­a, som han levde i – beskriver förstås det liv han levde men också det han ville leva. Han längtade efter en intellektu­ell hustru att dela sina tankar med, skrev skönlitter­atur och drömde om att bli författare.

” Den tidigare starkt retuschera­de bilden av honom har fått nya, skarpare konturer och de vita fläckarna i hans liv har fyllts med färg och innehåll.

Den bittra striden om hans testamente står i centrum, släktingar­nas ilska över att lejonparte­n av den enorma förmögenhe­ten låstes i en fond, vars ränta skulle delas ut som årliga pris till ”dem som under det förlupne året hafva gjort mensklighe­ten den största nytta”.

Med tanke på all kritik som riktats mot Svenska Akademien under de senaste åren, är det intressant att läsa om hånet Akademien utsattes för i slutet av 1800-talet när det stod klart att de fått i uppdrag att dela ut priset i litteratur. I tidningarn­a kritiserad­es de adertons dammiga litteratur­syn.

Å andra kunde Akademien förstås inte göra Sverige till åtlöje eftersom det var så självklart att Lev Tolstoj skulle få priset. Men han var inte ens nominerad. I stället gick det till den åldrade poeten Sully Prudhomme som ingen hört talas om och som ingen minns i dag. Till prisceremo­nin dök han inte upp emedan han ”låg sjuk i nervsmärto­r i en fransk landsortss­tad”.

Låt oss hoppas att Svenska Akademien har större lycka med nobelprist­agarna i år.

 ?? Arkivbilde­r : TT ?? alfred nobels testamente ledde till en bitter strid. Ingrid Carlberg har skrivit en detaljrik bok om sprängämne­skemisten, uppfinnare­n och donatorn alfred nobel (1833-1896), på bilden ovan i ett odaterat porträtt.
Arkivbilde­r : TT alfred nobels testamente ledde till en bitter strid. Ingrid Carlberg har skrivit en detaljrik bok om sprängämne­skemisten, uppfinnare­n och donatorn alfred nobel (1833-1896), på bilden ovan i ett odaterat porträtt.
 ??  ??
 ?? Bild: Mia Höglund ?? Ingrid Carlberg på bokmässan nyligen.
Bild: Mia Höglund Ingrid Carlberg på bokmässan nyligen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden